Glutenvrije chocolade clafoutis met peren
Clafoutis vindt zijn oorsprong in de Franse streek Limousin. Traditioneel wordt dit Franse dessert gemaakt met kersen. Qua uiterlijk lijkt een clafoutis trouwens weliswaar op een taart, maar schijn bedriegt. Clafoutis heeft nog het meeste weg van een dikke pannenkoek. Eigenlijk is de naam clafoutis in dit recept verkeerd.
Zodra er ander fruit in beeld komt wordt dit gerecht flaugnarde genoemd. Slim! Want een clafoutis is te lekker om alleen in het kersenseizoen te maken. Ik maakte een variant met chocolade, amandelmeel en plantaardige melk. Zo is dit heerlijke nagerecht ook nog eens geschikt voor vegetariërs en past het binnen een glutenvrij dieet!
Ben je vegan? Dan vervang je de honing in dit recept gewoon door ahornsiroop. Deze glutenvrije chocolade clafoutis met peren is dus ook nog eens vrij van geraffineerde suikers. Peren zijn tenslotte zoet genoeg!
Een ei kun je in een recept kun je vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Daarna kun je jouw plantaardige eitjes gewoon gebruiken zoals in het recept omschreven staat.
Wat heb je nodig?
100 gr witte amandelen*
2-3 peren
2 el honing of ahornsiroop
2 eieren
200 ml kokosmelk
50 gr glutenvrije bloem
30 gr cacaopoeder
2 tl vanille-extract
1/2 tl kardemompoeder
snuf zout
1 el kokosolie
*Deze maal je zelf eenvoudig tot meel. Bovendien is dit ook nog eens goedkoper dan kant-en-klaar amandelmeel!
Keukenmachine
Dichte taartvorm/ quichevorm van 22 cm
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de taartvorm in met kokosolie.
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren in schijfjes.
- Maal de witte amandelen in je keukenmachine tot meel.
- Kluts de eieren en voeg hieraan de honing, het vanille-extract, het cacaopoeder, een snuf zout en de kardemom toe.
- Mix dit goed door elkaar. Vervolgens kun je de glutenvrije bloem, het amandelmeel en de melk toevoegen.
- Goed mengen tot er een egaal beslag ontstaat. Giet dit beslag in de vorm.
- Verdeel de plakjes peer over het beslag.
- Bak de clafoutis in 40-45 minuten op 175 graden goudbruin.
- Even af laten koelen en genieten, want lauwwarm is dit toetje toch het lekkerst!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’