Havermout plaatkoek met appel en kaneel
Off we go! Na flink wat oefenen op indoor pistes is het tijd voor the real deal en dus vertrekken we vandaag voor een weekendje naar Winterberg om onze skills op een outdoor piste in de praktijk te brengen. Ik heb me laten vertellen dat Winterberg de perfecte plek is voor zowel beginnende als ervaren wintersporters. Wel zo handig, want manlief heeft er al wat meer ski-uurtjes op zitten. En mocht zo’n wintersport weekendje goed bevallen, dan plannen we meteen een weekje Oostenrijk of Frankrijk voor onze volgende skitrip. En ook dan gaat deze havermout plaatkoek ook weer mee voor onderweg hoor!
Naast een voorraadje minder gezonde snacks (lees: Oreo’s) besloot ik gisteren toch nog even de keuken in te duiken voor een lekkere en gezonde snack. Het is deze vegan havermout plaatkoek geworden en ik kan je vertellen: this is good! Ik strooide er nog wat gehakte amandelen doorheen voor een lekkere bite. En speciaal voor de veganisten onder ons maakte ik een variant zonder eieren. Eieren kun je namelijk easy peasy vervangen. Tenminste, als je lijnzaad in huis hebt. Een ei kun je vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Daarna kun je jouw ‘plantaardige eitjes’ gewoon gebruiken zoals in het recept omschreven staat.
Ook lekker: deze upside down banana breakfast cake!
Wat heb je nodig?
- 50 gr (glutenvrije) havermout
- 50 gr (glutenvrije) havermeel*
- een handje grof gehakte witte amandelen
- 50 gr amandelmeel*
- 2 plantaardige eitjes
- 75 ml amandelmelk
- 50 ml ahornsiroop
- 1 geraspte appel
- 75 ml gesmolten kokosolie
- rasp van 1 biologische citroen
- 2 tl kaneel of speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- een snufje zout
*Havermeel en amandelmeel maal je eenvoudig zelf van havermout en witte amandelen. Stukken voordeliger!
Vierkant of rechthoekig bakblik
Bakpapier
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak 2 plantaardige eieren.
- Schil de appel en rasp deze met een grove rasp.
- Gebruik een fijne rasp om de schil van de citroen te raspen. Was de citroen voordat je gaat raspen met warm water.
- Maal de amandelen en havermout in je keukenmachine of blender tot meel.
- Meng nu alle droge ingrediënten met elkaar.
- Meng vervolgens de natte ingrediënten met elkaar.
- Voeg deze twee samen en roer goed door.
- Bekleed je bakblik met bakpapier en giet het mengsel voor de havermout plaatkoek hierin.
- Bak de vegan havermout plaatkoek in 40-45 minuten goudbruin. Check halverwege even en mocht de bovenkant van de plaatkoek te donker worden, dek deze dan af met een stuk bakpapier.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze havermout plaatkoek te maken? Laat je creaties zien op social media en tag @eatpurelove of gebruik hashtag #eatpurelove. Vind ik leuk!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Hallo.
Ik wil wel de havermoutplaatkoek maken, maar nu morten jullie me eerst vertellen wat vegetarische eitjes zijn?
Hi Annet,
Hoe je eieren kunt vervangen (want: vegan plaatkoek) staat duidelijk in de tweede alinea 😉 Mocht je gewoon eieren willen gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook.
Liefs Mirjam
Lijkt me een superrecept!!! Ga het binnenkort uitproberen!!!
Wat een heerlijke plaatkoek!! Vooral door de citroen is hij lekker fris.
Een super recept voor een verantwoord tussendoortje.
Welke maat vorm gebruik je?
Ik heb een bakvorm 10 bij 20 gebruikt… Hij is goed gelukt en super lekker!! Lekker fris door de citroen..
Heerlijk!!
Ik heb deze al een aantal keer gemaakt, blijft mijn favoriet!!
Heerlijk!! Kids zijn er gek op! Ik voegde een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Bij gebrek aan een citroen smeerde een beetje Kokosolie me een druppeltje etherische olie van citroen erover na het bakken.
Wat een top recept! Bedankt.
Ik heb er een handje pecannoten bij gedaan bij gebrek aan amandelen