De Latijnse naam van haver is avena sativa, wat ‘gezond gekweekt’ betekend. In de fytotherapie ook bekend als natuurlijke rustgever. Naast magnesium, ijzer, fosfor, kalium, zink en silicium, bevat haver ook vitamine B1, 2, 3, 6, vitamine K en E. Het kalmerende effect werd door de Duitser Löwig in 1825 toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver.
Nog een voordeeltje:ontbijten met langzame, complexe koolhydraten zoals havermoutpap zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel (de suikers worden langzamer afgegeven aan het bloed) en geeft langere tijd energie.
Wat heb je nodig?
Voor 1 persoon
1/2 cup havermout
1 cup water
1/2 tl vanille extract
1/2 tl kaneel
1/2 cup yoghurt (Griekse, kokos, geiten, …)
1 tl honing of ahornsiroop
1/2 cup blauwe bessen
handje gedroogde blauwe bessen
handje gehakte amandelen
Hoe maak je het?
Meng de havermout met het water, het vanille extract en de kaneel.
Verwarm dit op een laag pitje voor zo’n 5 minuten tot het de gewenste dikte heeft.
Laat de havermout een beetje afkoelen voordat je lagen gaat maken.
Mix de honing en gedroogde blauwe bessen met de yoghurt.
Begin met een laagje havermout, dan een laagje yoghurt en vervolgens wat blauwe bessen en amandelen.
Herhaal dit tot al je ingrediënten op zijn, of je de bovenkant van je glas bereikt hebt.
Strooi er nog wat amandelen, kaneel en blauwe bessen
over en eet smakelijk.
0 reacties