7 redenen waarom koud douchen gezond is

7 REDENEN WAAROM KOUD DOUCHEN GEZOND IS

Mirjam Blanken

13 oktober 2015


7 redenen waarom koud douchen gezond is

Koud douchen is hot! Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties. Ik geef in dit artikel 7 redenen waarom koud douchen gezond is!

7 REDENEN WAAROM KOUD DOUCHEN GEZOND IS

Wim Hof methode

Mijn fascinatie voor koud douchen is ontstaan nadat ik Wim Hof in real life heb ontmoet tijdens het Ekotown Festival. Een workshop van Wim Hof zelf staat dan ook nog hoog op mijn verlanglijstje. Wim Hof also known as ‘The Iceman’ is een intrigerende man. Extreme koude trotserend liep hij in Finland een halve marathon op blote voeten en zwom hij onder ijsschotsen door op de Noordpool bij temperaturen onder de min 20.

Hij is ervan overtuigd dat ieder mens zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. In je autonome zenuwstelsel wordt onder andere je temperatuur, je ademhaling en je hartslag geregeld. Onderzoek vanuit het Radboud UMC toonde aan dat Wim Hof gelijk had. De proefpersonen die geoefend hadden met de methode van Wim Hof waren allemaal in staat hun autonome zenuwstelsel te beïnvloeden.

De 7 voordelen van koud douchen

1. Koud douchen stimuleert de aanmaak van bruin vet

Is koud douchen gezond? Ons lichaam is heel goed in staat om zich aan te passen aan de temperatuur. Echter, we zetten onze innerlijke thermometer vaak niet eens meer aan het werk. Hebben we het koud? Dan draaien er de thermostaat nog wat hoger. In de winter trekken we een dikke winterjas aan. Met die dikke jas stappen we vervolgens in de auto en ook in de auto zetten we de kachel wat hoger… Get it?

Door koud te douchen stimuleer je de aanmaak van bruin vet in je lichaam. In tegenstelling tot wit vet, dat voornamelijk dient als opslagruimte is de voornaamste taak van bruin vet de productie van warmte. Zo hebben pasgeboren baby’s hebben in verhouding veel bruin vet, zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Dankzij dit ‘babyvet’ kan de pasgeborene zijn lichaam op temperatuur houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid bruin vet in ons lichaam af.

Wanneer je het zo koud hebt dat je gaat rillen blijkt dit het lichaam aan te zetten tot de aanmaak van bruin vet. Het bruine vet produceert vervolgens de warmte die je nodig hebt. Koud douchen zorgt er dus voor dat jouw innerlijke thermostaat de temperatuur weer zelf kan regelen. Je traint als het ware je lichaam om weer om te kunnen gaan met koude en warmte.

2. Koud douchen versterkt je weerstand

Kortdurende fysiologische stress en de aanpassing van je lichaam hierop noemen we hormese. De prikkeling van de koude douche heeft dan ook een hormetisch effect. Wil je de flexibiliteit van je lichaam trainen? Dan zul je buiten je comfortzone moeten gaan en de kraan toch echt op standje koud moeten draaien.

Door de schok van het koude water wordt het immuunsysteem geprikkeld hetgeen resulteert in verhoogde productie van witte bloedcellen. Je kunt dus wel degelijk je weerstand verbeteren door een koude douche te trotseren.

3. Koud douchen verbetert de bloedcirculatie

Door koud te douchen verbeter je je bloedsomloop. Tijdens een koude douche vernauwen in eerste instantie je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en wordt het bloed krachtiger door je lichaam gepompt. Om de warmte vast te houden pompt je hart meer bloed naar je organen. Na de koude douche zakt je bloeddruk weer, maar blijft het effect van een verbeterde doorbloeding.

4. Koud douchen zorgt voor een glowing skin

Doordat spieren en bloedvaten samentrekken wordt je huid gladder en strakker. Koud water zorgt er bovendien voor dat je huid minder snel uitdroogt.

5. Door koud douchen val je af

Het is al aangetoond dat mensen afvallen als je ze gedurende langere tijd meerdere uren per dag in een koude ruimte of bad zet en dat heeft alles te maken met wederom bruin vet. Hoe meer bruin vet, hoe meer je verbrandt en des te meer kilo’s je verliest. Bovendien zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor een hogere stofwisseling.

Wie wil afvallen heeft dus naast het aanpassen van zijn voedingspatroon en meer bewegen, nog een optie: koud douchen.

6. Van koud douchen krijg je energie

Een minuut of 5 na een koude douche begint het ‘I’m alive’ gevoel. Je gaat dieper ademhalen, je hart gaat sneller kloppen en je voelt je bloed door je lichaam stromen. De verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen zorgt ervoor dat je meer alert ben. Een echte kickstarter op de vroege ochtend dus zo’n koude douche.

7. Koud douchen heeft een positieve effect op sportprestaties

Veel topsporters moeten er al aan geloven. Een koud ijsbad na de voetbalwedstrijd of marathon met als doel vermoeidheid tegen te gaan en het herstel te bevorderen.

Hydrotherapie geeft verlichting bij spierpijn. Eerst sluiten de bloedvaten door het koude water, vervolgens komt de bloedtoevoer extra op gang. De afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd en hierdoor herstellen sporters sneller.

 

Tips & Tricks

Just do it!

Koud douchen is vergelijkbaar met op het randje van het zwembad staan en twijfelen of je erin springt, omdat het water zo koud is. Stiekem is het makkelijker als iemand je erin duwt zodat je ‘door’ bent. Helaas is dat in de badkamer geen optie, dus zul je het zelf gewoon moeten doen.

Begin met je uiteinden

Wanneer je niet meteen een ‘een bommetje’ wilt maken onder de koude douche kun je beginnen met je voeten, benen, handen en armen. Vervolgens kun je je rug, buik, borst, gezicht en kort je hoofd afspoelen. Wat goed helpt is om met je vrije hand mee te wrijven.

Blijf rustig ademhalen

Easier said than done! Door het koude water gaat je ademhaling versnellen. Dit is een normale reactie. Wat helpt is na het uitademen niet meteen in te ademen. Houd je adem vast. Wanneer je voelt dat je weer wilt inademen doe je dat en houd je vervolgens je adem weer vast na een uitademing.

Oefening baart kunst. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds sneller je ademhaling onder controle krijgt.

Schrikeffect

Okay, het is even schrikken zo’n koude straal op je lijf. Maar het is echt beter om de knop in een keer naar de koude kant te draaien. Dus niet van warm geleidelijk afbouwen naar lauw en vervolgens naar koud. Het onverwachte koude water zorgt voor een schrikeffect en dat willen we nu juist.

Alle begin is moeilijk

Start met een warme douche en eindig met een koud afspoelen. Je hoeft niet meteen 5 minuten lang de kou te trotseren. Stap voor stap kom je er ook.

Start vandaag

Er is maar een goede dag om te beginnen en dat is vandaag!

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

Last van brandend maagzuur? Bye, bye Rennies!

Last van brandend maagzuur? Bye, bye Rennies!

Maagzuurremmers remmen de productie van maagzuur en geven hierdoor tijdelijk verlichting. Gevalletje: klinkt als een oplossing, maar is het niet. Het probleem bij zuurbranden is namelijk bijna nooit te veel maagzuur, maar juist een tekort aan maagzuur.

5 Reacties

 1. Yvon

  Erg interessant om te lezen. Je hebt me zeker geïnspireerd om het eens te proberen.

  Als ik nu begin met “trainen” kan ik in de winter wellicht wel beter tegen de kou. En een energieboost is natuurlijk altijd welkom.

  Antwoord
 2. Bianca

  Jaaaa… doe ik al regelmatig!! Heerlijk. En 22 kilo kwijt 😉 Maar daar heb ik wel wat meer voor moeten doen.

  Antwoord
 3. Carla van Hoof

  Goed artikel. Al jaren douche ik me elke dag koud af na n warme douche. Uit t artikel begrijp ik dat je zo moet beginnen maar dat t eigenlijk de bedoeling is dat je meteen koud moet douchen zonder een warme douche vooraf. Is dat juist? Hartelijk dank voor n antwoord. Carla van Hoof

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Klopt helemaal Carla! Maar ik denk altijd in goed/beter/best. Dus koud afdouchen is al beter dan enkel warm hoor 😉 Liefs Mirjam

   Antwoord
 4. Egbert

  elke keer is het een paar seconden afzien maar het heeft een heerlijk effect!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This