Als gezond leven zo makkelijk is, waarom doen we het dan niet?

Als gezond leven zo makkelijk is, waarom doen we het dan niet?

Maria van den Heuvel

10 juni 2017


Als gezond leven zo makkelijk is, waarom doen we het dan niet?

Jij wilt  toch ook gezond leven? Toch is het niet zo makkelijk. Als het makkelijk was dan zouden we niet in een samenleving waarin zoveel mensen ongezond zijn. En ongezond gedrag gaat niet alleen over voeding. Maar of het nu om roken gaat, ongezonde voeding, te lang doorwerken, te weinig rusten of gestresst zijn. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je zorgt niet goed voor jezelf. Blijkbaar is het niet zo gemakkelijk als het klinkt gezond leven.

Er is namelijk een reden dat je zo leeft zoals je leeft. Anders deed je dat al niet zo lang.

Als gezond leven zo makkelijk is, waarom doen we het dan niet?

De diepere laag

En dat klopt. Als het niet lukt een verandering aan te brengen, dan heeft dat niets te maken met je wilskracht. Want vaak lukt het niet. En dat heeft ermee te maken dat mensen als ze willen meteen in actie komen. Soms lukt dat wel, maar meestal niet. Want er is namelijk een reden dat je zo leeft zoals je leeft. Anders deed je dat al niet zo lang. Er zit een diepere laag onder. En het beste is om eerst van binnen te veranderen voordat je in actie komt.

De gezondheid van morgen

En nu ben ik helemaal geen voorstander van dat helemaal te psychologiseren en daar helemaal in te duiken en te zwelgen in die problematiek. Dat is helemaal niet nodig. Sterker nog daar schiet je geen steek mee op. Wel is het belangrijk te onderzoeken wat er onder schuilt: welke overtuiging of blokkade. En dan kun je dat gewoon loslaten en een andere keuze maken.  Want je gezondheid van morgen begint bij de keuzes die je vandaag maakt. Stel dat ook vooral niet uit. Want elke keer dat jij tegen jezelf zegt: ik begin morgen is dat een excuus om vandaag niet in actie te hoeven komen. En stiekem helemaal niet. Je houdt jezelf voor de gek.

Wat kun je nu doen?

Tegelijkertijd hoef je je wereld niet in één dag te veranderen. Dat is ook helemaal niet gezond voor je. De ‘alles of niets’ methode die ook zelden werkt. Zo’n verandering is te groot voor je en dat zorgt ervoor dat je blokkeert of het saboteert. Je lichaam en geest kunnen zo’n grote verandering ook niet verwerken in één keer. Kijk naar de meest haalbare stap. En stel jezelf vragen.

  • Waar heb ik nu behoefte aan?
  • Wat heb ik nu nodig?
  • Wat kan bijdragen aan mijn lichaam?
  • Wat geeft me nu meer energie?

En je zult merken dat je altijd antwoord krijgt. En zo ben je altijd maar 1 keuze verwijderd van een gezonder leven.

One stop foreward- two steps back

Dat heeft allemaal maken met self care. And do you CARE enough about yourself? Als dat antwoord nee is voel je dan vooral niet rot. Dat is namelijk allemaal een trigger voor meer ongezonde gewoontes. Het is wat het is en je kan het veranderen. Op elk moment. In elke keuze die je maakt. En geloof me dat gaat niet allemaal in één keer goed. Je zet twee stappen vooruit en zet weer 1 stap terug. Maar wist je dat juist hoort bij groei? Dat is juist een teken dat je op de goede weg bent. Dus als je dat merkt, geef jezelf juist een schouderklopje. You are doing good.

Get going

Maar blijf niet uitstellen tot morgen. Kijk welke keuzes je vandaag al kan maken die een bijdrage kunnen zijn in je gezondheid. Want als je blijft uitstellen tot morgen begin je nooit. Je weet dat ook wel. Want je hebt zo’n stemmetje in je die fluistert dat dit niet het beste voor je is. En dat is je intuïtie. En maar goed ook. Want zo helpt je intuïtie je verder. En jij verdient een gelukkig en gezond leven! Houd het speels en maak elke dag 1 nieuwe keuze. Of bedenk wat anders wat jou in die flow gaat brengen. Oh ja en natuurlijk mag je best een dagje spijlen of  ‘ongezonde keuzes’ maken. Want laten we eerlijk zijn, soms is dat gewoon leuk of lekker. Doe dat dan ook vooral. En ik vertrouw dat jij best wel weet wanneer je echt iets moet veranderen en wanneer je jezelf dat momentje gunt.

Care enough about your self to change your day!

Heb je het gevoel dat je wilt leren om beter voor jezelf te zorgen? Zelfliefde kun je leren. Ontdek het zelf en vraag het gratis E-book zelfliefde hier aan. 

Liefs Maria

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This