Jouw lijf weet zelf wat goede voeding is!

Jouw lijf weet zelf wat goede voeding is!

Maria van den Heuvel

16 april 2017


Voeding speelt een belangrijke rol in je leven. Je eet elke dag weer opnieuw en een aantal keer ook nog. Hoe mooi zou het zijn als je dat kunt doen op een manier die goed voor jou voelt en je lijf ook ondersteunt. En die ook nog prettig voor jou is! Veel mensen maken hun voedingskeuzes echter op basis van wat ze geloven of wat anderen zeggen. Maar dat hoeft niet altijd het beste voor jou te zijn! Wist je dat jouw lijf heel goed weet wat goede voeding voor je is? En dat je lichaam een eigen bewustzijn heeft aan wie je dat kunt vragen. Op die manier kun je jouw relatie met voeding veranderen en ontdekken welke voeding het beste bij je past op welk moment.

Jouw relatie met voeding

Je kunt je relatie met voeding op elk moment veranderen. Want elk moment maak je keuzes rondom wat je eet en wanneer je eet. Wist je dat er geen twee mensen op aarde zijn die precies dezelfde relatie met eten hebben? Ieder mens is anders. Je hebt een uniek lichaam, unieke ideeën en een unieke manier van leven die nooit 100% overeenkomt met die van een ander. Er is dus ook geen voedingsleer die voor iedereen 100% gelijk is. Hoe zou het zijn als je jouw eigen lijf een rol kunt geven in de keuzes die je maakt rondom goede voeding? Zo zorg je ervoor dat je je beter afstemt bij de voeding die op dat moment bij je past. En terwijl je dat doet verbeter je ook jouw relatie met je lichaam en je voeding. Maar hoe doe je dat?

Waar heb je echt behoefte aan?

Je lichaam weet heel goed wat het op dat moment nodig heeft. En dat kan behoorlijk verschillen! Stel dat je een drukke dag hebt gehad, je hebt de avond ervoor een paar wijntjes gedronken of je hebt een bad day. Dan is je behoefte echt heel anders. En iedereen weet hoeveel bijvoorbeeld je mood al van invloed kan zijn op je voedingskeuzes. Kijk maar naar hoe moeilijk het is altijd gezond te leven.

Hoe je voelt speelt onbewust een grote rol in wat je kies en eet. Wat je eet, hoe je eet en wanneer hangt af van automatische patronen, gewoontes en wat je aangeleerd is ook. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat je altijd 3 keer eet terwijl je daar de ene dag wel behoefte aan hebt en de andere dag niet. Of je eet op basis van een dieet en wat wel en niet mag. De behoefte aan wat je lijf wil kan wel verschillen.

Wat heb je echt nodig?

Je kunt ook vragen wat je lijf nodig heeft. Daarvoor kun je gebruik maken van je lichaamsbewustzijn. En dat bewustzijn hebben we allemaal. Je hebt een behoorlijk wijs lichaam. Het zorgt altijd voor je. Het ruimt de troep als je eet wat niet goed voor je is, het zorgt voor herstel bij ziekte en laat je precies weten als je lifestyle niet goed voor je is. Je lijf zorgt altijd voor de best mogelijke situatie voor jou is. Best iets moois om bij stil te staan. Want hoe bijzonder is dat! Jij kunt natuurlijk ook voor jouw lichaam gaan zorgen. Zo ontwikkel je een liefdevolle relatie met jezelf. En je gezondheid verbeteren, doordat je veel sneller kunt reageren op wat je lijf nodig heeft. Maar goed, hoe doe je dat in de praktijk?

Dat is voor elk mens anders…

Je hebt mensen die voelen wat het beste is, sommige mensen stellen een vraag en krijgen gelijk antwoord. Anderen weten het of zien het. Maar een goede manier om dat aan te pakken is door je lichaam vragen te stellen- liefste open. Vraag je lichaam wat het nu nodig heeft? Wat het beste voor je is op dit moment. Je kunt je lichaam ook vragen om een keuze. Is dit het beste voor me of juist dit? Ik weet zeker dat jouw lichaam een antwoord geeft. Ga het gewoon eens proberen. En durf te luisteren. Het is soms best eng om de controle los te laten en te reageren op iets wat je lichaam aangeeft, terwijl je al zo lang iets doet.

Hoe kijk jij naar voeding?

Hoe kijk jij naar voeding? Wat mag je wel en niet? En staat dat vast voor altijd? Het kan namelijk best zijn dat een stuk chocolade op een bepaalde dag precies is wat je nodig hebt en een andere dag niet. Gewoon omdat je even de energie van suiker nodig hebt. Daarnaast heeft voeding ook een bepaalde betekenis voor je. Dat stuk chocolade kan je troosten als je verdrietig bent. Het kan best zijn dat jij dat gevoel bij chocolade hebt ontwikkeld omdat je moeder dat ook al had. En zo zijn ook allerlei emoties gekoppeld aan bepaalde voedingsmiddelen. En ook dat kun je onderzoeken door te vragen. En loslaten. Want misschien wil je dat niet meer.

Stel vragen aan je lijf. Hoe voelt het als je iets eet? Of in je hand hebt? Welk voedingsmiddel voelt beter? En wat wil je? Je lijf heeft alle antwoorden. Misschien voelt die reep chocolade slecht omdat het bij je moeder ook slecht voelde. Je kunt je relatie met voeding ook helen. Vraag of dit gevoel van jou is of niet. En als het niet van jou is, mag je het loslaten natuurlijk. Stel je gewoon voor dat je het met jouw voornemen terugstuurt naar de persoon van wie het is of in het luchtledige. Want je hoeft het niet precies te weten of te begrijpen om het los te kunnen laten.

You’re in control

Het leuke is dat je al je denkbeelden rondom voeding kan en mag onderzoeken. Of alleen als je er behoefte aan hebt. Jij bepaalt het. Je kiest zelf wat je wel of niet in je leven wil hebben qua voeding en wat goed is voor jou. Maar onthoud dat je lichaam er altijd voor je is en super slim is en altijd voor je klaar zal staan. Wat er ook gebeurt, je kunt je lichaam altijd alles vragen. En je lichaam reageert op datgene wat jij gelooft. En als je denkt dat iets je dik maakt of niet goed voor je is, zal het je dat geven. Andersom ook als je gelooft dat iets goed voor je is, zal het ook daarop reageren.

Door te kiezen wat goed voelt voor jou, help je jouw lichaam ook. Er is zoveel mogelijk dan je denkt! Ik hoop dat het jou helpt je voedingskeuzes af te stemmen op wat voor jou belangrijk is.

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This