Ayurveda: welk type ben jij? Vata, Pitta of Kapha?

Ayurveda

Hanneke Peeters

8 april 2018


Ayurveda: welk type ben jij?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je vriend makkelijk 3 kopjes koffie kan drinken en prima functioneert en jij na bak 1 al verandert in een nerveus konijn? Of waarom je vriendin makkelijk laat naar bed kan gaan zonder gevolgen en jij verandert in een wrak als je pas na elven gaat slapen? Volgens de Ayurvedische leer is dit makkelijk te verklaren als je kijkt naar welk lichaamstype er bij jou overheerst, de zogeheten dosha’s. Er zijn drie belangrijke lichaamstypes: Vata, Pitta en Kapha. Ayurveda biedt bij iedere dosha algemene richtlijnen om inzicht te krijgen in lichaam en geest om zo persoonlijke behoeften beter te begrijpen, ernaar te handelen en het lichaam in balans te houden.

Deze balans is volgens de Ayurveda noodzakelijk om je gezond en gelukkig te voelen en ziekte te voorkomen. Hoewel iedereen elementen van alle drie de dosha’s in zich heeft, hebben bepaalde soms de overhand. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende lichaamstypes.

Het Vata type

Het Vata type hangt samen met de elementen lucht en ruimte. Het lichaam van dit type is dun en licht, en het is smal gebouwd, zelfs als de persoon lang is. Het gezicht is vaak hoekig en smal. Vata’s houden van bewegen en veranderen, en ze kunnen onvoorspelbaar zijn…zelfs voor zichzelf.

Als ze in balans zijn, lopen Vata’s over van creatieve energie. Als ze uit balans zijn, kunnen ze angstig zijn, afvallen en zelfs paniekaanvallen hebben. Hun huid kan droog worden en ze kunnen verstopt raken.

Ben je een Vata type? Leg de focus dan op routine en vermijd rauw voedsel (dit is lastig te verteren). Ga zwemmen, wandelen of kies een rustige vorm van yoga. Ga uiterlijk om 22:00 uur naar bed.

Ayurveda

Het Pitta type

De elementen van Pitta zijn vuur en water. Deze types hebben vaak felle persoonlijkheden. Lichamelijk zijn ze meestal gemiddeld qua lichaamstype, met gezond haar, grote ogen en een sterk spijsverteringsstelsel. Hun felheid kan hen halsstarrig, koppig en competitief maken, maar Pitta’s houden ervan om dingen voor elkaar te krijgen. Ze staan erom bekend dat ze efficiënt zijn en geen tijd willen verspillen.

Als Pitta’s in balans zijn, zijn ze productief en gepassioneerd, en houden ze vol, ondanks obstakels. Maar als ze uit balans zijn, worden ze veroordelend (ten opzichte van zichzelf en van anderen), geïrriteerd en boos. Hun spijsverteringsstelsel heeft daar het eerst onder te lijden, dus als ze uit balans zijn, lijden Pitta’s aan indigestie of een aanval van het prikkelbaredarmsyndroom.

Als ze voedsel eten dat te pittig is (waar ze vaak van houden vanwege hun felle persoonlijkheid!), kunnen ze huiduitslag krijgen.

Ayurveda

Het Kapha type

Kapha’s staan bekend om hun grotere lichaamsomvang, zware botten en de neiging om snel aan te komen. Hun elementen van aarde en water zijn gelinkt aan geaard en stabiel zijn. Ze doen dingen graag op hun gemakje en houden van routine, en ze hebben de neiging om tegen verandering te zijn. Mensen worden aangetrokken tot Kapha’s vanwege hun stabiliteit, betrouwbaarheid en loyaliteit.

Echter, als Kapha’s uit balans zijn, eten ze te veel en worden ze traag of gaan ze een zittend leven leiden en kunnen ze in een depressie raken.

Ayurveda

Realiseer je dat we kenmerken van alle drie de dosha’s in ons hebben en dat deze ook fluctueren in de seizoenen en bij een eventuele onbalans. Mocht er sprake zijn van een onbalans dan wil je deze als eerste corrigeren. Heb je het idee dat je niet in balans bent en wil je weten hoe je deze volgens de Ayurveda kunt herstellen? Boek dan een consult bij een Ayurvedisch therapeut.

Health is wealth!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This