De lekkerste glutenvrije oliebollen!
Oliebollen heb ik al jaren niet meer gegeten. En dan bedoel ik echt voor het laatst als tiener. Bij ons thuis was het in mijn ‘jeugdige jaren’ traditie om de dag voor Oud & Nieuw zelf oliebollen te maken. En met een gezin van 6 viel dit onder massaproductie. Frituurpan aan en gaan! Bij de kachel stonden de plastic emmers met deeg te rijzen onder een natte theedoek. Na al die jaren werd het tijd voor een nieuwe traditie. De lekkerste glutenvrije oliebollen made by Eat.Pure.Love!
Heb je het recept voor glutenvrije appelbeignets als gespot?
Wat heb je nodig?
500 glutenvrije meelmix (of 250 gr meelmix, 125 gr boekweit, 125 gr rijstmeel)
500 ml lauwwarme plantaardige melk (amandelmelk)*
10 gr droge gist
100 gr gewelde krenten
100 gr gewelde rozijnen
1 geraspte appel
1 tl vanille-extract
1 ei
2 el appelcider azijn (of citroensap)
1 el honing
snuf zout
optioneel: 2 el kokosbloesemsuiker voor het maken van poedersuiker
Frituurpan
Ijsbolletjes schep
kokosolie
*In dit recept gebruik ik geen bier. Wil jij wel (glutenvrij!) bier gebruiken? Gebruik dan minder amandelmelk.
Zo ga je te werk
- Mix eerst de droge ingrediënten (meel, gist, zout) met elkaar.
- Warm de melk in een pannetje op laag vuur zachtjes op. Voeg aan de warme melk de honing en vanille-extract toe.
- Klop het ei los en mix nu de natte ingrediënten (warme melk, ei, geraspte appel en appelciderazijn).
- Voeg de natte en droge ingredienten bij elkaar en meng dit even goed.
- Voeg tot slot de gewelde rozijnen en krenten toe aan dit beslag. Meng het beslag nog een keer goed.
- Leg het beslag in een grote kom en laat het een uurtje onder een vochtige theedoek op een warme plek rijzen.
- Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden.
- Gebruik een ijsbolletjes schep en laat het deeg voorzichtig in de olie glijden.
- Bak de glutenvrije oliebollen aan beide kanten 2-3 minuten. Ze zijn klaar wanneer beide kanten goudbruin zijn.
- Laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.
Je kunt de oliebollen in een goed afgesloten bak een aantal bewaren. Eventueel kun je ze voor het eten nog even opwarmen in de oven.
Of maak er deze oliebollen broodpudding van!
Happy New Year!
Wat is jouw favoriete snack op Oudejaarsavond? Laat het ons weten in de comments!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Bier en glutenvrij is geen goede combinatie hoor 😉
Glutenvrij bier natuurlijk! Dat gebruikte ik eerder ook in het Vlaamse stoofpotje. Ik heb het er voor de zekerheid even bij gezet, want bier bevat inderdaad gluten. Sterker nog, binnenkort komt er een leuke review van glutenvrij bier 😉
Klinkt goed, weet alleen niet waar ik het vanille-extract vadaan moet halen.
Vanille-extract maak je eenvoudig zelf met vanillestokjes en wodka. Ik zal dit receptje aankomende week even online zetten. Als je een flesje wilt kopen kan dit in diverse webshops zoals http://www.puurmieke.nl of natuurlijk bij een natuurvoedingswinkel. Succes! Zonder vanille-extract gaat het recept trouwens ook wel lukken hoor 😉
Kun je deze ook in de oven bereiden? Zo nee, heb je hier een recept voor?:)
Hi Lara,
In de oven bakken is vrij lastig, omdat het beslag van oliebollen nogal klef is. Ik heb het ultieme recept nog niet weten te maken helaas. Succes!
Liefs Mirjam
Gelukt! Beslag was bij mij echt té klef, dus het werd een bende. Uiteindelijk wat havermout er nog door geroerd, zodat het steviger werd, toen lukten ze wel. Ze smaken goed!
Hi Jo,
Dat kan inderdaad kloppen. Hangt echt helemaal af van de plantaardige melk die je gebruikt en natuurlijk ook de meelmixen. Vaak is zelf blijven nadenken met glutenvrij bakken wel een must. Geniet van de oliebollen en fijne jaarwisseling! Liefs Mirjam