Glutenvrije wafels met pompoen
Pompoen is altijd een goed idee! En aangezien het herfst is en dus pompoen seizoen, kun je helemaal niet meer om pompoenen heen. Naast heel erg lekker, is pompoen ook nog eens gezond. Zo staat pompoen onder andere samen met zoete aardappel, wortel, boerenkool en spinazie in de top 10 wat betreft de hoeveelheid vitamine A per 100 gram. Bovendien heeft pompoen een zachte en neutrale smaak waardoor het een perfect ‘verstop’ groente is. Deze oranje wafels met pompoen zijn dus ook nog eens helemaal kidsproof en dat is wel zo handig bij lastige eters.
Pompoen is sowieso lekker veelzijdig: naast de welbekende pompoensoep, fabriceerde ik eerder pompoentaart, pumpkin spice latte en brownies met pompoen. En ben je vegan? Dan kun je de eieren in dit recept vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. In dit recept kun je 2 eetlepels gebroken lijnzaad mengen met 6 eetlepels warm water. Laat dit even staan en mix het mengsel vervolgens in je blender. Werkt prima!
De 25 lekkerste pompoen recepten vind je hier!
Wat heb je nodig?
Voor 3-4 glutenvrije wafels met pompoen
125 gr pompoenblokjes (diepvries of vers)
50 gr havermout, gemalen tot meel*
50 gr boekweitmeel
2 eieren
100 ml plantaardige melk (zoals havermelk)
1 el vanille-extract
2 tl kaneel of koekkruiden
1 tl bakpoeder
snuf zout
kokosolie
*Havermeel maak je eenvoudig zelf. Net zo makkelijk en goedkoper! Bovendien is kant-en-klare havermeel vaak niet glutenvrij. Wil je zeker weten dat jouw wafels geen gluten bevatten? Koop dan havermout met het glutenvrij logo en maal dit in je blender of keukenmachine tot meel.
Voor de topping
1 el ahornsiroop
snuf kaneel
Wafelijzer
Keukenmachine
Zo ga je te werk
- Stoom of kook de blokjes pompoen gaar in ongeveer 15-20 minuten. De pompoen schillen hoeft niet, deze wordt zacht en pureer je gewoon mee.
- Gebruik je (glutenvrije) havermout? Maal de havermout dan eerst fijn in je keukenmachine.
- Voeg hieraan de boekweitmeel, de eieren, de pompoenpuree, het vanille-extract en de plantaardige melk toe.
- Mix deze ingrediënten goed door elkaar.
- Zet ondertussen het wafelijzer vast aan om op te warmen.
- Doe nu een snufje zout, de kaneelpoeder (of koekkruiden) en de bakpoeder bij het beslag.
- Mix nog even goed en giet het beslag vervolgens over in een beslagkom waarmee je makkelijk kunt schenken.
- Vet het wafelijzer met een kwastje in met een beetje kokosolie.
- Giet het beslag vervolgens voorzichtig in je wafelijzer. Let erop dat je het beslag goed verdeelt.
- Ik bak mijn havermout wafels in mijn wafelijzer in 3 minuten goudbruin. Dit verschilt natuurlijk per wafelijzer, dus kijk tussendoor even voorzichtig hoe het met je wafels gaat.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze glutenvrije wafels met pompoen te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!