Heb je last van pijnlijke aften? Voorkomen doe je zo!

Heb je last van pijnlijke aften? Voorkomen doe je zo!

Yvonne Kort

1 mei 2017


Wat is een afte eigenlijk?

Heb jij regelmatig last van kleine zere plekjes in de mond? Grote kans dat dit aften zijn. Een afte is te herkennen aan een wit blaasje met een rode rand er om heen. Een afte (stomatitis aphthosa) of aft is een pijnlijk, grijswit zweertje in de mond. Het heeft een doorsnee van ongeveer 5 tot 10 mm. Je treft ze vooral op het wangslijmvlies, het tandvlees en het verhemelte. De tong is echter ook een plaats waar aften regelmatig voorkomen. Bij het eten van scherpe voedingsmiddelen kan je een hevige pijn voelen. Heb je last van pijnlijke aften? Voorkomen doe je zo!

Heb je last van pijnlijke aften? Voorkomen doe je zo!

 

De oorzaak van een afte is heel divers

Je kunt een afte zien als een beschadiging van het slijmvlies. Het mondslijmvlies behoort tot onze lichaamsbarrière. Deze barrière heeft tot taak om ons te beschermen tegen onder andere pathogenen (ziekmakende bacteriën). Hoe een afte precies ontstaat is nog niet helemaal bekend. De volgende factoren kunnen echter wel een belangrijke rol spelen bij het ontstaan.

 • Een stressvolle periode is misschien wel één van de grootste triggers voor het ontstaan van aften. En denk niet dat jij geen stress hebt. Je lichaam reageert al snel op het drukke leven dat wij tegenwoordig hebben.  De kans op aften is tijden deze periode groter
 • Slechte mondhygiëne. Bacteriën in tandplaque zorgen voor een afname van de bescherming van het mondslijmvlies
 • Scherpe voedingsmiddelen kunnen het slijmvlies beschadigen waarna er een afte ontstaat
 • Scherp oppervlak van een tand of een prothese (kunstgebit) waardoor er een wondje ontwikkeld
 • Bijten op de tong of wang waardoor een wondje wordt gevormd
 • Tekort aan het mineraal zink. Zink is nodig voor het behoud van je slijmvliezen. Bij een tekort kunnen er plekjes zoals aften ontstaan
 • Gluten kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van aften
 • Mogelijk speelt een tekort aan bepaalde vitamines ook een rol. Een tekort aan B-vitamines wordt geassocieerd met het ontstaan van aften

Heb je last van pijnlijke aften? Voorkomen doe je zo!

Heb je vaak last van pijnlijke aften en ben je die zere plekje in de mond meer dan zat? De volgende tips kunnen je helpen om ze te voorkomen.

 1. Zorg voor een goede mondhygiëne. Een mond die niet goed schoon is, zit vol met bacteriën die de weerstand van de mond verminderen. Een verminderde weerstand is een risico voor het ontstaan voor aften. Poetst het gebit twee keer per dag en reinig één keer per dag tussen de tanden en kiezen.
 2. Neem voldoende rust. Een juiste balans tussen stress en ontspanning helpt jouw weerstand te verhogen en de kans op problemen in de mond te beperken.
 3. Eet gezond. Je hebt voldoende eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen nodig. Eet weinig suiker en verhoog de inname van voeding met zink. Zink komt het meest voor in vis. Met name schaal- en schelpdieren zoals in garnalen en oesters zijn een goede bron van dit mineraal. Ook vind je zink in groenten, zaden en pitten. Probeer eens glutenvrij te eten en kijken of je minder last hebt van aften.

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl 

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

 1. Annet

  Dat is het herpesvirus. Bij verminderde weerstand steekt het de kop op. Het is aanwezig in je lichaam. Je lichaam heeft dan lycine nodig

  Antwoord
 2. Isabel

  Het tanden poetsen is uiteraard heel belangrijk voor de mondhygiëne. Daarvoor moet je ook de tijd nemen. Ik heb ook periodiek last van aften. Mijn ervaring is, dat extra spoelen met mondwater het euvel gauw verhelpt. Die tip van meer zink ga ik onthouden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This