Green Fashion | Stof tot nadenken
Duurzaamheid betekent het zuinig omgaan met natuurlijke bronnen en houdt ook in dier- en mensvriendelijke productie van materiaal dat biologisch afbreekbaar en/of recyclebaar is. Mode draait juist om snel opeenvolgende trends, om veel en goedkoop produceren.
Hoe duurzame mode verschilt van wat ik fast fashion noem, beschreef ik deze zomer al in dit artikel. Nu wil ik wat meer vertellen over waar het allemaal mee begint: de stof. Er zijn veel bedrijven die zich bezighouden met duurzame innovatie, maar tegelijkertijd kunnen wij als modeconsumenten ook ons steentje bijdragen.
Duurzame productie van leer en denim
Leer is een veelgebruikt dierlijk product in de mode-industrie. Leer looien is een lang proces, dat door gebruik van chemicaliën, zout en veel water erg milieu-onvriendelijk is. Het wordt bovendien vaak gedaan in landen waar de lonen laag zijn en afval gewoon geloosd wordt. Het bedrijf LeatherTeq heeft een nieuwe leerlooi-methode ontwikkeld en creëert een eigen duurzaam product: ´Litehide´. Deze bewerkte huid komt tot stand zonder zout en biedt een groen alternatief voor het productieproces van leer. LeatherTeq werkt samen met grote merken om de markt te veranderen. Lees hier een interview met LeatherTeq-directeur Desmond Ko en hier over de milieu-voordelen van Litehide.
Misschien wel het meest gedragen kledingstuk is de spijkerbroek. Het bedrijf Kassim Denim uit Pakistan levert modehuizen en ontwerpers de denim stof om duurzame broeken mee te maken. Kassim staat garant voor niet-genetisch gemodificeerd katoen, dat zonder bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd. Ook bij het verven en behandelen van de stof gaat het bedrijf ecologisch verantwoord te werk. Een uitleg over hun milieuvriendelijke bedrijfsfilosofie vind je hier. Ook kun je op de site lezen welke merken met de ecologische denim van Kassim werken.
Kies bewust en ken je stof
Als consument kun je zelf natuurlijk ook wat doen. We zijn op dit moment nog veel minder bewuste shoppers dan bijvoorbeeld bewuste eters. Iedereen weet dat je van fast food niet veel goeds kunt verwachten, maar als je bewust leeft zou je ook geen fast fashion meer aan moeten schaffen. Koop vintage, koop minder, of ruil je kleding,en onderhoud je spullen zorgvuldig. En als je iets nieuws koopt, koop dan iets goeds.
De stof is een goede indicatie voor de kwaliteit van het product. De prijs zegt niet alles, want soms is een kledingstuk heel hip en dus duur, maar toch slecht. Als je de eigenschappen van verschillende stoffen kent en het kledingstuk goed onderzoekt door er bijvoorbeeld aan te voelen, kun je veel te weten komen over het product.
Op het blog van Mona Mode staat een mooi overzicht van de eigenschappen van verschillende stoffen en hoe je het materiaal het best kunt verzorgen. Een prachtig interactief overzicht van allerlei duurzame stoffen biedt Future Fabrics Virtual Expo. Je moet wel even inloggen, maar dat is echt de moeite waard als je meer wilt weten over duurzaamheid en mode.
Green is the new black!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties