Ben jij lief voor de bacteriën in je mond?

Ben jij lief voor de bacterien in je mond?-1

Yvonne Kort

2 april 2017


Ben jij lief voor de bacteriën in je mond?

Ben jij lief voor de bacteriën in je mond? We moeten namelijk niet alleen lief zijn voor ons zelf, maar ook voor die kleine beestjes die samen met ons leven. Weet je dat wij zelfs meer bacteriën dan lichaamscellen hebben? Onze mond is een uiterst geschikte plaats voor deze bacteriën.

Hoe herken je een gezonde mond?

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. De wortel van een tand of kies zit met sterke vezels vast in het kaakbot. Het tandvlees zit goed vast aan het kaakbot en de tanden en kiezen.  Tandvlees, kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit steunweefsel wordt het parodontium genoemd. De smalle spleet tussen tandvlees en tanden en kiezen heet de pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket ondiep (hooguit 3mm).  Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen, flossen of schoonmaken met tandenstokers/ragers of bij het eten.

Ben jij lief voor de bacterien in je mond?-1

Het belang van een gezonde bacteriële flora

Alles wat van buiten komt is vreemd voor het lichaam en het moet eerst worden gecheckt. De eerste bescherming van het lichaam bestaat uit alle barrières tussen de buiten- en binnenwereld. Het belangrijkste deel van deze barrières (ongeveer 75%) zit in het maag- darmkanaal en dit begint al in de mond.

De slijmvliezen van de darm, mond en ook de huid zijn bekleed met een dikke laag beschermende bacteriën. Deze  bacteriën zijn niet alleen maar slecht, want bij een goede gezondheid bestaat onze flora voornamelijk uit goede bacteriën. Een gezonde bacteriële flora is nodig om de slijmvliezen (zoals het tandvlees en de wang) te beschermen. Stel je de goede bacteriën voor als een leger dat probeert om de slijmvliezen te verdedigen, zodat pathogenen (bacteriën, virussen en schimmels) er niet door kunnen. Voor een goede (mond) gezondheid heb je meer goede dan slechte bacteriën nodig.

5 Tips voor een optimale flora

Je hebt zelf invloed op de balans tussen de verschillende bacteriën. Voeding en stress zijn factoren die de bacteriële flora in de mond en darm beïnvloeden. Met deze 5 tips stimuleer je een gezonde flora.

  1. Zorg voor een goede mondhygiëne. Besteed dagelijks tijd aan je mond.
  2. Eet niet te veel ‘rotzooi’! Beperk het gebruik van suiker- en zetmeelrijke voedingsmiddelen.
  3. Zorg voor voldoende vezels in je voeding. Eet volop groenten, noten en wat fruit. Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen toe aan je maaltijd. Een wel bekende gefermenteerd product is zuurkool.
  4. Haal producten waar je niet tegen kunt uit je voeding. Zijn er voedingsmiddelen waar je op reageert of waar je niet zonder kunt? Dit zijn ook de voedingsmiddelen die je liever kunt laten staan.
  5. Vermijd stress, want stress zorgt voor een disbalans in je bacteriële flora.

Meer lezen? Van teveel suiker word je niet alleen dik!

Health is wealth!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl 

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

 

 

 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This