Glutenvrije toffee appeltaart met notenkorst
Of je nu glutenvrij eet vanwege een intolerantie (coeliakie), glutensensitiviteit, variatie wilt in je voedingspatroon of dol bent op appeltaart. Dat maakt helemaal niets uit. Deze glutenvrije toffee appeltaart is gewoon heel erg lekker! De bodem heb ik gemaakt van onder andere glutenvrije havermout en amandelen. Deze maal je in je keukenmachine of blender eenvoudig tot meel. Wist je trouwens dat haver van nature glutenvrij is? Dit wil niet zeggen dat de havermout die je koopt dat per definitie ook is. Tijdens de verwerking en productie van haver komt het namelijk in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Scan dus altijd even de verpakking, want producten die glutenvrij zijn herken je aan het glutenvrij logo. De jacht op betaalbare glutenvrije havermout is vanaf vandaag trouwens voorbij. Albert Heijn heeft het huismerk ‘AH Vrij van Gluten’ vernieuwd en uitgebreid van 7 naar 25 producten. Waaronder dus glutenvrije havermout. I like!
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
200 gr glutenvrije havermout, gemalen tot meel
200 gr witte amandelen, gemalen tot amandelmeel
100 gr biologische grasboter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
3 eieren
1 tl vanille-extract
1 el koekkruiden
50-100 ml honing (naar smaak)
1 tl bakpoeder
citroenrasp
snufje zout
Voor de vulling
500 gr goudreinetten, geschild en in blokjes gesneden
50-100 ml honing (naar smaak)
2 el kaneel
scheutje citroensap
snufje zout
Voor de notenkorst
200 gr gemengde noten (pecan, walnoten, witte amandelen, cashewnoten, hazelnoten)
honing
Voor de toffeesaus
250 gr Medjoul dadels zonder pit
150 ml kokosmelk (of water)
snuf zout
keukenmachine
ronde springvorm
bakpapier
Zo ga je te werk
de bodem
- Maal eerst de havermout en de amandelen in je keukenmachine tot meel.
- Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de bodem toe en maal tot dik deegbeslag.
- Het deeg blijft behoorlijk plakkerig. Zet het daarom even een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven vast voor op 175 graden.
de vulling
- Schil de appels en snijd ze in blokjes.
- Doe de appelblokjes samen met de honing, de kaneel, een scheutje citroensap en een snuf zout in een mengkom.
- Roer de ingrediënten goed door elkaar en zet even aan de kant.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen eventueel nog in met wat roomboter.
- Bekleed de springvorm met het deeg voor de bodem. Zorg voor een mooie hoge opstaande rand. Als het deeg wat plakkerig is maak je je handen nat met koud water. Werkt prima!
- Schep de vulling op de taartbodem, druk even goed aan en bak de appeltaart vervolgens in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Ondertussen kun je vast beginnen met de notenkorst en de salted caramel.
de noten
- Bak de noten in een droge koekenpan even op. Blijf husselen, zodat de noten niet aanbranden.
- Zodra de noten begin te geuren voeg je de honing toe. Hussel weer even goed zodat alle noten voorzien zijn van een laagje honing.
- Haal de pan van het vuur en verdeel de notenmix over de gebakken appeltaart.
de toffeesaus
- Maal de dadels samen met een snuf zout in je keukenmachine.
- Voeg ondertussen voorzichtig de kokosmelk toe en blijf malen tot je een gladde saus hebt.
- Bewaar de toffee saus in een afgesloten bakje en serveer hem samen met een punt appeltaart.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze glutenvrije toffee appeltaart te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove en #vrijvangluten of tag @eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Hoeveel is een cup? Bij b.v. 1 cup havermout?
Welk formaat springvorm heb je gebruikt?
Groetjes Lisenka