Havermout speculaascake
Deze smeuïge havermout speculaascake is heerlijk! Ik gebruik in dit recept ook amandelmeel. Amandelen en speculaas gaan natuurlijk prima samen qua smaak. Nu zijn glutenvrije baksels vaak een beetje droog. De oplossing? Een rijpe banaan en een eitje door het beslag!
5 redenen om meer havermout te eten
Havermout is glutenvrij
Ondanks dat haver van nature een glutenvrij graan is, is de havermout die je koopt niet per definitie ook glutenvrij. Tijdens de verwerking en productie van haverproducten komt het in aanraking met andere granen, waardoor er kruisbesmetting plaats vindt. Glutenvrije havermout herken je aan het glutenvrij logo.
Havermout is een natuurlijke rustgever
De Latijnse naam van haver is avena sativa, wat gezond gekweekt betekent. Het kalmerende effect wordt toegeschreven aan het mineraal broom wat voorkomt in haver.
Havermout is goed voor je darmflora
Haver bevat water oplosbare vezels. Deze vezels hebben een gunstige invloed op de darmflora. De in de darm aanwezige goede bacterien gebruiken deze vezels als voeding.
Havermout is gunstig voor je bloedsuikerspiegel
De glycemische index (GI) van havermout is ongeveer 50. De GI zegt iets over de snelheid van koolhydraatvertering in de darm en als glucose in het bloed wordt opgenomen. De ‘trage suikers’ in havermout worden geleidelijk afgegeven aan het bloed waardoor er geen pieken en dalen ontstaan. Bye, bye suikerdipjes, hello energy!
Havermout is feel good food!
Havermout is rijk aan tryptofaan. Dit essentiele aminozuur is de voorloper van het gelukshormoon serotonine. Een laag gehalte aan serotonine wordt in verband gebracht met slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, hogere pijngevoeligheid en tekort aan slaap.
Heb jij het gratis e-book boordevol havermout recepten al?
Wat heb je nodig?
100 gr (glutenvrije) havermout
100 gr witte amandelen gemalen tot meel
1 rijp banaan
1 ei
2 tl wijsteenbakpoeder
2 el speculaaskruiden
1 tl kaneel
2 el honing
100 gr ontpitte zachte dadels
snuf zout
75 ml amandelmelk
gehakte amandelen voor de topping
keukenmachine
oven
cakevorm
bakpapier
Zo ga je te werk
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Hak de dadels fijn in je keukenmachine. Voeg de banaan en het ei toe en mix nog even goed.
- Maal de amandelen tot meel.
- Doe nu alle ingrediënten, behalve de gehakte amandelen voor de garnering bij elkaar in een mengkom.
- Meng dit goed totdat er een plakkerig deegmengsel ontstaat. Voeg eventueel wat extra amandelmelk toe.
- Vet je cakevorm in met kokosolie of gebruik bakpapier.
- Giet het mengsel in de vorm en strooi er gehakte amandelen over.
- Bak de havermout speculaascake in zo’n 50 minuten gaar.
- De cake is gaar, wanneer je er met een saté prikker in prikt en deze er schoon uitkomt.
- Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt.
Je kunt deze speculaascake in plakjes snijden en invriezen. Ideaal voor on the go!
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze havermout speculaascake te bakken? Laat je creatie zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Lijkt me heerlijk! Is het ei ook te vervangen? Zo ja, door wat? Dan kunnen mijn kindjes ook mee genieten!