Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

goed slapen met warm weer

Mirjam Blanken

23 juli 2020


Goed slapen met warm weer? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Goed slapen met warm weer (lees: tropische temperaturen) is voor veel mensen een probleem. Sterker nog, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die goed slaapt tijdens een hittegolf. Wist je dat een paar nachtjes minder goed slapen al effect heeft op je gezondheid en niet te vergeten je humeur?

Je kunt je moeilijker concentreren, bent sneller geïrriteerd en sleept jezelf vermoeid door de dag heen. Zelfs die (vr)eetbuien overdag kunnen het gevolg zijn van een tekort aan slaap. Goed slapen is dus een must, ook met warm weer. En met een hittegolf in aantocht heb ik 10 tips op een rijtje gezet om goed te kunnen (in)slapen met warm weer. Slaap zacht!

Natuurlijk is de meest simpel tip om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden door je huis overdag hermetisch af te sluiten. ’s Avonds, ’s nachts en ’s ochtends zet je de boel lekker tegen elkaar open. Tenminste: als het buiten koeler is dan binnen, anders sla je de plank natuurlijk mis.

Maar let’s face it: tijdens een hittegolf ontkom je er natuurlijk niet meer aan dat de temperatuur in huis ook flink oploopt en vervolgens blijft ‘hangen’. Wanneer het ’s nachts niet voldoende afkoelt, kunnen onderstaande tips uitkomst bieden.

Met natte sokken aan naar bed

Een veelgehoorde tip is om natte, koude sokken aan te trekken voordat je onder de lakens kruipt. Het idee hierachter is simpel. Zolang het water uit je natte sokken (door je warme voeten) verdampt wordt, koelt je lichaam af. Toegeven: het is niet de meest comfortabele manier, maar wel een effectieve! Niet voor niets ben je geneigd je benen boven de dekens te gooien wanneer je het warm hebt in bed. T

Homemade koelelementen in je bed

In plaats van natte sokken aantrekken kun je ook een kruik vullen met ijswater en deze bij je voeten leggen. Heb je geen kruik? Vul dan ’s ochtends een plastic fles met water en vries deze in. ’s Avonds haal je de fles bevroren water uit de vriezer, wikkel je de fles in een handdoek en leg je deze bij je voeteneinde neer. But there’s more!

  • Leg een nat washandje of handdoek in je nek.
  • Vergeet opgekruld slapen in de foetus houding, maar ga lekker breeduit liggen met je armen en benen gespreid.

Bouw je eigen airco

En als je toch in de weer bent met bevroren flessen water, dan kun je net zo goed je eigen airco bouwen. Overigens moet je wel in het bezit zijn van een ventilator. De flessen bevroren water plaats je namelijk voor de ventilator, waardoor de stroom lucht langs de ijskoude flessen wordt geblazen. Hierdoor krijg je een heerlijk koel briesje in plaats van warme lucht die simpelweg verplaatst wordt.

Uiteraard gaat het water in de flessen smelten (zet de flessen dus ergens in zodat de condens wordt opgevangen), maar dit trucje werkt goed genoeg om in ieder geval lekker in te kunnen slapen.

Zet de ventilator op een strategische plek

Het principe van een ventilator is simpel. Dit apparaat zuigt lucht op en blaast deze er vervolgens aan de voorkant weer uit. Dit betekent dat je twee dingen kunt doen:

  • Zet je slaapkamerraam open en zet een grote ventilator in de deuropening. In dit geval blaast de ventilator juist de overloop in en trekt hij als het ware de warme lucht uit de slaapkamer.
  • Optie twee is de ventilator juist neer te zetten bij het open raam, zodat de koele lucht van buiten richting het bed wordt geblazen.

Neem een lauwwarme douche

Om goed te kunnen slapen, moet je lichaam in de loop van de avond kunnen afkoelen. Sterker nog, de ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden en met tropische temperaturen is die optimale temperatuur natuurlijk ver te zoeken.

Door vlak voor het slapengaan een lauwwarme douche te nemen koelt je lichaam af en kun je beter slapen. Zet de kraan overigens niet te koud, want hierdoor vernauwen de bloedvaten zich en kan je lichaam de warmte juist weer niet goed kwijt. Gevalletje ‘werkt averechts’ dus. Bij een lauwwarme douche gaan de bloedvaten juist openstaan, waardoor de warmte je lichaam uit kan en je lichaam dus afkoelt.

Naakt slapen is gezond!

Dek jezelf lekker toe…

Slapen zonder dat er iets over me heen ligt. Dat kan ik dus niet. Ik noem dit fenomeen altijd gekscherend het ‘ultieme baarmoedergevoel’. En wat blijkt? Ik ben de enige niet die zichzelf toe wil dekken voordat ik ga slapen. En ergens is dit natuurlijk meer dan logisch, jezelf toedekken geeft een geborgen gevoel en bovendien is uit onderzoek gebleken dat je op deze manier prikkels van buitenaf reduceert, waardoor je beter slaapt.

  • Vergeet satijnen en flanellen overtreksets en lakens, kies liever voor koele, ademende materialen zoals katoen en linnen.
  • Kies voor een comfortabel zomerdekbed met een natuurlijke vulling van bijvoorbeeld tencel of linnen/katoen. Synthetische zomerdekbedden kunnen behoorlijk zweterig worden namelijk.
  • Kies voor een goed ventilerend hoofdkussen, gevuld met bijvoorbeeld boekweitdoppen.

Investeer in een mobiele airco

De fase van mijn eigen homemade airco fabriceren ben ik voorbij. Ik heb inmiddels geïnvesteerd in een mobiele airco. Een must in mijn geval, aangezien ik ook vanuit huis werk en met temperaturen van 30 graden in huis werd werken op zijn zachtst gezegd nogal lastig.

  • Staat de airco aan? Zorg er dan voor dat je ramen en deuren sluit.
  • Check vooraf de koelcapaciteit van de mobiele airco. Een ruimte groter dan deze capaciteit krijgt een airco namelijk nooit gekoeld.
  • Stel de temperatuur van de airco slim in. Dit betekent dat je de thermostaat instelt met een maximaal temperatuurverschil van 7 graden ten opzichte van de buitentemperatuur.
  • Zet je airco al aan voordat de warmte haar piek bereikt. Hiermee bespaar je energie. Een airco is namelijk uitgerust met een thermostaat om de temperatuur stabiel te houden.

Bye bye biertje, hello bakje thee

I know, die zwoele zomeravonden vragen om gezellige borrels, koude biertjes en grote glazen water, inclusief een handvol ijsblokjes. Overigens is het natuurlijk bij warm weer belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, maar wist je dat een bakje lauwwarme thee ook best een goed idee is? Hiervoor geldt hetzelfde principe als bij de lauwwarme douche.

Kamperen kun je leren

Stiekem is dit natuurlijk de leukste tip. En in mijn geval ook uit nood geboren, aangezien wij op zolder slapen. Weet je nog: warme lucht stijgt en in combinatie met een plat dak verkassen wij dus regelmatig naar beneden waar we vervolgens de achterdeur lekker open zetten en thuis ‘kamperen’.

Mindset is everything!

Geïrriteerd je bed in stappen is natuurlijk een no go. Wanneer je er al vanuit gaat dat slapen toch wel niet zal lukken is het wellicht een slim idee om nog even wat langer te genieten van die zwoele zomeravond. Relaxed je bed induiken is in dit geval een must.

Health is wealth!

Heb jij nog een goede (in)slaap tip die in dit rijtje thuishoort? Sharing is caring, dus laat jouw ultieme tip gerust achter in de reacties.

Liefs Mirjam

Sale/Zomerdeals 2020Sale/Zomerdeals 2020

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This