Ayurvedische heetwaterkuur

Ayurvedische heetwaterkuur

Mirjam Blanken

8 november 2016


Ayurvedische heetwaterkuur

In principe kan ons lichaam zichzelf prima reinigen. Onze leefstijl en voedingspatroon nemen hierbij een grote rol in. Een gezond lichaam kan zichzelf van afvalstoffen ontdoen en wordt hierbij ondersteund door de uitscheidingsorganen zoals de nieren, huid, lever, darmen, longen en slijmvliezen.

Lees er meer over in de blog to detox or not to detox?

Onze lichaam kan zichzelf prima reinigen

De reinigingsorganen zijn goed te ondersteunen door middel van voeding. Reinigen doet het lichaam continue door bijvoorbeeld zweten, ademen, urineren en ontlasten. Hier ligt ook meteen het verschil met ontgiften. Bij ontgifting verwijderen we opgestapelde gifstoffen uit het lichaam. Ons lichaam wordt dagelijks belast met toxische stoffen, zoals synthetische toevoegingen uit voeding, luchtverontreiniging, medicijngebruik, en residuen van bestrijdingsmiddelen.

Een aantal van deze stoffen zoals pesticiden, kunnen worden opgeslagen in het lichaam. De lever heeft een hierbij een belangrijke taak. Zowel toxines uit het lichaam zelf als toxines van buiten het lichaam worden door de lever afgebroken (omgezet) en uitgescheiden door de uitscheidingsorganen.

Is mijn lever uit balans?

Maar hoe weet je nu of je lever uit balans is? Als je lichaam een te veel aan gifstoffen heeft opgebouwd zal het deze kwijt willen. Denk bijvoorbeeld aan overmatig zweten, vermoeidheid, hoofdpijn. sterk ruikende adem, ’s morgens moeilijk op gang komen en ’s nachts rond 2-3 uur wakker worden, slecht en wazig zien, misselijkheid, slecht verdagen van vet voedsel, onrustige huid, pijnlijke gewrichten, lichte hooikoorts, chronische ontstekingen, darmklachten, …

Naast lichamelijke klachten zijn er ook tal van emotionele klachten zoals wisselende stemmingen, nerveus zijn, snel geïrriteerd en onrustig. Iedereen kent de uitdrukking ‘iets op je lever hebben’ wel. Volgens de Ayurveda zorgt een lever in balans voor goede immuniteit en een ontspannen en prettig gevoel.

Ayurvedische heetwaterkuur

Ayurvedische heetwaterkuur

Een Ayurvedische heetwaterkuur is verreweg de goedkoopste leverondersteuning die er bestaat. Deze kuur kun je in verschillende gradaties uitvoeren.

Kook ’s morgens 1,2 liter water en laat dit zo’n 20 minuten doorkoken. Door het lange koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd. Dit vergroot de stofwisseling en bevordert de ontgifting. Schenk het kokende water in een thermoskan en voeg hier eventueel wat verse gember, een theelepel kurkuma en wat honing aan toe.

Meer lezen over kurkuma? Check dan dit artikel!

Alleen heet water kan ook, kijk even wat voor jou het beste werkt. Drink gedurende de dag kleine slokjes heet water. Zorg ervoor dat je het water voor 15 uur allemaal opgedronken hebt. Van ’s middags 15 uur tot ’s nachts 3 uur is de lever namelijk erg actief.

Dit doe je 5 dagen achtereen, dan 2 dagen niet. Houdt dit 3 weken vol. Eventueel kun je ook 10 om 3 dagen deze heetwaterkuur volgen.

Tijdens de kuur eet en drink je verder volgens je normale, gezonde voedingspatroon.

Let’s detox!

Wat zijn jouw ervaringen met de Ayurvedische heetwaterkuur? Laat het ons weten in de comments. Vinden we leuk!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

39 Reacties

 1. Freddy

  Interessant. Ze hebben mij eens vertelt dat in China men veel gekookt water drinkt.

  Antwoord
 2. Freddy

  So far So Good. Eindelijk eens rustig nachtje slapen.

  Antwoord
 3. Mirjam Blanken

  Hoi Freddy,

  Je zou inderdaad ook met gekookt water kunnen beginnen. Mits je het water maar 20 minuten doorkookt. Ik zal straks even wat extra info posten over gember en kurkuma.
  Hoe lang ga je de heetwaterkuur doen?

  Groetjes
  Mirjam

  Antwoord
 4. fiona

  Is het dan de bedoeling dat je niet eet? Of naast je normale eetpatroon? Wat is het verschil tussen 1,2 liter kruidenthee en dit? Ik begrijp het concept niet zo goed

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Fiona,
   Gewoon lekker door blijven eten hoor. Deze kuur is gericht op de lever en niet op de darmen. Dit is natuurlijk ook een kruidenthee wanneer je gember en kurkuma gebruikt. Beide hebben een zeer positieve invloed op de lever. Het is een oud Ayurvedische gebruik. Door het water langer door te koken, breng je het ‘vuur’ erin. Dit heeft dan weer een positief, aanwakkerend effect op de spijsvertering. Ik zou zeggen: just give it a try! En laat je ons dan ook weten hoe je het vond?
   Mirjam

   Antwoord
 5. Anita

  Ik kook elektrisch, maakt dat nog uit?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Nope! Het gaat om de tijd dat het water kookt. Succes! Liefs Mirjam

   Antwoord
  • Valerie

   Kan het zijn dat je hier hoofdpijn door krijgt en misselijkheid ?

   Antwoord
 6. Gwendolyn

  Ik heb deze gepost op mijn fb en ben er zelf al n weekje mee bezig. Maar kreeg de vraag waarom die 20 min. koken. Het water zou alleen maar verdampen (ik kook met deksel en geen last van) en het zou niet uitmaken hoelang water gekookt zou zijn. Ik weet dat dus niet en jullie vast wel.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Gwendolyn,
   Doordat je 1,2 liter water kookt en dit 20 minuten laat doorkoken houd je ongeveer 1 liter over. Door het lange koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd. Dit vergroot de stofwisseling en bevordert de ontgifting. Dit dus…
   Liefs Mirjam

   Antwoord
   • maud

    @Mirjam: lekker wetenschappelijk antwoord… Ik ben ook erg benieuwd waarom je het (kraan)water 20 minuten door zou moeten koken, Ik kan de volgende tien hypotheses ophoesten zonder de mysterieuze woorden “vuur” of “aanwakkeren” te gebruiken, want dat waren tot nu toe de enige semi-wetenschappelijke verklaringen die ik heb gehoord:

    hypothese 1. je verdampt 0.2 liter en dus zijn de mineralen in het water geconcentreerder?
    hypothese 2. er zijn stoffen in het (kraan)water zoals kalk en fluoride die onder langdurig verhitten van samenstelling veranderen?
    hypothese 3. bacterien in het water worden echt gedood (wat in Nederland al binnen 5-10 minuten gebeurt, denk aan het uitkoken van een babyflesje)
    hypothese 4. warm water uit de kraan drinken (vooral als je een boiler hebt) heeft een hogere concentratie bacterien. mensen met een geiser of cooker hebben hier geen last van, maar die hadden ze in Ayurvedie niet ten tijde van het ontstaan van deze kuur.
    hypothese 5. de mensen in Ayurvedie wonen hoger dan zeeniveau en water kookt dan ook dus anders (denk aan ei koken op een berg) dus moet langer gekookt worden om het water te ontsmetten?
    hypothese 6. het bezig zijn met water koken en slokje voor slokje opdrinken, helpt therapeutisch en gedragveranderend om van “de alcohol” af te blijven? (fatty liver)
    hypothese 7. het bezig zijn met water koken en slokje voor slokje opdrinken, helpt therapeutisch en gedragveranderend om je bewust te maken van je dieet-keuzes en geeft je de hele dag een vol gevoel? (fatty liver)
    hypothese 8. je werkt hard aan verbetering en wil graag verbetering zien, dus is het waarschijnlijker dat je verbetering ervaart? (placebo effect)
    hypothese 9. is het drinken van warm water van invloed op de spijsvertering. waardoor afgifte van giftige stoffen van de lever aan de darmen makkelijker verloopt en is het langdurig koken verder niet van invloed?
    hypothese 10. alleen de toevegingen van gember, kurkuma, anijs, azijn of grapefruit hebben daadwerkelijk invloed op de lever, maar om er een bewerkelijk recept van te maken klinkt het mysterieuzer en aantrekkelijker. (marketing value)

    maud.

    Antwoord
    • Mohammed

     Hypothese 11: ik zou het niet weten. Als het maar werkt 😉

     Antwoord
 7. Jolanda Wolters

  Beste Mirjam,

  Kun je gewoon kraanwater gebruiken of liever bronwater? En mag je het ook al voor bijvoorbeeld 12 uur hebben gedronken?

  Groetjes,
  Jolanda Wolters

  Antwoord
 8. Jolanda Wolters

  Beste Mirjam,

  Mag je gewoon kraanwater gebruiken of beter bronwater? En mag je het ook eerder hebben genuttigd dan 15 uur (bijvoorbeeld voor 12 uur)?

  Hartelijke groet,
  Jolanda Wolters

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Kraanwater is prima. Zolang je de heerwaterkuur verdeeld over de dag kan alles. Als je bijvoorbeeld om 6 uur ’s ochtends al begint is voor 12 uur geen probleem. Maar sta je om 10 uur op en drink je in 2 uur alles op, dan kan de kuur te veel zijn. Liever verdelen dus 😉
   Liefs Mirjam

   Antwoord
 9. Jolanda Wolters

  Heel erg bedankt!!!!

  Jolanda

  Antwoord
 10. Mo

  Hoe vaak per jaar is het raadzaam op zo’n kuur te doen?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hoi Mo,
   Ik doe het zelf 2 keer per jaar. Ik zou even aankijken hoe de kuur gaat en het daarop afstemmen. Iedere maand is natuurlijk te veel, maar 2-3 keer per jaar moet kunnen hoor.
   Liefs Mirjam

   Antwoord
 11. schellingerhout

  vandaag begonnen met de heetwaterkuur. ik heb ipv slokjes gelijk 2 glazen gedronken met wet tijd daartussen. ik ben ontzettend beroerd. hoofdpijn, maag en last van spieren. is dit normaal.
  groetjes wanda

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Wanda,
   Oeh, 2 glazen in een keer wegdrinken is veel te heftig. Niet voor niets adviseer ik kleine slokjes verdeeld over de dag… Hopelijk voel je je snel beter! Liefs Mirjam

   Antwoord
   • Jay

    Interessant! Is het de bedoeling dat je de slokjes zo heet mogelijk drinkt? Dank je wel🌼

    Antwoord
 12. Ineke

  Hoi Mirjam,
  Ik heb de eerste week erop zitten en heb last van kleine ontstekinkjes in mijn gezicht. Geen echte puistjes. Kan dit het gevolg zijn van deze kuur?
  Groeten,
  Ineke

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hoi Ineke,
   Dat kan zeker. En wellicht ben je ook anders gaan eten omdat je deze kuur volgt? Zorg ervoor dat je lichaam de afvalstoffen goed kan. Goed slapen, licht bewegen, water drinken, droog borstelen, yoga, …
   Liefs Mirjam

   Antwoord
   • Ineke

    Hoi Mirjam,
    We zijn nu twee maanden verder en helaas ben ik nog niet van die ontstekinkjes af. Sterker nog, er hangt inmiddels een naam aan: Rosacea. Een huidaandoening. Hoe deze aandoening ontstaat is niet bekend, maar wel zijn er een aantal factoren die eraan bijdragen deze te laten ontvlammen. Overgang van het weer, alcohol, pittig eten, leeftijd, maar ook sterke kruiden en hete dranken. Omdat het bij mij echt begonnen is na de eerste week van de heetwaterkuur, is het zeer waarschijnlijk dat de kurkuma en het hete water hier een bijdrage hebben geleverd. Voor mij dus een eenmalige actie, deze kuur 🙁

    Antwoord
 13. Rianne

  Er staat dat je een halve liter moet koken. Maar in de reacties stast dat je een liter over moet houden. Is het de bedoeling dat je dan 1,5 liter kookt? Ik heb een cooker. Moet ik het dan ook nog 20 min koken in een pannetje?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Rianne,
   Er staat dat je 1,2 liter water moet koken. Hier houd je vervolgens ongeveer een liter van over door verdamping bij het doorkoken. En inderdaad, ook bij het gebruik van een cooker is het de bedoeling dat het water 20 minuten kookt. Maakt echt verschil 🙂
   Liefs Mirjam

   Antwoord
 14. Rianne

  Hoi, dank je wel. Ik heb het verkeerd gelezen zie ik nu. Dacht dat er een halve liter stond ipv 1,2 ?.

  Antwoord
 15. John

  Hoi Mirjam,

  Ik ben vanochtend begonnen met de Ayurvedische waterkuur en ik heb er hoge verwachtingen van. Ik heb echter nog een vraagje; moet je, gedurende de hele kuur, uitsluitend warm water blijven drinken of mag je tussendoor ook een kopje groene thee of (karne)melk drinken? Tussen de middag heb ik een stukje fruit genomen waar, uiteraard, ook vruchtensap in zit. Staat dit niet haaks op de kuur?

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi John,
   Bedankt voor je reactie, ik ben benieuwd wat de heetwaterkuur je op gaat leveren. En wat betreft je vraag: je kunt gewoon eten en drinken tijdens je kuur. Fruit bevat inderdaad fruitsuiker, maar ook de nodige vitamines. Dat maakt deze kuur ook wat makkelijker vol te houden. Gezond blijven eten is aan te raden inderdaad, maar diëten tijdens de kuur hoeft niet. Lekker veel groenten, wat fruit, kruidenthee, etc. kan zeker hoor.
   En heb je nog meer vragen? Stel ze dan gerust!
   Liefs Mirjam

   Antwoord
 16. Eva

  “Van ’s middags 3 uur tot ’s nachts 3 uur is de lever erg actief.” Waarom mag je dan juist níet het hete water drinken? Ik zou me ook kunnen voorstellen dat het water dan goed zijn werk doet, juist omdát de lever dan hard aan het werk is. Benieuwd hoe dit zit, bedankt alvast!

  Antwoord
  • Eva

   Ik geloof dat ik het al snap 🙂
   Gereinigd worden en ondertussen hard werken is voor de lever geen handige combinatie, dat werkt elkaar tegen.

   Antwoord
 17. Cornelis

  Kan ik het gekookte water ook de dag later consumeren en moet ik het dan weer even opwarmen? En maakt het veel verschil of je gember of andere dingen toevoegt voor de werking?

  Antwoord
 18. Kim

  Hoi Mirjam,

  je zegt ‘Door het lange koken wordt het ‘spijsverteringsvuur’ aangewakkerd.’

  euh 🙄 watvoordinges? waar zit dat? in mij of in dat water? en waarom willen we dát precies?
  Is het zo dat als je spijsvertering sneller werkt je beter ‘ontgift’ bent?

  🤔 denkt aan mensen met een snelle spijsvertering en vraagt zich af of die dus automatisch een gezondere lever hebben🧐

  o en ik dronk al weken achtereen minder lang gekookt water met gember, citroen en kurkuma… ga er nu na één weekje weer aan maar zal dat water langer koken 🧙‍♀️

  Antwoord
 19. Kim

  .. wordt vervolgd!

  Antwoord
 20. liesbeth

  Tussen 3 uur smiddags en 3 uur snachts is je lever actief….
  Hoe weet je lever hoe laat het is?
  Mensen hebben toch gewoon verschillende leef ritmes… ik neem aan dat het lichaam daar dan in mee gaat…

  Antwoord
 21. Giovannie

  Hallo Mirjam,

  Ik heb leververvetting. Is deze kuur ook goed om de lever te ontgiften van de vet?

  Antwoord
 22. Anneke

  Ik heb ook leververvetting, alleen niet door drankgebruik maar een familiekwestie. Helpt dit ook hiervoor? Ik ben na 3 uur verschrikkelijk moe, heb 3 dagen heet water gebruikt.

  Antwoord
 23. Lucas

  De kurkuma-poeder lost niet helemaal op….dus ik schud elke keer de thermoskan vantevoren voordat ik het in mijn glas schenk….voldoet dat zo?….de poeder wordt dan toch goed opgenomen in mijn spijsvertering?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gezond en slank | De hersenspinsels van Kris - […] zonder pakjes en zakjes te koken. Maar kurkuma en gember gebruik ik nog te weinig. Al vind ik een…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This