7 Tips om suikervrij te eten

Friday Favorites

Mirjam Blanken

11 januari 2017


Suikervrij eten is flauwekul!

Die suikers in onze voeding toch! Van alle informatie over suikervrij eten zou je van schrik geen banaan meer durven eten. Boeken vol zijn er geschreven over suikervrij eten. Tabelletjes met hoeveel suikerklontjes er in ontbijtkoek en mueslirepen zitten dwarrelen over je tijdlijn op Facebook. En regelmatig krijg ik de vraag hoe het nu precies zit met suikers in onze voeding. Want is suiker echt zo slecht? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Suikers zoals glucose zijn een vorm van koolhydraten en hebben we nodig als brandstof, oftewel energie. Wist je dat jouw hersenen dagelijks zo’n 120 gram glucose nodig hebben? Glucose is een zogeheten macronutriënt net zoals eiwitten en vetten.

De vraag is vervolgens in welke hoeveelheden en welke vorm we die koolhydraten (suikers) binnen krijgen. Een handje M&M’s heeft bijvoorbeeld een andere voedingswaarde en uitwerking op je bloedsuikerspiegel dan het eten van een banaan. Om je op weg te helpen naar een suikerbewuste leefstijl deel ik 7 tips om suikervrij te eten. En met suikervrij bedoel ik vrij van geraffineerde suikers. Just to be sure!

7 tips om suikervrij te eten

7 Tips om suikervrij te eten

1. Word een ervaren etikettenlezer!

Kies voor die producten waar geen suiker aan toegevoegd is. Het is even zoeken, maar ook in de supermarkt zijn er gelukkig alternatieven zonder suiker te vinden.

In dit artikel vind je een lijst met schuilnamen van suiker. Doe er je voordeel mee!

2. Kies voor verse en onbewerkte producten

En duik vervolgens zelf de keuken in! Een homemade pastasaus zonder suiker heb je zo gemaakt. Pastasaus is bovendien makkelijk in te vriezen, dus leg een voorraadje suikervrije pastasaus aan. Of wat denk je van zelfgemaakte granola? Het recept voor chunky chocolate granola vind je hier.

Daarnaast is er een flinke lijst aan voordelen wanneer je kiest voor whole food in plaats van ‘lege’ producten zoals snoep en koek. Geen toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, geen synthetische smaakmakers en geen overdaad aan zout en plantaardige olie. Bovendien maak je optimaal gebruik van het product door te kiezen voor puur, vers en onbewerkt. Wat denk je van de aanwezige vitaminen, mineralen, vezels en overige nutriënten zoals antioxidanten.

3. Bye bye stress!

Stress of spanning voelen is normaal en was in het verleden van levensbelang. In de oertijd hadden we bij gevaar 2 opties: vechten of vluchten. Voor beide opties is meer spierkracht nodig en dus meer energie wat betekent dat je bloedsuikerspiegel omhoog zal moeten. Door deze bloedsuikerschommelingen is de behoefte aan suiker groot en wordt er vaak gegrepen naar ongezonde snacks die snelle koolhydraten (suikers) bevatten waardoor je het probleem niet oplost.

De invloed van stress op je gezondheid

4. Stap voor stap

Veranderingen aanbrengen in je leefstijl krijg je niet in 1 week voor elkaar. Besluiten om vanaf vandaag cold turkey te stoppen met snoepen, meer te gaan sporten en zelf te gaan koken is geen goed plan. Want zoals je hierboven hebt kunnen lezen is stress een no go.

Beter is om een plan te maken! Wat vind jij belangrijk? Wat vind je moeilijk? Begin met kleine stapjes. Misschien is deze stap voor jou om te koken zonder pakjes en zakjes. Of is jouw eerste stap om die hele reep chocolade niet in 1 keer op te eten. Door een plannetje te maken kom je iedere week een stapje verder en zul je jezelf deze nieuwe gewoonte makkelijker eigen maken.

Zo slagen jouw goede voornemens wel!

5. Drink voldoende water

Vaak wordt dorst voor honger aangezien. En drink in plaats van (light) frisdrank, vruchtensap of limonadesiroop water of kruidenthee. Vind je water saai? Voeg er een smaakje aan toe door een halve citroen of halve sinasappel in uit te knijpen.

Hier vind je inspiratie voor homemade limonade!

6. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Producten met geraffineerde koolhydraten zoals pasta, brood, koekjes, frisdrank en sportdrankjes zorgen door de vele suikers die daar in zitten voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. En wanneer je voeding eet met een hoge glycemische lading zoals pasta of brood, voeg dan eiwitrijke voedingsmiddelen en gezonde vetten toe. Dit zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.

Eet niet de hele dag door kleine maaltijden. Eet liever 3 goede, verzadigende maaltijden en dan weer een paar uur niks. Het verhaal van veel kleine maaltijden op een dag om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden is al lang achterhaald en onzin. Het enige wat je dan doet is je bloedsuikerspiegel ‘stabiel schommelend’ houden.

Hoe stabiel is jouw bloedsuikerspiegel?

7. Wees niet te streng voor jezelf!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven. Door wat voor reden dan ook kan jouw behoefte aan suiker zo heftig zijn dat nee zeggen tegen die doos bonbons gewoon niet lukt. Dit kan natuurlijk gebeuren, de suikerdip erna zet je meteen weer met 2 benen op de grond. Als jij je vervolgens bewust bent van het feit dat eten bij heftige emoties niets oplost heb je al een flinke stap gemaakt. Zelf weet ik bijvoorbeeld precies dat mijn behoefte aan zoetigheid toeneemt naarmate mijn ‘periode’ nadert. Ik weet dit en tijdens deze dagen zorg ik voor verantwoorde zoetigheid. Houd voor jezelf de bekende 80-20 regel aan. Dit betekent dat je heus wel een keer mag smokkelen!

You’re sweet enough!

Heb jij nog een goede tip die niet mag ontbreken in dit rijtje? Laat het ons weten!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

6 Reacties

 1. Saar Christiaanse

  Suuuper leuk en interessant dit!!! Ga hier zeker wat mee doen!:-)

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Mooi om te horen! Bewust zijn van hoe en wat is toch de eerste stap 😉

   Antwoord
 2. gre

  Ben het helemaal eens met wat je schrijft, Mirjam. Dit is mijn “way of live”. Ik ben noodgedwongen met brood en pasta gestopt wegens een intolerantie tegen tarwe. Maar eet zo nu en dan ( hooguit 1x per maand) wel een keer brood en soms een keer pasta (80/ 20) en dat is dan voor mij een feestje want ik lust het heel graag. Ik ben 63 jaar en woog 77 kilo voor ik dus met de tarwe stopte. Daardoor ben ik toen veel meer groente gaan eten. Ging me steeds beter voelen en viel zonder moeite 10 kilo af, gewoon vanzelf. Gebruik afwisselend roomboter, olijfolie en kokosolie. Eet gewoon bijna elke dag aardappels. Ook op een verjaardag of ander feestje gewoon een gebakje, een toastje , worstje of kaasje maar de dag daarna dan weer in balance. Ik ben er van overtuigd dat geraffineerde suiker, brood en pasta’s de grootste boosdoeners zijn.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Wat goed om te horen Gre! Veranderen van leefstijl en eetpatroon is geen makkelijke taak. En wat fijn dat je je zo goed voelt.
   Liefs Mirjam

   Antwoord
 3. magdalena

  Weet iemand hoe ik tomatenblokjes wat zoeter krijg zonder suiker toe te voegen?
  Gember is er één , maar weet iemand er nog een paar”?

  Antwoord
 4. Lisette van Schijndel

  Een idee om met suiker te minderen is intermitting fasting. Ik was ècht een suikerverslaafde totdat ik ging vasten. Ik had geen behoefte meer aan koekjes en chocola.
  Ik ben begonnen met de 1e week vasten 5 dagen en in het weekend gewoon eten, maar dat werd snel 24/7 omdat het goed ging. Is een aanrader voor wie een standvastig patroon wil.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This