25x de lekkerste glutenvrije borrelhapjes
Op oudejaarsavond hoef ik niet op te letten wat ik eet. Hier komen namelijk enkel en alleen glutenvrije borrelhapjes op tafel te staan. Wel zo makkelijk! Bye, bye blokjes kaas, knagen aan een worteltje en het bakje olijven maar leeg eten bij gebrek aan andere lekkere opties. In deze roundup vind je maar liefst 25x de lekkerste glutenvrije borrelhapjes! Van gevulde eieren met kerrie, de lekkerste dips en komkommer rolletjes met zalm tot glutenvrije kaaskoekjes en zoete aardappel chips. En heb je meer zin in zoet? Dan is de chocolade popcorn een aanrader!
Ben jij de Bob vanavond? Dan zijn deze alcoholvrije cocktails een aanrader!
1. Gevulde paprika met hummus uit de oven
Deze gevulde paprika met hummus uit de oven is een van mijn favoriete glutenvrije borrelhapjes. Hummus is inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkt. In dit recept vul ik mijn paprika met hummus en verwarm ik deze een klein kwartiertje in de oven. Easy peasy en lekker!
2. Komkommer rolletjes met zalm
The best of both worlds! Dit borrelhapje is niet alleen heel gezond, maar ook nog eens glutenvrij! De combinatie van gerookte zalm en de romige avocado is sowieso een aanrader. De avocado dip maak je in een handomdraai klaar. Dit is een kwestie van een avocado prakken, sjalotje snipperen en wat kruiden en olijfolie toevoegen. En zeg nou zelf: deze komkommer rolletjes met avocado en zalm zien er toch super uit!
3. Gevulde eieren met kerrie
Deze gevulde eieren met kerrie zijn simpel te maken. Sterker nog: volgens mij waren gevulde eieren een van de eerste dingen die ik als kind leerde maken. Dit jaren ’80 borrelhapje is weer helemaal terug van weggeweest. Tijd om het recept voor dit glutenvrije borrelhapje met jullie te delen!
4. Zoete aardappel chips uit de oven
Ik ben dol op zoete aardappel! Glutenvrije, biologische en niet te vergeten lekkere zoete aardappel chips heb ik nog niet kunnen vinden. Bovendien vind ik kant-en-klare chips van groente vaak nogal een muffig smaakje hebben. Om zeker te weten dat er glutenvrije chips op tafel staat duik je gewoon lekker zelf de keuken in!
5. Zoete aardappel toastjes
Ben je een beetje uitgekeken op je kant-en-klare glutenvrije crackertjes bij de borrel? Dan is deze zoete aardappel toast is een aanrader! Gezond, lekker en voedzaam! Je kunt deze toast beleggen met alles wat je maar lekker vindt. De wortel spread is een aanrader!
6. Glutenvrije kaaskoekjes
Heel, heel lang geleden in mijn tienerjaren (die overigens nog vers in mijn geheugen zitten) kocht ik bij een snack attack een pak goedkope kaasstengels. Heerlijk vond ik die! Lekker knapperig, maar die muffe nasmaak… Ieks! Dat kan natuurlijk veel beter en niet te vergeten glutenvrij.
7. Quinoa sushi
Sushi staat absoluut in mijn top 5 van favoriet eten. Helaas…al die witte rijst en toegevoegde suiker zijn niet heel gezond. Al vaker had ik de quinoa sushi op het wereld wijde web voorbij zien komen. Quinoa heeft toch een aparte smaak, dus was ik tot op heden niet heel enthousiast om de gezonde variant te maken. Maar deze glutenvrije variant is wel heel erg lekker en maak ik nog regelmatig. En de sojasaus? Die vervang je eenvoudig voor de glutenvrije variant!
8. Glutenvrije borrelnootjes
Ik hoor je denken? Borrelnootjes van kikkererwten? Is dat wel lekker? Ja! Doordat je de kikkererwten roostert in de oven worden ze heerlijk knapperig. En door kruiden toe te voegen zoals paprikapoeder, komijnpoeder en wat peper en zout maak je eenvoudig je eigen glutenvrije borrelnootjes. Must try!
9. Glutenvrije falafel met hummus
Falafel…zucht. Wat zijn deze kruidige balletjes toch lekker! Ik at ze het allerlekkerst bij de food truck van Marleen en Silvie, beter bekend als Vega met Ballen. Minpuntje: deze food truck verplaatst zich. De supermarkt is geen optie. Naast dat klant-en-klare (biologische) falafel balletjes volgepropt zitten met ‘gekke’ toevoegingen, zitten er ook gluten in. Deze glutenvrije en homemade variant doet het ook goed bij de borrel!
10. Glutenvrije crackers met Italiaanse kruiden
Deze glutenvrije crackers met Italiaanse kruiden op basis van havermout zijn heerlijk. Je vindt ze samen met nog 19 andere havermout recepten in het gratis e-book van Eat.Pure.Love. In dit recept voeg ik italiaanse kruiden toe als smaakmaker. Maar uiteraard kun je hierin naar eigen smaak zelf variatie aanbrengen. Denk er wel aan dat je havermout met het glutenvrij logo koopt. Haver is dan wel een glutenvrij graan, maar door kruisbesmetting kan ‘gewone’ havermout wel degelijk sporen van gluten bevatten.
11. Chocolade popcorn
Het poppende geluidje van de maïs (corn) in de pan: popcorn! Om zelf popcorn te maken gebruik je gedroogde suikermaïs. Deze pofmaïs kun je tegenwoordig in bijna iedere supermarkt wel te vinden. Popcorn is zo’n typische late night snack. We kennen allemaal de magnetronzakjes met popcorn wel. Taaie popcorn die te zout of te zoet is. Maar wist je dat je heel makkelijk zelf verse popcorn kunt maken? Op deze manier kun je ook nog eens zelf je smaak kiezen! Wedden dat je punten scoort als je deze zoete borrelhap op tafel zet?
12. Chips van boerenkool
In het rijtje chips van groente mag deze boerenkoolchips natuurlijk niet ontbreken. Je kunt ze bakken met ghee, maar kokosolie kan ook. Een gezonde en glutenvrije borrelhap!
13. Glutenvrije zadencrackers met een twist
Deze gezonde zadencrackers met een twist zijn glutenvrij en vegan. Bovendien bevorderen ze ook nog eens een gezonde darmwerking door onder andere de lijnzaad en psylliumvezels. Tel daarbij op dat je spijsvertering erg blij wordt van het feit dat je goed moet kauwen op deze crackers. Naast een lekkere glutenvrije cracker tijdens de borrel profiteer je ook nog eens van de ondersteunende werking van deze vezelrijke crackers!
14. Appelroosjes van glutenvrij bladerdeeg
Wanneer je indruk wilt maken met een feestelijk gerechtje dat heel simpel te maken is kies dan voor deze appelroosjes gemaakt van glutenvrij bladerdeeg.
15. Pico De Gallo met tortilla chips
Deze Pico De Gallo doet het niet alleen goed als bijgerecht, maar is ook heerlijk als verse dip bij tortilla chips. Lekker voor bij een glutenvrije borrel dus, aangezien glutenvrije nacho chips heel makkelijk te vinden is. Merken als Sam Mills, Amaizin, Trafo, Albert Heijn (let op: alleen de nacho cheese heeft een logo) zijn zowel in de supermarkt als online verkrijgbaar. Maar ik duik binnenkort ook de keuken in om deze chips zelf te maken.
16. Zelf hummus maken
Hier het bewijs dat alledaagse, betaalbare producten bijzonder gezond kunnen zijn. Meet the kikkererwt! En echt, ik had ze tot vorig jaar nog nooit gegeten. Beetje stoffig imago vrees ik. Bovendien, als ik zo’n pot zag staan wist ik echt niet hoe ik dat moest bereiden. Homemade hummus doet het goed bij de borrel als dip of als spread.
17. Pittige Indiase knoflookgarnalen
Deze pittige Indiase knoflookgarnalen zijn een typisch Indiaas gerechtje en bovendien simpel en lekker om te maken. Ideaal als gerechtje bij de borrel dus! Garnalen zijn een rijke bron van onder andere selenium, eiwitten, jodium en vitamine B12. Per 100 gram garnalen zit er 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 in.
18. Peanut butter popcorn
Na het succes van de chocolade popcorn, kon de variant met pindakaas natuurlijk niet achterblijven! En eigenlijk vind ik deze nog lekkerder ook. Met als conclusie: een versie met chocolade én pindakaas is gelijk aan foodie heaven op een willekeurige snack attack avond. Maar hierbij dus eerst het recept om zelf peanut butter popcorn te maken. Check je wel even het etiket van de pindakaas op sporen van gluten?
19. Borrelnootjes met kaneel en honing
De crunch van een borrelnootje, een heerlijk zoete smaak en…verantwoord! Sterker nog, zoals ik al eerder schreef zijn kikkererwten een bron van vezels en eiwitten. Duik jij ook de keuken in om deze glutenvrije geroosterde kikkererwten met kaneel en honing te maken?
20. Chips van rode bietjes
Chips van groenten! Deze crispy chips van rode bietjes uit de oven hebben een heerlijke zoete smaak. Ik kocht weleens kant-en-klare groentechips, maar ik vind deze toch wat muffig smaken. Leuker en lekkerder is om zelf chips te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn rode bietjes, wat olie en zeezout. Let’s do this!
21. Mini pizza’s van courgette
Eat your veggies! Dat gaat met deze mini pizza’s van courgette vast lukken. Ik heb de bodem van pizzadeeg namelijk vervangen door plakjes courgette. Zo zijn deze pizza’s glutenvrij en ook nog eens gezond. Ik gebruik in dit recept wat mozzarella, tomaatjes, zwarte olijven en basilicum. Maar je kunt natuurlijk jouw eigen pizza maken.
22. Kruidige visdip met makreel
Move over Rens Kroes! Blijkbaar staat haar vriend ook zijn mannetje wel in de keuken. Deze glutenvrije en kruidige visdip met makreel is heerlijk op een toastje, maar doet het ook goed als spread op een rijstwafel of op de bloemkoolbroodjes.
23. Rode bieten hummus
Deze rode bieten hummus is heerlijk zoet! Hummus is een van mijn favoriete dips bij het ‘wegknagen’ van rauwkost tijdens de borrel. Rode bieten zijn ook nog eens heel erg gezond. Ze zijn onder andere een rijke bron van foliumzuur, ijzer en vezels. Gezond en lekker, daar doen we het voor!
24. Zelf guacamole maken
Holy guacamole! Een van mijn favoriete late night snacks is een rijstwafel met guacamole. Ik kan hier serieus voor ’s avonds laat nog de keuken induiken. Tijd om het recept om zelf guacamole te maken met jullie te delen!
25. Zelf wortelspread maken
Ik ben dol op worteltjes! Gelukkig maar, want nu ik glutenvrij eet wordt het schaaltje met worteltjes en hummus op de meeste verjaardagen pontificaal voor mijn neus gezet. Maar worteltjes zijn natuurlijk niet alleen om rauw op te knagen. Maak er bijvoorbeeld een lekkere spread van! Deze wortelspread is niet alleen heerlijk als dip, maar ook als beleg op een crackertje of rijstwafel. Voor de finishing touch en wat meer bite strooi je er wat geroosterde sesamzaadjes over.
Enjoy!
Wat is jouw favoriete glutenvrije borrelhapje?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks