Havermout ontbijtje met pindakaas en appel

Havermout ontbijtje met pindakaas en appel

Mirjam Blanken

28 november 2017


Back in the gym! Want sporten gaat bij mij met ups and downs vrees ik. Sommige weken ben ik verliefd op mijn crosstrainer die ik thuis heb staan. Dit is dan overigens vooral in combinatie met Netflix trouwens. Andere weken kan ik zomaar besluiten om te gaan hardlopen of loop ik extra lange rondes met de hond. Maar voor nu heb ik dus weer een fitness abonnement afgesloten. Een lekker ontbijtje voor (of na!) het sporten is dit havermout ontbijtje met pindakaas en appel. Sowieso ben ik dol op de combinatie van appel met pindakaas. Hebben jullie de pindakaas smoothie al eens geprobeerd? Deze is zo lekker! Maar in de herfst en de winter geniet ik toch net iets meer van een warm ontbijtje. Havermout it is!

De lekkerste recepten met pindakaas vind je hier!

Fytinezuur

Haver (maar ook andere granen en peulvruchten ) bevatten het zogeheten antinutriënt fytinezuur. Handig voor de haver, want fytinezuur beschermt de plant tegen vraat. Fytinezuur is een opslagvorm voor het mineraal fosfor. Ook weer handig voor de plant, omdat het tijdens de groei van de plant afgebroken wordt tot vrij fosfaat. En dit is voor de plant een belangrijke bouwstof.

Fosfor gaat graag verbinding aan met andere mineralen zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Hartstikke gezond toch? Helaas. Hierdoor worden deze belangrijke mineralen en spoorelementen niet meer (of minder goed) opgenomen door het lichaam. Op deze manier ‘rooft’ fytinezuur dus kostbare voedingsstoffen.

Door de havermout een nachtje te laten weken wordt fytinezuur door middel van het al aanwezige enzym fytase in het graan afgebroken en komen deze mineralen in de vertering vrij voor ons lichaam. Je havermout overnight laten weken zorgt dus niet alleen voor een snel ontbijtje, maar is ook beter voor je gezondheid. Overigens kan een beetje fytinezuur echt geen kwaad, maar wij Nederlanders houden wel van bammetjes, pasta en koekjes. En we weten allemaal: TE is nooit goed.

Wat heb je nodig?

Voor 1 havermout ontbijtje met pindakaas en appel 

50 gr (glutenvrije*) havermout
200 ml amandelmelk
een halve appel, in stukjes gesneden
1 el pindakaas
snuf kaneel
optioneel: een scheutje ahornsiroop

*Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.

Zo ga je te werk

  1. Ga je voor overnight oats? Maak dan je havermoutje ’s avonds al klaar. Giet 200 milliliter plantaardige melk in een weckpot, voeg vervolgens de havermout en de kaneel toe. Deksel erop, even goed schudden en bewaren in de koelkast.
  2. De volgende ochtend giet je jouw havermoutje over in een steelpannetje en voeg je nog een eetlepel pindakaas toe.
  3. Verwarm je pindakaas havermoutje gedurende 5 minuutjes op laag vuur in een steelpannetje. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Proef tussendoor eventjes en voeg eventueel wat ahornsiroop toe.
  4. Snijd ondertussen de appel in stukjes en verwarm deze nog even mee met de havermout.
  5. Giet je havermoutpap in een kommetje en strooi er nog wat kaneelpoeder overheen.

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This