10x de lekkerste glutenvrije koekjes
Tijd om je inner koekiemonster los te laten! Deze glutenvrije koekjes zijn namelijk niet alleen glutenvrij, maar ook nog eens heel erg lekker! Glutenvrij bakken is een uitdaging, maar deze recepten zijn stuk voor stuk goedgekeurd. Mijn favoriet wisselt nogal eens. Deze week ben ik dol op de peanut butter cookies!
Ben jij ook dol op pindakaas? Dan zou ik even een kijkje nemen bij deze pindakaas recepten!
Een goede keukenmachine is essentieel!
Ik heb mezelf jaren geleden de keukenmachine van Magimix cadeau gedaan. Best gift ever! Het is een zware keukenmachine (understatement) die ook bij het stevigere werk (snijden, hakken, blenden, pureren) stabiel op het aanrecht blijft staan. Handig, zeker bij het mixen van noten en dadels en stevig deeg.
Je krijgt er verschillende formaten mengkommen bij, een pureerkit, snij- en raspschijven, een klopper, citruspers, een spatel en uiteraard de basiskit met verschillende stalen messen. En nice to know: je kunt hem ook gebruiken als blender door de handige smoothiekit die erbij zit. Kortom: allround dekt de lading eigenlijk niet. Alle onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasser en dat is wel zo fijn.
1. Glutenvrije havermout koekjes met banaan
Lekker en kidsproof! Sterker nog: deze glutenvrije havermout koekjes met banaan zijn superleuk om samen met kinderen te maken. Bananen fijnprakken, de rest van de ingrediënten afwegen en toevoegen en vervolgens goed mengen met elkaar. En dan komt het leukste stuk! Balletjes draaien van het deeg en platdrukken tot koekjes. Ik maakte de koekjes met gedroogde abrikozen en banaan. Hierdoor zijn de koekjes heerlijk zoet. Ik voegde nog een eetlepel honing toe, maar dit was eigenlijk meer om het deeg wat plakkeriger te krijgen.
2. Glutenvrije chocolate chip koekjes
Glutenvrij bakken blijft een uitdaging. Want die ontbrekende gluutjes geven over het algemeen toch luchtigheid en structuur aan je baksels. Lekkere knapperige koekjes bakken zonder gluten is dus niet zomaar gepiept. Speurend op de website van FoodQuotes voor onze maandelijkse receptenruil kwam ik glutenvrije chocolate chip koekjes tegen. En als jij nu de keuken induikt, heb je binnen 45 minuten iets lekkers bij de thee!
3. Glutenvrije kaaskoekjes
Heel, heel lang geleden in mijn tienerjaren (die overigens nog vers in mijn geheugen zitten) kocht ik bij een snack attack een pak goedkope kaasstengels. Heerlijk vond ik die! Lekker knapperig, maar die muffe nasmaak… Ieks! Dat kan natuurlijk veel beter en niet te vergeten glutenvrij. Ik dook de keuken in en maakte deze glutenvrije kaaskoekjes.
4. Peanut butter cookies
Deze peanut butter cookies zijn een dikke hit in huize Eat.Pure.Love. Luchtdicht kun je ze ook nog eens prima een paar dagen bewaren. Maar ik geef toe: die paar dagen overleven deze pindakaas koekjes hier niet eens. Zoonlief is in de veronderstelling dat alles wat ik maak gezond is en bovendien zijn deze koekjes niet groen, dus valt hij graag aan. En mama smikkelt natuurlijk gewoon lekker mee.
5. Glutenvrije chocolade koekjes
Dit recept voor glutenvrije chocolade koekjes is een van de eerste recepten die ik online deelde. Inmiddels was zowel de foto als het recept aan een update toe. De honing heb ik vervangen door dadels, hierdoor zijn de koekjes wat steviger geworden. Ook weet ik nu dat een snuf zout in zoete baksels een goed idee is. Het zout werkt als smaakversterker, het haalt de zoete smaak van deze chocolade koekjes meer naar boven. Een snufje is voldoende, anders sla je de plank weer helemaal mis. Naast een te zout baksel, willen de koekjes dan ook niet meer rijzen. Deze versie 2.0 is geslaagd! Enjoy!
6. Glutenvrije koekjes boordevol noten
Deze glutenvrije koekjes maak je met slechts 4 ingrediënten! Notenmix, rijstmeel, kokosolie en ahornsiroop. That’s all! Over snel en simpel gesproken… Je moet alleen wel even geduld hebben, want het deeg is vrij ‘los’ en moet even de koelkast in om op te stijven. Vervolgens snijd je het deeg in plakjes en deze bak je in 15 minuutjes tot goudbruine koekjes. Enjoy!
7. Glutenvrije eierkoeken
Niets leukers dan een middagje de keuken induiken om de ‘healthy’ variant van Nederlandse lekkernijen te maken. Zoonlief sprak vorige week vol weemoed over de tijd dat hij nog eierkoeken mocht eten. Let op het woordje mocht in deze zin. Tijd voor glutenvrije eierkoeken! Inspelend op mijn moedergevoelens besloot ik eens te kijken wat er nu precies in de gemiddelde homemade eierkoek gaat. Uiteraard eieren, maar ook zo’n 100 gram suiker en bloem, een snufje zout, geraspte citroen en wat bakpoeder. Appeltje eierkoek om hier een glutenvrije en ‘suikervrije’ variant van te maken.
8. Kokosmakronen
Ik ben dol op kokos! Kokosmakronen zijn dan ook echt mijn guilty pleasure. De glutenvrije varianten in de supermarkt zijn naast heel duur ook mierzoet. De oplossing? Zelf de keuken induiken. In dit recept gebruik ik maar 1 eetlepel honing. Minder zoet, maar wat mij betreft nog lekkerder!
9. Havermoutkoekjes
Voor deze glutenvrije havermoutkoekjes gebruik ik xanthaangom. Glutenvrije baksels hebben vaak een losse structuur, juist omdat je de gluten mist. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor elasticiteit.
Xanthaangom fungeert in dit geval dus als verdikkingsmiddel om zo meer elasticiteit in je baksel te krijgen. Xanthaangom is een bacterieel gefermenteerd product, gemaakt uit suiker en melasse door de zogeheten xanthomonas campestris bacterie. Door dit gistingsproces worden de korte suikerketens omgezet in lange suikerketens, ook wel polysachariden genoemd. Deze lange ketens worden gerekend tot voedingsvezels voor je darm.
10. Glutenvrije arretjescake
Deze glutenvrije Arretjescake heb je in een handomdraai gemaakt. Vervolgens moet je wel even geduld hebben omdat de Arretjescake nog enkele uren uit moet harden in de koelkast. Voor deze chocolade bom heb je geen oven nodig. De basis van deze no bake cake zijn glutenvrije biscuitjes, roomboter, chocolade en eieren. En suiker, lots of sugar welteverstaan. Ik gebruik in dit recept stukken minder suiker en heb deze vervangen door kokosbloesemsuiker. In de biscuitjes en de chocolade die je gebruikt zit waarschijnlijk ook al een deel suiker, dus voeg gewoon suiker naar smaak toe. Even proeven tussendoor is helemaal geen straf!
Enjoy!
Welk recept voor glutenvrije koekjes ga jij maken?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Arretjescake staat hier al heel lang op ’t lijstje, deze koekjes zien er echt allemaal super lekker uit!
Bedankt Mirjam , ik probeer straks met de zoon van juist 14 uw Kaaskoekskes (voor zijne pa) en van huize Schaer heb ik Cantuccini d.h. Amandelkoekskes , zo van die afgesneden van een rol-beschuitjes ‘bis-cotti ! alhoewel ik denk dat de tweede bakbeurt werd vergeten door de kok(skesbakker /:o) Voor het recept , zoek op Schaer Gluetenfrei (geen zorg , komt in ’t nederlands ).
;Daa-aa;g
Erika