6x groene voornemens voor aankomend jaar!

groene voornemens

Mirjam Blanken

27 december 2019


Wist je dat een nieuwe gewoonte aanleren een kwestie is van dagelijkse of wekelijkse routine? En in het kader van ‘duurzaam doen’ heb ik 9 groene voornemens op een rijtje gezet. Zo kun je aankomend jaar jouw sustainable foot print lekker vergroten! Van simpel wat vaker de fiets pakken, kiezen voor fair fashion tot minder afval produceren. De keuze is reuze! En merk je dat je het moeilijk vindt om je goede duurzame voornemens vol te houden? Lees dan dit artikel met 6 tips om je groene voornemens vol te houden even door. Succes!

1. Neem eens wat vaker de fiets

Want naast dat fietsen ideaal is om aan je portie dagelijkse beweging te komen, is op de fiets boodschappen doen of je kids ophalen van school natuurlijk wel zo goed voor het milieu. Komt nog bij dat je meer fietsen ook nog op jouw lijstje van gezonde voornemens kunt zetten. Iedere dag bewegen is een perfect middel om stress te verminderen, je gelukkiger te voelen en beter te kunnen slapen. En wanneer je dit consequent blijft voldouden bouw je conditie op en voel je je ook nog eens energieker en fitter.

Vooral bij woon-werk verkeer is flink wat voordeel te halen. Woon je verder dan 5 kilometer van je werk en wil je de tijd die je bezig bent om te reizen beperken, maar wel de gezonde, financiele en duurzame voordelen hebben? Dan is een goede fiets met een moderne fietscomputer kopen een aanrader. Heb je meteen een goede trigger om je nieuwe duurzame gewoonte aan je eigen gezondheid te koppelen. Win-win situatie!

2. Kies voor fair fashion

Iedere dag sta je weer voor jouw kledingkast om je outfit van die dag uit te kiezen. Maar waar komt jouw wollen trui eigenlijk vandaan? En dat kekke leren jasje? En onder welke omstandigheden zijn jouw kledingstukken gemaakt? Wat is eigenlijk greenwashing? En wie maken jouw kleding eigenlijk? We staan er niet altijd bij stil, maar de kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën met een behoorlijk grote ecologische footprint.

Jezelf verdiepen in fair fashion mag dus niet ontbreken in het rijtje met groene voornemens. En om je een beetje op weg te helpen kun je onderstaande checklist gebruiken.

  1. Er wordt zuinig om gegaan met grondstoffen en gewaakt voor uitgeputte bronnen en verspilling.
  2. De productie van de kleding belast en vervuilt het milieu niet.
  3. De afbraak van afgedankte kleding belast en vervuilt het milieu niet. Dit is het geval wanneer producten volledig biologisch afbreekbaar of recyclebaar zijn.
  4. Er is aandacht voor het welzijn van de mens: de kleding wordt onder eerlijke, veilige en gezonde werkomstandigheden gemaakt.
  5. Er is aandacht voor dierenwelzijn.

3. Think twice…

Heb je die nieuwe bank echt nodig? Of kun je het kapotte pootje best repareren? Ik denk tegenwoordig goed na over dit soort aankopen. En ga ik dan toch voor een nieuwe bank of ander meubel? Dan kies ik het liefst voor tweedehands. Want dat is duurzaam èn milieuvriendelijk! Het spaart grondstoffen, energie, water en afval. Er hoeven immers minder nieuwe spullen te worden gemaakt en daarnaast minder oude spullen weggegooid. Gooi jouw ‘oude’ meubels, kleding of spullen ook niet zomaar bij het afval. Misschien kan iemand anders jouw oude dressoir of tafel wel nieuw leven in blazen. Upcycling is sowieso een goed idee!

4. Je huis verduurzamen doe je zo

Van duurzaam beddengoed, groene energie en regelmatig je ijskast ontdooien tot zonnepanelen en warme truiendag. In huis valt er behoorlijk wat winst te halen op het gebied van duurzaamheid. Begin 2019 eens met de volgende stappen.

Vervang energieslurpers

In het kader van alle beetjes helpen gebruik ik alleen apparaten die echt nodig heb. Oude apparaten die energie slurpen kun je vervangen door energiezuinige (en vaak ook duurdere) varianten met een A+++ label. Houd bij jouw volgende aankoop in je achterhoofd dat goedkoop vaak duurkoop is.

Kies voor duurzame materialen

Ter illustratie: sta je eigenlijk weleens stil bij waar jouw beddengoed vandaan komt? De meeste dekbedovertreksets zijn gemaakt van ‘gewoon katoen’. En laat dit nou juist de meest vervuilende stof in de kledingindustrie zijn. Voor ieder 1-persoons dekbedovertrek met sloop is ongeveer een kilo nare chemicaliën nodig, zoals kunstmest, bestrijdingsmiddelen, anti-kreuk middelen, chloor en giftige verfstoffen.

De jaarlijkse omzet in beddengoed in Nederland is ongeveer 270 miljoen. Kort door de bocht omgerekend zijn dat ongeveer 8 tot 9 miljoen 1-persoons dekbedovertrekken met sloop. Daarvoor is heel ruw berekend zo’n 10 miljoen kilo aan chemicaliën nodig om het te verbouwen en produceren. Of 0 kilo als we met z’n allen onder biologisch katoen gaan slapen!

Water besparen

Wij Nederlanders douchen nogal lang, gemiddeld zo’n 9 minuten en het liefst douchen we ook nog dagelijks. Wist je dat bijna de helft van ons dagelijkse waterverbruik hiermee opgaat aan douchen? En iedere dag een paar keer het toilet doorspoelen verbruikt meer water dan een wasje draaien. Simpele dingen zoals een waterbesparende douchekop of kraan of gewoontes zoals korter douchen, alleen wasjes draaien met een volle trommel, de kraan niet onnodig laten lopen kun je jezelf gemakkelijk aanwennen toch?

5. Groen reizen

Natuurlijk stoten we in het dagelijks leven allemaal CO2 uit. Maar wist je dat wanneer je vliegt naar een bestemming buiten Europa alleen je vlucht als goed is voor 76% van de totale CO2-uitstoot van je vakantie? Wanneer je besluit in eigen land vakantie te vieren is dit trouwens ongeveer 12%. Kiezen voor CO-2-compensatie is dus een must. Deze bijdrage wordt overigens gebruikt voor projecten over de hele wereld die het milieu verbeteren, zoals zonne- of windenergie of het planten van bomen. Veel reisorganisaties zoals Koning Aap en Sawadee Reizen bieden deze compensatie zelfs binnen de prijs aan.

But there’s more! Want naast compenseren, kun je er ook voor kiezen om op jouw bestemming niet alleen de lokale bevolking te ondersteunen, maar ook oog te hebben voor de omgeving. Een reis die niet alleen goed doet voor jou, maar ook voor mensen, dieren, natuur en cultuur dus. Kies bijvoorbeeld voor een eco-accommodatie, reis lokaal en gedraag je niet als een massatoerist. Zo houd je ook op reis je voetafdruk zo klein mogelijk.

6. Lokaal en seizoensgebonden eten

Groente en fruit uit het seizoen eten is wel zo duurzaam! Wanneer groente en fruit in het winkelschap liggen, kunnen er al veel energie en hulpmiddelen in zijn gestoken tijdens de teelt, kan er veel fossiele brandstof zijn gebruikt voor transport (wanneer producten worden ingevlogen), of kan het landgebruik hoog zijn (en de opbrengst per hectare laag). In die gevallen hebben groente en fruit een hoge milieubelasting. De milieubelasting per kilogram groente of fruit verschilt per soort en seizoen. Als je kiest voor groente en fruit uit milieuklasse A en B kun je het hele jaar gevarieerd en milieuvriendelijk eten. Aan het product is de milieubelasting niet altijd te zien. En omdat je nu eenmaal niet alles kunt weten, is de Groente- en Fruitkalender een handige app.

Happy sustainable 2019!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This