Antioxidanten, hoe werken ze eigenlijk?

Antioxidanten hoe werken ze eigenlijk?-1

Mirjam Blanken

9 juni 2016


Antioxidanten, hoe werken ze eigenlijk?

Antioxidanten zijn belangrijk. Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die onder andere vrijkomen bij de energieproductie in ons lichaam. De meest bekende antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E. Ze worden toegevoegd aan voeding en tegenwoordig wordt zelfs bij reclame voor gezichtscrème gesproken over vrije radicalen en antioxidanten. Maar zijn vrije radicalen nu echt van die monsters? En antioxidanten, hoe werken ze eigenlijk? En hoe krijg je voldoende antioxidanten binnen?

Antioxidanten hoe werken ze eigenlijk?

Wat deze bruine appel te maken heeft met antioxidanten? Dat vertel ik je later in deze blog!

Vrije radicalenvangers

Antioxidanten vind je dus in onze voeding en dus ook in ons lichaam. Ze hebben een beschermende functie. Ze worden ook wel vrije radicalenvangers genoemd. Vrije radicalen worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen in ons lichaam. En dan met name bij de productie van energie. Ons lichaam gebruikt zuurstof om energie uit koolhydraten en vetten om te zetten in energie. Bij dit stofwisselingsproces ontstaan de gevreesde vrije radicalen. Vrije radicalen zijn dus een bijproduct van onze stofwisseling en zijn niet te vermijden.

Maar zoals altijd geldt ook bij vrije radicalen, te is nooit goed. Roken, te veel zonlicht, overmatig sporten (er is dan verhoogde energieproductie), ongezonde voeding, straling, belastende stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, ontstekingen in je lichaam en zelfs overmatig stress kunnen vrije radicalen veroorzaken. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden en eet daarbij voeding die rijk is aan antioxidanten.

Benieuwd hoe je antioxidanten in kunt zetten bij zonbescherming?
Dat lees je hier Eet je zonbescherming!

Vrije radicalen en oxidatieve stress

Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor weefsels en cellen in ons lichaam en moeten dus ‘opgeruimd’ worden. Een vrije radicaal gaat zich namelijk ook nogal ‘vrij gedragen’ en gaat een reactie aan met elke stof die ze tegenkomen. Wanneer vrije radicalen schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. In the long run kan deze schade zelfs aanleiding geven tot het ontstaan van zogeheten welvaartsziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen.

Hoe werkt het nu precies?

Antioxidanten zijn dus hard nodig om deze vrije radicalen uit te schakelen. Het woord antioxidant zegt het dus eigenlijk al; een antioxidant gaat oxidatie tegen. Handig in dit geval, aangezien de vrije radicalen zorgen voor oxidatieve stress (schade) in ons lichaam.

Hoe een antioxidant werkt is het best uit te leggen aan de hand van een appel! Ik kreeg vroeger als tussendoortje op school een voorgesneden appel mee naar school. Een gezonde keuze, dat wel. Maar die appel zag er bij de ochtendpauze niet meer zo smakelijk uit. De bruine kleur van de appel ontstaat doordat het vruchtvlees van de appel heeft gereageerd met zuurstof. Oxidatie dus!

De oplossing is simpel! Besprenkel de appel voordat je hem in de brooddoos doet met wat citroensap. Er treedt dan minder verkleuring op. Citroensap bevat namelijk de antioxidant vitamine C die de oxidatie voorkomt. Niet voor niets vind je vitamine C op veel etiketten terug als E-330.

De 10 belangrijkste antioxidanten vind je hier

Te is nooit goed

Voordat we massaal aan de supplementen gaan is het goed om te weten dat je wel degelijk te veel antioxidanten binnen kunt krijgen. En we weten allemaal: te is nooit goed. Met gezonde voeding is een teveel aan vitamines praktisch onmogelijk. Maar er zijn altijd uitzonderingen! Wat bijvoorbeeld nog wel voorkomt is een teveel aan vitamine A, met name door het eten van lever. Even een zijspoor, maar dit is een van de redenen dat dagelijks crackers met leverpastei geen goed idee is. Denk maar eens aan al die kinderdagverblijven die dit dagelijks op het menu hebben staan. Zelfs het Voedingscentrum geeft aan dat peuters en kleuters het gebruik van leverproducten beter kunnen beperken.

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Sem Abdul-Hamid el Ayoubi

    Als het niet veel gevraagd is, kunt u mij uitleggen hoe (bijv. d.m.v. verandering van aantal elektronen) in de elektronen-schil, hoe een antioxidant een vrije radikaal uitschakelt?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This