Wat staat er in mijn glutenvrije voorraadkast?

Wat staat er in mijn glutenvrije voorraadkast?

Mirjam Blanken

8 juni 2017


Opnieuw leren fietsen…

Als je begint met glutenvrij eten, vanwege je gezondheid of gewoon omdat je je er beter bij voelt, dan kan het lijken alsof je weer opnieuw moet leren fietsen. Oeh, wat vond ik het lastig! Ik had het idee dat ik alleen nog maar rijst kon eten. Rijstepap in de ochtend, rijst met groenten bij de lunch en in de avond soms vis of vlees erbij. Inmiddels heb ik mezelf een gevarieerd glutenvrij voedingspatroon aangeleerd, waarbij koolhydraten wel onderdeel zijn van mijn dieet, maar niet centraal staan. Eiwitten, vezels en vetten zijn de basis. Ik geef jullie vandaag een inkijkje in mijn glutenvrije voorraadkast. Enjoy!

Wat staat er in mijn glutenvrije voorraadkast?

Verslaafd aan brood

Toen ik begon, waren er vooral kant en klare glutenvrije producten met heel veel toevoegingen te koop. Dat brood en die crackers heb ik eerst nog wel gegeten, want ja ‘er is geen alternatief’ en ‘je kunt toch niet zonder’ maar inmiddels zijn er pure varianten te koop zonder suikers, aroma’s en andere dingen die je liever niet wilt eten. Zo ben ik heel erg blij met Yam desem, het pure haverbrood van Ralph Moorman. En als je, zoals ik, weinig brood en crackers eet, maar eerder gaat voor een alternatief, dan kun je naast rijst en (zoete) aardappelen ook kiezen voor quinoa, haver(grutten) en boekweit. Ik neem dit meestal wel als ‘side’ dish, dus het grootste deel van mijn bord bestaat uit groente, met een beetje koolhydraten en genoeg (plantaardige) eiwitten. Natuurlijk is koken met groente op zich niet moeilijk, maar wat doe je erbij­?

Gezond ontbijten zonder brood!

Wat staat er in mijn glutenvrije voorraadkast?

  • Boekweitnoodles van King Soba. Deze wordt onder andere bij Pit-pit.com en AH verkocht, je kunt ook leuke combinaties kopen, zoals bijvoorbeeld boekweit met zoete aardappel of gember en (basmati)rijst noodles of zelfs zilvervliesrijstnoodles.
  • Quinoa! Albert Heijn verkoopt tegenwoordig heerlijke volkoren quinoa van het merk Lola Quinoa. Of koop quinoavlokken bij de bio supermarkt of pit-pit.com. Quinoa is heerlijk als basis voor ontbijt, als variant op de havermout.
  • Glutenvrije penne Semper Sedani van AH of alternatief van bio supermarkt. Koop liever geen maispasta, maar liefst deze bruine rijstpasta, vanwege de lagere glycemische index.
  • Rijstvellen (toko) voor deze lekkere Vietnamese springrolls.
  • Falafel van Florentin. Te koop bij Estafette en Ekoplaza, wel in de koelkast bewaren.
  • Super seeded glutenvrije crackers van Nairns met zaden, gierst en chiazaad (Albert Heijn).
  • Pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten.
  • Groenteconserven als artisjokken en schorseneren (beiden prebiotisch!), Kalamata olijven, wortels en bonen.
  • Extra vergine olijfolie, koolzaadolie, kokosolie en sesamolie.
  • Gedroogde kruiden en wakamé zijn heerlijk als smaakmaker.
  • En verse kurkuma, gember, knoflook en ui zijn ook onmisbaar in mijn glutenvrije voorraadkast.

Mijn fast food 2.0

Hoewel ik koken heerlijk vind, heb ook ík wel eens geen zin om (te lang) achter de pannen te staan. Zelf en snel iets kokkerellen is helemaal niet moeilijk, recepten van maximaal 4 ingrediënten en gemaakt binnen het kwartier! (ja echt, niet zoals Jamie Oliver, die een boek schrijft met recepten die je in 15 min maakt en waar je 45 min over doet…)

Burger van linzen met walnoten en amandelen

Men neme een potje of zakje gekookte linzen, doen dit samen met 100 gram walnoten in de keukenmachine, mixen dit met een ei en eventueel wat olijven en voila: je eigengemaakte burger kan de pan in! Wil je meer smaak of kun je niet tegen ei, doe er dan (aangebakken) ui, knoflook, 50 gram gram zongedroogde tomaten of gegrilde rode paprika bij. Voeg eventueel zout, peper en evt wat oregano toe.

Wraps van boekweitmeel en havermout

Heel simpel: meng voor 2 wraps 50 gram boekweitmeel met 150 ml amandelmelk, voeg daar 1 ei en wat zout aan toe en bak je wraps in wat olie. Voor een hartige bite voeg je oregano of tijm toe. (Indien je havermout gebruikt, houd dan dezelfde hoeveelheid aan maar met 100 ml amandelmelk.)

Falafel van Florentin

Deze falafel eet ik met kant-en-klare geroosterde paprika’s uit een pot, wat rucola en voor de kaaseters onder ons wat fetakaas of mozzarella erbij. Heb je wel tijd om te koken maak er dan heerlijke zelfgemaakte caponata bij.

Enjoy!

Mijn echte fast food is een gegrilde vis van de markt met een frietje on the side. Want ook een frietje moet kunnen toch?

Liefs Annemarie

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This