Dit zijn de lekkerste havermout plaatkoek recepten!
In het kader van ‘lijstjes maken het leven makkelijker’ heb ik mijn favoriete havermout plaatkoek recepten maar even op een rijtje gezet. Van een vegan havermout plaatkoek met appel en kaneel tot een variant met frambozen en witte chocolade. Sounds great, tastes even better! Ga je voor de 100% glutenvrije havermout plaatkoek recepten? Kies dan voor glutenvrije havermout. Deze herken je aan het glutenvrij logo op de verpakking. Want ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt.
Een goede keukenmachine is essentieel!
Ik heb mezelf jaren geleden de keukenmachine van Magimix cadeau gedaan. Best gift ever! Het is een zware keukenmachine (understatement) die ook bij het stevigere werk (snijden, hakken, blenden, pureren) stabiel op het aanrecht blijft staan. Handig, zeker bij het mixen van noten en dadels en stevig deeg.
Je krijgt er verschillende formaten mengkommen bij, een pureerkit, snij- en raspschijven, een klopper, citruspers, een spatel en uiteraard de basiskit met verschillende stalen messen. En nice to know: je kunt hem ook gebruiken als blender door de handige smoothiekit die erbij zit. Kortom: allround dekt de lading eigenlijk niet. Alle onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasser en dat is wel zo fijn.
1. Vegan havermout plaatkoek met appel en kaneel
Speciaal voor de veganisten onder ons maakte ik een variant zonder eieren. Eieren kun je namelijk easy peasy vervangen. Tenminste, als je lijnzaad in huis hebt. Een ei kun je vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Daarna kun je jouw ‘plantaardige eitjes’ gewoon gebruiken zoals in het recept omschreven staat.
2. Havermout plaatkoek met chocolade en pindakaas
Pindakaas en chocolade, het blijft een match made in heaven! En dat ik dol ben op havermout, dat hoef ik jullie natuurlijk helemaal niet te vertellen. Deze havermout plaatkoek met chocolade en pindakaas is dus een logisch gevolg van mijn voorliefde voor deze 3 ingrediënten.
3. Glutenvrije speculaas plaatkoek met amandel en appel
Homemade gevuld speculaas, een amandel speculaas smoothie, speculaas cake en niet te vergeten pepernoten bliss balls. Je begrijpt: ik vind het stiekem helemaal niet erg dat de kruidnoten eind september al in de winkel liggen! Voor mij is dat namelijk een ‘sweet reminder’ om de keuken in te duiken om aan de slag te gaan met Sinterklaas recepten. Deze glutenvrije speculaas plaatkoek met amandel en appel mag dan ook niet ontbreken in het rijtje met easy peasy Sinterklaas recepten.
4. Havermout plaatkoek met frambozen en kokos
This is so good! En deze havermout plaatkoek met frambozen is ook nog eens de ideale foodprep. Ik heb hier standaard een voorraadje healthy snacks in de vriezer staan. Een van de vele voordelen van foodblogger zijn! Van deze plaatkoek snijd je zo’n 16 porties dus dan kun je even vooruit. Wil je de vegan variant van deze plaatkoek maken? Laat dan de witte chocolade achterwege of vervang deze voor een pure chocolade reep die vegan is.
5. Glutenvrije havermout plaatkoek met abrikozen en amandelen
Wist je dat havermout echt ‘feel good food’ is? Haver is namelijk rijk aan tryptofaan en dit stofje is de voorloper van het gelukshormoon serotonine. Een tekort aan serotonine wordt in verband gebracht met slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, hogere pijngevoeligheid en tekort aan slaap. Just so you know!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om een van deze havermout plaatkoek recepten te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties