Glutenvrije en suikervrije ontbijtkoek
Ontbijtkoek! Wie is er niet groot mee geworden? Heerlijk met een flinke lik roomboter. Maar heb je ooit het etiket van ontbijtkoek uit de supermarkt gelezen? In het kader van ‘weet wat je eet’ hierbij een reminder. Een gemiddeld ontbijtkoekje zit boordevol glucose-fructosestroop, gebrande suiker en gekarameliseerde suikerstroop. In deze homemade versie gebruikt Kim natuurlijke zoetmiddelen en daarmee is deze heerlijke ontbijtkoek vrij van geraffineerde suikers.
Mijn meiden zijn dol op deze glutenvrije en ‘suikervrije’ ontbijtkoek! Zelf ben ik ook een grote fan en er wordt dan ook elke week een nieuwe lading gebakken. Heerlijk hoe het huis naar koekkruiden gaat ruiken, dat maakt die 50 minuten afbakken behoorlijk lang.
Wat heb je nodig?
200 gram amandelmeel
200 gram havermeel*
250 ml amandelmelk (ongezoet)
50 gram kokosbloesemsuiker
4 el ahornsiroop
3 el koek & speculaas kruiden
2 tl bakpoeder
*Je kunt gemakkelijk zelf havermeel maken door havermout tot meel te malen in een blender of keukenmachine.
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng alle ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel hebt.
- Vet je cakeblik in met wat kokosolie of leg er een vel bakpapier in.
- Vul het cakeblik met het mensel en druk het goed aan in het blik.
- Zet het cakeblik voor 50 minuten in de oven.
- Haal de ontbijtkoek uit de oven en laat even afkoelen.
Liefs,
Kim
www.thehealthissue.nl
Laten jullie weten wat je van de ontbijtkoek vind? Laat een reactie achter in de comments!
Ziet er lekker uit! Ik ben hem nu aan het maken ? Vraag me alleen af of er geen eieren in moeten? Gr Daphne
Voor het eindresultaat zijn eieren niet nodig en zonder de eieren is de ontbijtkoek natuurlijk helemaal vegan.
Is hij lekker geworden?
Hij gaat op dit moment de oven in! Ben super benieuwd naar ’t resultaat 🙂
Oeh! Ik ben benieuwd!
Hmmm.. Het huis rook heerlijk. De ontbijtkoek is goed gelukt, maar is nog wel een beetje sompig aan de binnenkant. Misschien meer rijsmiddel gebruiken de volgende keer.
Het fijne van dit recept vind ik, dat het maar weinig ingrediënten omvat en dat je deze in principe allemaal altijd wel in huis hebt. Ik had geen amandelmelk in huis, wel havermelk. Ook havermeel had ik niet, maar wel haver. Heb het aardig fijn kunnen krijgen in de keukenmachine, waarschijnlijk niet zo fijn als uit de winkel..
Oh ja ik gebruik nooit bakpoeder. Heb er 1 theelepel baksoda ingedaan, hoopte dat dat matchte aan 2 tl bakpoeder, voor de zekerheid een vleugje sap van een limoen erin gedaan (zuurhoudend ingr. voor de baksoda).
Ben ook benieuwd naar eventuele variaties, met schil van een citrusvrucht bijv. of gemberrasp.. kokosschil…
Heb het van de week gemaakt echt heerlijk
Wat goed om te horen Denise! Geniet er lekker van.
Liefs Mirjam