Adem jij wel goed?

Adem jij wel goed?

Mirjam Blanken

4 oktober 2015


Adem jij wel goed?

Adem jij wel goed? Bijna iedereen denkt bij detoxen aan veel groente, smoothies, supplementen en allemaal exotische namen van fruit en superfoods. Maar wist je dat er ook een andere effectieve methode is om het lichaam te ontdoen van belastende gifstoffen? Namelijk simpelweg door te ademen! Maar, dan wel een ontspannen én diepe ademhaling.

Stress en ademhaling

Adem halen lijkt zo normaal en vanzelfsprekend. We doen het immers altijd. Maar toch is het adempatroon van de meeste mensen verre van optimaal. We gebruiken vaak maar 30% van ons ademhalingssysteem. Wanneer je veel stress ervaart, verander je automatisch je ademhaling: je gaat hoger ademen en je gaat je adem langer vasthouden. Een verkeerde ademhaling dus. Hierdoor creëer je echter nog meer spanning in je lijf doordat er minder zuurstof je cellen bereikt. Bovendien vergiftig je letterlijk je lichaam: je voert de geproduceerde koolstofdioxide niet meer goed af.

Als je nu zou letten op jouw eigen ademhaling, waar zit je ademhaling dan? Oppervlakkig en kort boven bij de borst, of rustig in je buik?

En? Zit jouw ademhaling hoog? Dan ben je niet de enige! Veel mensen ademen namelijk hoog, veel te snel en oppervlakkig.

Daarmee doen we niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest tekort. Onze ademhaling weerspiegelt namelijk ook onze angsten, gedachten en onze – vaak onbewuste – emoties. Kortom, het omvat veel meer: het is een échte kunst.

De invloed van stress op jouw gezondheid

ademhaling

Wanneer je veel stress ervaart, verander je automatisch je ademhaling: je gaat hoger ademen en je gaat je adem langer vasthouden.

Gebrek aan zuurstof is ziekmakend

Je lichaam heeft zuurstof nodig bij allerlei lichaamsprocessen. Voor de doorbloeding van je organen zoals je hersenen en hormoonklieren, en voor allemaal andere belangrijke processen in het lichaam. Deze zijn afhankelijk van het feit of je wel of niet een ontspannen diepe buikademhaling hebt.

Een gebrek aan zuurstof kan namelijk een omgeving van ziekte zijn voor je lichaam. En, wanneer je ademhaling niet op een natuurlijke ontspannen manier gaat kan het zelfs zijn dat er stress hormonen worden gemaakt. En dat willen we niet toch?

Stress en afvalstoffen

Stress vertaalt zich namelijk in het lichaam tot afvalstoffen, en deze worden vastgezet in de spieren, gewrichten en het bindweefsel. Wist je dat het heel veel energie kost voor je lichaam als je gespannen en verkrampt ademhaalt? Rust, ontspanning en een diepe volledige buikademhaling zijn dus heel belangrijk! En niet te vergeten, door dieper, langer en dus vollediger uit te ademen creëer je rust en voer je beter toxines(c02) af.

Direct minder stress door deze slimme truc!

Ademhalingsoefening

Probeer elke dag een diepe buikademhaling te doen, het liefst 5 minuten lang op een plek waar je niet gestoord kunt worden. Adem écht uit totdat je longen helemaal leeg zijn. Zie dit als een me- time momentje waarbij je jouw lichaam even een handje helpt en je jezelf als het ware weer even reset.

Breathe in, breathe out…

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This