Glutenvrije pizzabodem maken

Mirjam Blanken

31 maart 2015


Glutenvrije pizzabodem maken

Daar ging ik, op jacht naar een glutenvrije pizzabodem. Op zich niet heel moeilijk, ware het niet dat ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel een beetje afgezaagd vond.

En dan heb ik het niet eens over de kant en klare biologische, glutenvrije pizzabodems…met rietsuiker. Beetje jammer.
Zelfrijzend bakmeel is vaak een combinatie van rijstmeel, maiszetmeel, aardappelzetmeel en natriumbicarbonaat en behoorlijk aan de prijs.

Glutenvrije-pizzabodem-maken

Tijd voor wat vernieuwing! Deze gezonde variant (de bodem althans ;-)) is knapperig en smaakvol. Qua structuur gaat het richting een quiche. Behoorlijk vullend, van dit recept kun je 4 kleintjes maken en dat is echt genoeg. Een lekkere salade on the side en je hebt een goede maaltijd.

Wat heb je nodig?

foto (13)Voor de bodem

250 gram bloemkool
125 gram amandelmeel
3 geklutste eieren
4 el edelgistvlokken
1 tl Himalayazout
1 tl rozemarijn (naar smaak andere kruiden)
peper naar smaak

Voor het beleg

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, ik heb gekozen voor mijn groene pesto della casa, , tomaatjes, pijnboompitten en rucola.

Hoe maak je de bodems?

foto (12)Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg bakpapier op de bakplaat.
De bloemkool in de keukenmachine of blender malen tot formaat rijstkorrel. Niet te enthousiast, we willen geen bloemkoolpuree hebben. Meng hierna alle ingrediënten voor de bodem door elkaar. Ik gebruik hiervoor de mixerfunctie of deeghakenfunctie van mijn keukenmachine. Maak van dit mengsel op je bakplaat vier gelijke bodems. Je kunt met je handen een opstaand randje fabriceren.

Plaats de baksels zonder topping zo’n 15-20 minuten in de oven.Haal ze uit de oven en beleg je pizza naar eigen smaak.

Bak ze nu nog voor 15 minuutjes totdat de korst goudbruin van kleur is en je huis heerlijk ruikt!

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

7 Reacties

  1. Hallo, kun je de edelgistvlokken ook weglaten en als dit niet zo is kun je ze ergens anders door vervangen? Groetjes

  2. Hoi,

    Toevallig besproken tijdens mijn studie afgelopen zaterdag. Edelgistvlokken zijn veelal niet biologisch. Echt een vegan dingetje 🙂 Je zou ze prima weg kunnen laten, je mist dan wel de kaasachtige, hartige smaak in de bodem. Dit zou je kunnen vervangen door er bijvoorbeeld meer kruiden, zongedroogde tomaatjes o.i.d. aan toe te voegen. Laat even weten of het gelukt is!

    Groetjes
    Mirjam

  3. Dank je. Ik laat het je weten als ik de pizza gemaakt heb.

  4. Hoi hoi,

    Ziet er echt heerlijk uit! Kan dit ook met speltmeel ipv amandelmeel?

    Groetjes Simone

  5. Hoi Simone,

    Moet lukken toch? Alleen is het dan niet glutenvrij meer. Ik zou het eerst even uitproberen qua structuur natuurlijk wel heel anders. Laat even weten of het gelukt is!

    Groetjes
    Mirjam

  6. Super. Dus de bloemkool hoeft niet voorgekookt te worden?
    Fijn recept. Ik vind de bloemkool pizza lekker maar jammer dat het zo voorgekookt en uitgeperst moet worden. Dit ga ik eens proberen.

  7. Hoi Laila,
    Geen gedoe met voorkoken inderdaad. Succes! Laat even weten wat je ervan vond.
    Groetjes
    Mirjam

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This