7 redenen waarom koud douchen gezond is

7 redenen waarom koud douchen gezond is

Mirjam Blanken

13 oktober 2015


Koud douchen is hot! Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties. Ik geef in dit artikel 7 redenen waarom koud douchen gezond is!

Wim Hof methode

Mijn fascinatie voor koud douchen is ontstaan nadat ik Wim Hof in real life heb ontmoet tijdens het Ekotown Festival. Een workshop van Wim Hof zelf staat dan ook nog hoog op mijn verlanglijstje. Wim Hof also known as ‘The Iceman’ is een intrigerende man. Extreme koude trotserend liep hij in Finland een halve marathon op blote voeten en zwom hij onder ijsschotsen door op de Noordpool bij temperaturen onder de min 20.

Hij is ervan overtuigd dat ieder mens zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. In je autonome zenuwstelsel wordt onder andere je temperatuur, je ademhaling en je hartslag geregeld. Onderzoek vanuit het Radboud UMC toonde aan dat Wim Hof gelijk had. De proefpersonen die geoefend hadden met de methode van Wim Hof waren allemaal in staat hun autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

De 7 voordelen van koud douchen

1. Koud douchen stimuleert de aanmaak van bruin vet

Is koud douchen gezond? Ons lichaam is heel goed in staat om zich aan te passen aan de temperatuur. Echter, we zetten onze innerlijke thermometer vaak niet eens meer aan het werk. Hebben we het koud? Dan draaien er de thermostaat nog wat hoger. In de winter trekken we een dikke winterjas aan. Met die dikke jas stappen we vervolgens in de auto en ook in de auto zetten we de kachel wat hoger… Get it?

Door koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam. In tegenstelling tot wit vet, dat voornamelijk dient als opslagruimte is de voornaamste taak van bruin vet de productie van warmte. Zo hebben pasgeboren baby’s hebben in verhouding veel bruin vet, zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Dankzij dit ‘babyvet’ kan de pasgeborene zijn lichaam op temperatuur houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af.

Wanneer je het zo koud hebt dat je gaat rillen blijkt dit het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van bruin vet. Het bruine vet produceert vervolgens de warmte die je nodig hebt. Koud douchen zorgt er dus voor dat jouw innerlijke thermostaat de temperatuur weer zelf kan regelen. Je traint als het ware je lichaam om weer om te kunnen gaan met koude en warmte.

2. Koud douchen versterkt je weerstand

Kortdurende fysiologische stress en de aanpassing van je lichaam hierop noemen we hormese. De prikkeling van de koude douche heeft dan ook een hormetisch effect. Wil je de flexibiliteit van je lichaam trainen? Dan zul je buiten je comfortzone moeten gaan en de kraan toch echt op standje koud moeten draaien.

Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld hetgeen resulteert in verhoogde productie van witte bloedcellen. Je kunt dus wel degelijk je weerstand verbeteren door een koude douche te trotseren.

3. Koud douchen verbetert de bloedcirculatie

Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

4. Koud douchen zorgt voor een glowing skin

Doordat spieren en bloedvaten samentrekken wordt je huid gladder en strakker. Koud water zorgt er bovendien voor dat je huid minder snel uitdroogt.

5. Door koud douchen val je af

Het is al aangetoond dat mensen afvallen als je ze gedurende langere tijd meerdere uren per dag in een koude ruimte of bad zet en dat heeft alles te maken met wederom bruin vet. Hoe meer bruin vet, hoe meer je verbrandt en des te meer kilo’s je verliest. Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor een hogere stofwisseling.

Wie wil afvallen heeft dus naast het aanpassen van zijn voedingspatroon en meer bewegen, nog een optie: koud douchen.

6. Van koud douchen krijg je energie

Een minuut of 5 na een koude douche begint het ‘I’m alive’ gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben. Een echte kickstarter op de vroege ochtend dus zo’n koude douche.

7. Koud douchen heeft een positieve effect op sportprestaties

Veel topsporters moeten er al aan geloven. Een koud ijsbad na de voetbalwedstrijd of marathon met als doel vermoeidheid tegen te gaan en het herstel te bevorderen.

Hydrotherapie geeft verlichting bij spierpijn. Eerst sluiten de bloedvaten door het koude water, vervolgens komt de bloedtoevoer extra op gang. De afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd en hierdoor herstellen sporters sneller.

7 redenen waarom koud douchen gezond is

Tips & Tricks

Just do it!

Koud douchen is vergelijkbaar met op het randje van het zwembad staan en twijfelen of je erin springt, omdat het water zo koud is. Stiekem is het makkelijker als iemand je erin duwt zodat je ‘door’ bent. Helaas is dat in de badkamer geen optie, dus zul je het zelf gewoon moeten doen.

Begin met je uiteinden

Wanneer je niet meteen een ‘een bommetje’ wilt maken onder de koude douche kun je beginnen met je voeten, benen, handen en armen. Vervolgens kun je je rug, buik, borst, gezicht en kort je hoofd afspoelen. Wat goed helpt is om met je vrije hand mee te wrijven.

Blijf rustig ademhalen

Easier said than done! Door het koude water gaat je ademhaling versnellen. Dit is een normale reactie. Wat helpt is na het uitademen niet meteen in te ademen. Houd je adem vast. Wanneer je voelt dat je weer wilt inademen doe je dat en houd je vervolgens je adem weer vast na een uitademing.

Oefening baart kunst. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds sneller je ademhaling onder controle krijgt.

Schrikeffect

Okay, het is even schrikken zo’n koude straal op je lijf. Maar het is echt beter om de knop in een keer naar de koude kant te draaien. Dus niet van warm geleidelijk afbouwen naar lauw en vervolgens naar koud. Het onverwachte koude water zorgt voor een schrikeffect en dat willen we nu juist.

Alle begin is moeilijk

Start met een warme douche en eindig met een koud afspoelen. Je hoeft niet meteen 5 minuten lang de kou te trotseren. Stap voor stap kom je er ook.

Start vandaag

Er is maar een goede dag om te beginnen en dat is vandaag!

Enjoy!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

14 Reacties

 1. Yvon

  Erg interessant om te lezen. Je hebt me zeker geïnspireerd om het eens te proberen.

  Als ik nu begin met “trainen” kan ik in de winter wellicht wel beter tegen de kou. En een energieboost is natuurlijk altijd welkom.

  Antwoord
 2. Bianca

  Jaaaa… doe ik al regelmatig!! Heerlijk. En 22 kilo kwijt 😉 Maar daar heb ik wel wat meer voor moeten doen.

  Antwoord
 3. Carla van Hoof

  Goed artikel. Al jaren douche ik me elke dag koud af na n warme douche. Uit t artikel begrijp ik dat je zo moet beginnen maar dat t eigenlijk de bedoeling is dat je meteen koud moet douchen zonder een warme douche vooraf. Is dat juist? Hartelijk dank voor n antwoord. Carla van Hoof

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Klopt helemaal Carla! Maar ik denk altijd in goed/beter/best. Dus koud afdouchen is al beter dan enkel warm hoor 😉 Liefs Mirjam

   Antwoord
 4. Egbert

  elke keer is het een paar seconden afzien maar het heeft een heerlijk effect!!

  Antwoord
 5. Roy

  Wat onwijs leuk geschreven!
  Ik doe het nu ook sinds 3 dagen en merk alles wat omschreven wordt! Im alife, thanks Miriam.

  Antwoord
 6. Hetty

  Al een aantal jaar begin ik in het voorjaar met buiten koud te douchen. Dit doe ik tot het ‘s nachts gaat vriezen ‘s morgens direct na het opstaan. Tuinslang aan een eenvoudige douche. Dit jaar voor het eerst in de “Polder” komen wonen waar het altijd waait. Dus pop-up tent in de tuin. Ochtendjas en handdoek over de heg. Heerlijk! Ik ben 71 jaar.

  Antwoord
 7. José nitsche

  Ik douche al enkele weken koud,het bevalt prima.
  Daar ik al 3 jaar ernstig duizelig ben,dacht ik dat door koud te douchen dit over zou gaan.
  Helaas nog geen resultaat.
  Ben een beetje radeloos.
  Ik heb het hele circuit van artsen en ziekenhuizen doorlopen,ook geen resultaat
  Kan iemand mij helpen?

  Antwoord
  • lilian

   Zelf ook erg last van duizeligheid gehad, het is vaak een symptoom van Chronische hyperventilatie? Goed boek: Hyperventilatie Ontkracht.

   Antwoord
 8. Bram Stoffers

  Je met koud water wassen vinden wij meestal geen probleem. Na even wennen werkt koud douchen net zo. Ontspannen onder de harde straal gestaan, niet denken dat het koude water koud is, jezelf voor de gek houden dat dit koude water normaal is en je voelt je heerlijk fris. Na afloop warm je in de kamertemperatuur heerlijk op en heb je er nog uren plezier van: je kijkt uit naar de volgende koude douche!

  Antwoord
 9. Bram Stoffers

  Je met koud water wassen vinden wij meestal geen probleem. Na even wennen werkt koud douchen net zo. Ontspannen onder de harde straal gaan staan, niet denken dat het koude water koud is, jezelf voor de gek houden dat dit koude water normaal is en je voelt je heerlijk fris. Na afloop warm je in de kamertemperatuur meteen op en heb je er nog uren plezier van: je kijkt uit naar de volgende koude douche!

  Antwoord
 10. Niels

  Ik doe het nu al een week voor een betere herstel van mijn spieren, beter uithoudingsvermogen en om zoveel mogelijk spierpijn te voorkomen, tot op de dag van vandaag krijg ik steeds minder snel spierpijn en ik zit beter in mijn vel… vorig jaar deed ik sporten ben bijna nooit gegaan en deed op 50 graden douchen was alleen maar moe. Ben laatst weer begonnen met sporten en het liefst ging ik iedere dag maar ik moet mijn spieren rustig opbouwen, sindsdien douche ik alleen maar koud en heb ik motivatie om te gaan sporten

  Antwoord
 11. Erica

  Ik ga het zeker proberen en hoop dat het helpt tegen mijn long covid.
  Is daar meer ervaring mee?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Klok een uurtje vooruit en lente dingen.. – Freubelqueen - […] zeggen het bevalt mij prima. Ook is het goed voor je bloedsomloop en versterkt het je weerstand. Eatpurelove schreef…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This