Glutenvrije chocoladetaart met sinaasappel
Wist je dat na suiker en koffie cacao het meest verhandelde voedingsmiddel is? De productie van cacao ligt wereldwijd net boven de 4 miljoen ton. De gezondheidseffecten van cacao worden steeds meer onderzocht. Inmiddels zijn er ruim 1200 studies gepubliceerd over cacao, variërend van onderzoek naar de antioxidanten in cacao tot het verbeteren van de hersenfuncties. Wat mij betreft hoor cacao thuis in het rijtje superfoods. Dan heb ik het wel over biologische rauwe cacao en niet over de repen Tony Chocolonely’s. Just saying… Ik dook de keuken in voor deze glutenvrije chocoladetaart met sinaasappel!
Wil je zelf aan de slag met chocolade maken? Het recept om zelf chocolade te maken vind je hier!
Wat heb je nodig?
voor de glutenvrije chocoladetaart
100 gr amandelmeel
100 gr glutenvrije bloem
50 gram cacaopoeder
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snuf zout
200 ml ahornsiroop
250 ml amandelmelk
100 ml vloeibare kokosolie
2 tl vanille extract (deze maak je eenvoudig zelf)
1 tl appelazijn of citroensap
voor de sinaasappel cake
125 gr amandelmeel
125 gr glutenvrije bloem
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
snuf zout
200 ml ahornsiroop
200 ml sinaasappelsap
rasp van 2 sinaasappels
100 ml vloeibare kokosolie
2 tl vanille extract
1 tl appelazijn of citroensap
voor de chocolade frosting
600 gram dadels
75 gram rauwe cacaopoeder
snuf zout
rasp van 2 sinaasappelen
250 ml plantaardige melk
2 springvormen van 20 cm
Zo ga je te werk
de chocoladetaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met kokosolie.
- Meng eerst de droge ingrediënten met elkaar. In een andere mengkom mix je de droge ingrediënten.
- Doe deze mengsels bij elkaar en mix ze vervolgens even goed met een garde door elkaar.
- Giet het mengsel in de ingevette springvorm,
- Bak de chocolade cake in ongeveer 50 minuten gaar.
- Laat de cake afkoelen en verwijder dan de ring van de springvorm.
de sinaasappel cake
- Vet de springvorm in met kokosolie.
- Meng eerst de droge ingrediënten met elkaar. In een andere mengkom mix je de droge ingrediënten met elkaar.
- Doe deze mengsels bij elkaar en mix ze vervolgens goed met een garde door elkaar.
- Giet het mengsel in de ingevette springvorm.
- Bak de sinaasappel cake in ongeveer 50 minuten gaar.
- Laat de cake afkoelen en verwijder de ring van de springvorm.
de chocolade frosting
- Laat de dadels een uurtje weken in warm water.
- Mix in je keukenmachine de dadels, cacao poeder, zout en sinaasappelrasp met elkaar.
- Voeg vervolgens de melk toe en zet je keukenmachine nog even aan.
- Wanneer je een smeerbaar mengsel hebt zonder klontjes is de chocolade frosting goed.
Wanneer allebei de lagen van de chocolade taart goed afgekoeld zijn kun je ze snijden. Gebruik hiervoor een broodmes. Ik maakte de cakes een avond van te voren. Even wegzetten in de koelkast en je kunt de taart de volgende dag afmaken.
Begin met een laag sinaasappel cake. Zet deze op een taartplateau of bord. Hier smeer een kwart van de chocolade frosting op. Dit herhaal je tot de laatste laag. Bovenop de taart smeer je de laatste laag chocolade.
De taart is in de koelkast zo’n 5 dagen houdbaar. Maar invriezen kan natuurlijk ook.
Enjoy!
Wat is jouw ultieme chocoladetaart? Laat het ons weten in de comments!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties