Glutenvrije kaneelbroodjes
Kaneel is een van mijn favoriete specerijen. Bovendien heeft dit heerlijk ruikende specerij ook flink wat gezondheidsbevorderende eigenschappen. Zo zit kaneel boordevol polyfenolen. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast heeft kaneel een ontstekingsremmend werking en werkt het ook nog eens regulerend op je bloedsuikerspiegel. Maar bovenal is kaneel gewoon heel erg lekker! Alleen al de geur tijdens het bakken van deze glutenvrije kaneelbroodjes is de moeite waard! Overigens is ‘broodjes’ misschien wat te hoog gegrepen voor dit baksel. Zoals je kunt zien op de foto verdienen ze geen schoonheidsprijs, maar lekker zijn ze wel.
Wat heb je nodig?
voor 10 glutenvrije kaneelbroodjes
125 gram amandelen of amandelmeel
25 gr kokosmeel
1 el bakpoeder
4 el gebroken lijnzaad*
2 geklutste eieren
2 el appelmoes (puur moes, zonder toevoegingen)
1 el honing
1 el kaneel voor het deeg
2 el kaneel voor de vulling
snuf zout
*Tip van de dag: koop als het even kan heel lijnzaad. Gebroken lijnzaad is vaak al geoxideerd in de verpakking. Je kunt dit ook wel ruiken zodra je de verpakking opentrekt. De gebroken lijnzaad ruikt muf en is ranzig geworden. Koop dus liever heel lijnzaad wat je zelf maalt in een koffiemolentje. Door het malen van lijnzaad maak je optimaal gebruik van de voedingsstoffen in lijnzaad. Lijnzaad is namelijk rijk is aan alfa-linoleenzuur (ALA), een zogeheten omega 3-vetzuur. In een gezond lichaam wordt ALA deels omgezet nog belangrijkere vetzuren EPA en DHA.
Het recept voor de topping vind je hier.
Zo ga je te werk
- Gebruik je amandelen? Maal deze dan eerst even in je keukenmachine tot amandelmeel.
- Doe de amandelmeel samen met het kokosmeel, het lijnzaad, de bakpoeder, de kaneel en een snuf zout in een mengkom. Mix deze ingrediënten met elkaar.
- Roer nu de appelmoes en geklutste eieren door deze mix. Om de kaneelbroodjes wat zoeter te maken heb ik er honing aan toegevoegd.
- Maak van dit deeg een bal. Het deeg hoort lekker smeuïg te zijn.
- Ik heb deze cinnamon rolls twee keer gemaakt, de eerste keer maakt ik de fout er meel aan toe te voegen. Resultaat? Een droog broodje…
- Zet deze deegbal voor minimaal 20 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm ondertussen de oven vast voor op 175 graden.
- Leg de deegbal tussen 2 stukken bakpapier. Op de manier krijg je het plakkerige deeg met een deegroller wel mooi plat.
- Vervolgens kun je het deeg met een pizzasnijder in 5 repen snijden.
- Voorzie de repen van een lekkere laag honing.
- Bestrooi ze vervolgens met kaneel.
- En rollen maar! Het is erg los deeg, dus rustig aan, anders valt je rolletje uit elkaar. Het beste gaat het als je voorzichtig rolt en het deeg met je andere hand wat ondersteunt met een vork.
- Deze rolletjes kun je nog een keer halveren.
- De kaneelbroodjes gaan ongeveer 25 minuten in de oven. Ik heb zelf een heteluchtoven en heb ze halverwege verder laten bakken op 150 graden.
Bewaar de glutenvrije kaneelbroodjes in een goed afgesloten pot. En tip van de dag: laat ze eerst goed afkoelen voordat je jouw tanden erin zet. Sterker nog, de volgende dag zijn ze een stuk smeuïger! Een beetje geduld loont dus zeker in dit geval.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Hoi!
Dit recept ziet er heel lekker uit. De link naar de kokosfrosting is alleen de link naar het recept van de kaneelbroodjes… Zou je me kunnen vertellen hoe ik de kokosfrosting moet maken? Dan ga ik het snel eens proberen!
Alvast bedankt!
Bonnie
Hoi Bonnie,
In het recept voor de kaneelbroodjes vind je ook het recept voor de frosting. Enjoy!
Groetjes Mirjam
Kaneel is en ruikt heerlijk maar behoort ook met mate gebruikt te worden door zwangere vrouwen