Glutenvrije worteltaart met vegan cashewtopping
Het originele recept van deze glutenvrije worteltaart a.k.a. morotskaka komt van een vriendin van een klasgenootje uit Zweden en was als traktatie voor den verjaring meegenomen naar school. I fell in love en wilde het recept. Toen, ongeveer twee jaar later begonnen bij mij opeens de problemen die ervoor zorgde dat ik nu al bijna anderhalf jaar volledig glutenvrij eet. En dus het originele recept (link) niet meer kon gebruiken.
Bummer, want mijn succesnummer was stiekem ook mijn eigen favoriet. Ik beschouw mijzelf als een ‘luie kok’ wat in mijn ogen zoveel betekent als – mik alles bij elkaar, mixen maar en linea recta door naar de tafel. Ok, bank.
Wat heb je nodig?
Voor deze heerlijke glutenvrije worteltaart
4 eieren
350 gr wortelen
250 ml zonnebloemolie (of gesmolten kokosolie)
300 gr boekweitmeel
125 gr notenmeel
150 gr kokosbloesemsuiker
50 gr dadelstroop
1 tl bakpoeder
1 tl bakingsoda
flinke snuf zout
verse speculaaskruiden
Voor de vegan cashew topping
150 gr cashewnoten
100 gr santen
2 el rijststroop
snufje zout
Zo ga je te werk
De glutenvrije worteltaart
- Verwarm de oven voor op 200 C en verzamel je worteltjes.
- Nu ben ik zelf bijzonder verwend met mijn Magimix, die hakt, snijdt en kneed voor me. (Ik zei het toch, luie kok) Maar er was een tijd voor de magimix, toen was er gelukkig mama’s keukenmachientje. Mocht die ook missen – het is mij ook overkomen – op naar de rasp en raspen maar! Het kost even wat moeite, maar is zoveel lekkerder dan die rare voorgeraspte gevallen die je onderin het koelvak van de supermarkt vindt.
- Mix de olie en de eieren door de wortelen en zet even opzij.
- Mix nu alle droge ingrediënten door elkaar. Zeef waar nodig, vooral kokosbloesemsuiker wil nog wel eens aan elkaar plakken.
- Pak een mengkom en meng de twee mengsels goed door elkaar.
- Pak jouw favoriete bakblik. Dit kan 1 ronde taartvorm zijn, 2 cakeblikken, van mijn part maak je er muffins van, leef je uit!
- Vul het bakblik met je – bij een gebrek aan een beter woord – mengsel.
- Zet je vorm/blik in de oven en zet de timer op 60 minuten voor het hele mengsel, 30-40 minuten voor het halve mengsel en 20-30 minuten voor een kwart.
- Zoek je langste saté prikker en wacht tot het piepje gaat. Steek de prikker in de cake. Komt deze er schoon uit? Dan is je Zweedse glutenvrije worteltaart klaar! Zo niet, mag hij nog 5 minuten langer.
- Even goed af laten koelen voordat je de topping gaat gebruiken en geniet!
Tip: Is de bovenkant wel al helemaal gaar? Doe er dan wat zilverfolie of bakpapier overheen. Zo kan de binnenkant verder garen en is de bovenkant veilig voor enige vorm van verbranding.
De cashewtopping
- Doe de cashewnoten in een hittebestendig bakje en giet er kokend water overheen. Laat dit minimaal een uur staan.
- Smelt de santen (kokosroom) en doe deze in je blender. Voeg hier de rijststroop aan toe en doe de blender aan. Voeg eventueel wat water toe (of giet de cashewnoten niet af) om het tot een gladder geheel te krijgen.
Enjoy!
Liefs Anouk
www.kookmutsen.com
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties