Garbanzo cake: glutenvrije chocolade cake van kikkererwten!
De kikkererwt, ook wel garbanzo of chick pea genoemd, is een van de meest eiwitrijke peulvruchten. Ze worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk zijn het de zaden uit de peulen van een vlinderbloemige plant. Ze zijn een bron van voedingsvezels, B-vitamines en mineralen, onder andere ijzer. De ijzeropname wordt trouwens versterkt door er verse groenten bij te eten. Dat gaat in dit recept niet lukken, maar dat mag de pret niet drukken. Deze glutenvrije chocolade cake is namelijk heerlijk smeuïg en vol (lees: lekker zoet) van smaak.
Wat heb je nodig?
500 gr kikkererwten*
75 gr geroosterde hazelnoten
2 tl rauwe cacaopoeder
1 el kokosolie
100 gr Medjoul dadels, zonder pit
2 eieren
1 tl vanille-extract
1/2 tl bakpoeder
snufje zout
100 gr pure chocolade
klein cakeblik
bakpapier
oven
keukenmachine
*Kikkererwten kun je gedroogd kopen, maar ook in een potje. Ik heb voor dit recept twee potjes biologische kikkererwten gebruikt.
Wil je gedroogde kikkererwten gebruiken? Houd dan rekening met het weken, koken en na wellen van de kikkererwten. In rauwe peulvruchten zit namelijk de giftige stof lectine. Hierdoor kunnen rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten de werking van de darmen ontregelen.
Kikkererwten week je in driemaal hun gewicht in water voor zo’n 24 uur. Werkt prima, gewoon de avond van te voren klaarzetten. Hoe langer je weekt, hoe korter de kooktijd. Bij zo’n 24 uur weken moet je ze nog ruim anderhalf uur koken. Na het koken is nawellen van belang. Dit is beter voor de verteerbaarheid.
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Week de dadels 10 minuutjes in lauwwarm water.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpak en hak ze vervolgens in grove stukjes.
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze onder de kraan af tot het schuim verdwenen is.
- Mix nu de kikkererwten samen met de eieren, eetlepel kokosvet, dadels, cacaopoeder, snuf zout en het vanille-extract in je keukenmachine tot een smeuïge gladde massa.
- Roer de gesmolten chocolade en stukjes hazelnoot erdoor en giet het mengsel in een met bakpapier beklede cakeblik.
- Bak de garbanzo cake in een uurtje gaar. Dek de chocolade cake het eerste half uur even af met een stuk bakpapier of aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties