De lekkerste glutenvrije muffins!
I love muffins! Om het jullie wat makkelijker te maken om te kiezen uit al die heerlijke glutenvrije muffins, heb ik ze maar even op een rijtje gezet. Welke is jouw favoriet? Ik ben op dit moment dol op de ontbijtmuffins met havermout. Ik ben geen ochtendmens (althans niet met andere mensen om mij heen…) en ik kan zo genieten van een bak thee met een muffin als ontbijt. En aangezien ik nog een voorraadje in de vriezer heb bewaard, kan ik de komende tijd mooi vooruit. De bananen muffins zijn ook een aanrader trouwens. Het recept voor deze muffins is gebaseerd op bananenbrood, maar dan in muffinvorm!
1. Ontbijtmuffins met havermout
Als je gezonder wilt gaan ontbijten is 1 van de dingen waar je al snel tegen aan loopt tijd. De oplossing? Foodprep! Zo kun je met deze gezonde ontbijtmuffins met havermout toch al snel een aantal dagen vooruit. En ze zijn stiekem ook fijn als tussendoortje. Food preppen is niets meer dan vooruit bakken of koken. Met dit recept voor gezonde muffins is dat natuurlijk een eitje. Met dit recept maak je al zo’n 8-10 breakfast muffins, waarvan je een gedeelte in kunt vriezen.
2. Glutenvrije citroen maanzaad muffins
Glutenvrije bakken is soms (lees vaak) een uitdaging. Ter illustratie: deze glutenvrije citroen maanzaad muffins vielen bij poging 1 uit elkaar, bij poging 2 konden we ermee tennissen en de muffins van poging 3 konden we weliswaar niet mee tennissen, maar wel een ruit mee ingooien. Glutenvrije baksels zijn dus niet altijd eetbaar. Gluten kunnen dan wel ‘enge en ongezonde dingen’ zijn, maar ze zorgen er wel voor dat een brood of in dit geval een muffin naast stevig ook luchtig wordt en bovenal goed rijst.
Maar ja, als ik ergens mijn zinnen op zet… In het kader van: wat je niet ziet is er ook niet legde ik afgelopen week mijn lange to make & to bake lijst ondersteboven neer. Het recept voor deze lemon poppy seeds muffins paste ik hier en daar wat aan. Minder glutenvrije bloem en wat meer amandelmeel, eitje erbij, maar bovenal heb ik mijn werkwijze aangepast. Zo maak ik als rijsmiddel vaak gebruik van bakpoeder. Voor 125 gram bloem gebruik je 2 theelepels bakpoeder. De truc? Eerst de natte en droge ingrediënten afzonderlijk mixen. Wanneer je deze 2 samenvoegt heb je zo’n 2-3 minuten om ze mengen en in de oven te zetten. Bakpoeder reageert namelijk onmiddellijk wanneer het aanraking komt met vocht. Met als gevolg dat het deeg dus al gaat rijzen. Mijn fout? Ik had beide mengsels afgelopen keren lekker lang en hard in de keukenmachine laten draaien.
3. Hartige boerenkool muffins
Lunchen zonder brood lastig? Deze hartige boerenkool muffins zijn weliswaar iets meer werk dan het smeren van een bammetje. Maar je maakt met dit recept wel meteen 6 stuks. Maak ze de avond van te voren klaar of bak ze op een vrije middag en vries ze in. Een ideale foodprep!
4. Glutenvrije bananen choco muffins
Deze glutenvrije muffins zijn inmiddels een dikke hit hier in huis. En nog een voordeel: je maakt deze muffins werkelijk in een handomdraai klaar. De dadels en bananen zorgen voor een heerlijke zoete smaak. Stiekem zijn deze glutenvrije muffins gemaakt van hetzelfde beslag als bananenbrood. Maar let’s face it: never change a winning team! De combinatie van banaan met chocolade blijft heerlijk. Zo nu en dan krijgt zoonlief nog steeds een banaan met hagelslag voor zijn snufferd. Betrapt!
5. Worteltaartjes met kokos frosting
Regelmatig krijg ik de vraag of glutenvrij eten lastig of moeilijk is. Je mag dan toch bijna niets meer? Niets is minder waar gelukkig. Ik ben al langere tijd bezig met gezond eten, langzaamaan zijn daar ook wat verschuivingen in gekomen. Ja dames en heren, ik ben een etikettenlezer geworden. Dit is misschien het lastigste, aangezien ik nogal eens mijn bril vergeet. Wat denk je van deze homemade glutenvrije worteltaartjes? Door het toevoegen van geraspte wortel wordt dit taartje ook eens een stuk zoeter waardoor je minder zoetmiddel nodig hebt. Een win-win situatie dus!
6. Ei muffins boordevol groente
In het kader van ‘varieer met je eitje’ maakte ik afgelopen week maar weer eens deze hartige muffins. Shame on me dat ik dit easy peasy recept nog niet eerder met jullie gedeeld heb. Ideaal als je aan het einde van de week tot de conclusie komt dat je niet slim ingekocht hebt of gewoon alles al opgegeten hebt. Wie wist dat koken met restjes zo lekker kan zijn? Ei muffins boordevol groente zijn overigens ook lekker in de broodtrommel voor lunch. Just saying…
7. Chocolade courgette muffins
Kinderen meer groenten laten eten? Tip van de dag: verstop de groenten! Deze chocolade courgette muffins zijn heerlijk en kinderen zullen niet eens merken dat ze courgette aan het eten zijn. Zoete baksel met ‘verstopte’ groenten zijn hip & happening! Heb je deze smeuïge zoete aardappelbrownies al eens gemaakt?
Enjoy!
Welke van deze glutenvrije muffins is jouw favoriet?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties