Blue Monday: 7 tips om die Monday blues te verslaan!

Friday Favorites

Mirjam Blanken

23 januari 2017


Je leest het goed! Vandaag, maandag 23 januari 2017 om precies te zijn is het Blue Monday, oftewel deprimaandag. Deze maandag van de laatste volle week van januari schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Tenminste, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een formule waaruit, volgens eigen zeggen, bleek dat deze maandag de dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig, verdrietig en moedeloos voelen. Goede voornemens verdwijnen naar de achtergrond, de donkere dagen voor kerst maken plaats voor de donkere dagen na kerst en die gezellige kerstdagen zie je vervolgens terug op je geslonken bankrekening. En ook lijkt de eerstvolgende vakantie nog zo ver weg.

En dat is meteen het puntje van kritiek op het fenomeen Blue Monday. Volgens verschillende media was Blue Monday een creatief verzinsel van een PR-bureau die dit schreef in opdracht van Sky Travel, een reisbureau. Het idee achter Blue Monday was natuurlijk dat mensen spontaan een reis zouden gaan boeken. Deze publiciteitsstunt heeft gewerkt, want ieder jaar wordt er in de media weer aandacht geschonken aan deze dag.

After Christmas dip

Maar toch… Zit er een kern van waarheid in? Natuurlijk is niet specifiek vandaag DE dag dat je je depri voelt. Maar ondanks dit zijn er genoeg mensen die in de wintermaanden kampen met een futloos gevoel of ‘winterdip’. Goed nieuws! Je kunt namelijk wel degelijks iets doen om deze depri gevoelens te overwinnen. Ik heb 7 tips om die Monday blues te verslaan voor je op een rijtje gezet!

1. Take a walk!

Spring je bed uit, drink een bakje thee en ga zodra het licht begint te worden een wandelingetje maken. In de eerste uren na zonsopkomst wordt namelijk de meeste serotonine aangemaakt. Een tekort aan dit ‘feel good stofje’ kan leiden tot depressieve gevoelens. Maar niet alleen zonlicht en beweging is goed voor je humeur. Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn, en dan het liefst in een groene omgeving, een mentale boost geeft. Na een wandelingetje in de buitenlucht voel je je dus meteen een stuk beter!

2. Wees extra lief voor jezelf!

Vergeet Blue Monday, vandaag is het Mask Monday! Doe de badkamerdeur op slot (hang desnoods een niet storen bordje op), zet je lievelingsmuziekje aan en tutten maar. Heerlijk! Uit volle borst meezingen met de muziek wordt wat lastiger, dit maskertje wordt namelijk hard. Dansen lukt overigens wel, ook een lekkere oppepper als je futloos bent!

3. Knuffel een keer extra

Knuffelen is het simpelste medicijn in dit geval. Tijdens het geven van een knuffel maakt je lichaam het stofje oxytoxine aan. Dit knuffelhormoon verhoogt je geluksgevoel en maakt ons ook nog eens socialer. Zoek dus tijdens sombere dagen mensen op die jou een goed gevoel geven. Sociaal zijn en knuffelen, dat is pas een perfecte boost voor je humeur. En heb je een aaibaar huisdier? Dat werkt net zo goed!

4. Good food = good mood

Goed voor jezelf zorgen betekent ook goed eten. Kies voor groente uit het seizoen en vermijd koude voeding en dranken. Ga in dit geval voor een kom verwarmende soep, een bord hutspot, stoofpotjes en gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagel. Probeer je zoetbehoefte onder controle te houden… Weet je nog? Meer bewegen in de buitenlucht met de zon op je bol doet wonderen!

5. Take a break!

Een vakantie of vrije dag plannen (liefst op korte termijn) zorgt ervoor dat je weer op kunt laden. Ga tijdens die vrije dag(en) doen wat je leuk vindt en wees actief. Wedden dat je hier energie van krijgt?

6. Lachen is gezond!

Omhoog met die mondhoeken dus! Zelfs als je helemaal niet in een vrolijke bui bent heeft glimlachen een positief effect op je stemming. Wanneer je lacht maakt je lichaam endorfines aan. Deze feel good hormonen geven je een instant vrolijk gevoel. Dus: laat je kietelen, krijg de slappe lach van dierenfilmpjes op het wereld wijde web en zorg voor lachwekkend gezelschap. Lachen is gezond!

7. Bewegen is gezond!

De winterperiode met zijn donkere dagen staat natuurlijk ook voor rust en bezinning. Niets mis met een avondje bankhangen met je favoriete serie op de buis. Maar als je merkt dat je als een natte dweil avond aan avond op de bank hangt is het waarschijnlijk tijd voor actie. Naast die verfrissende ochtendwandeling is een half uurtje wat intensiever bewegen aan te raden. Zit je in een flinke dip? Dan maak je geheid stresshormonen aan. Door te bewegen verminder je de aanwezige stresshormonen. Denk hierbij vooral aan activiteiten waarbij je hartslag omhoog gaat. Dit kan dus ook een grote schoonmaak zijn of een pittige yoga les.

And remember: If Mondays were shoes, they’d be Crocs!

Be happy!

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Annemarie

    Mijn ultieme Blue Monday tip is een Lazy Sunday. Niks moeten, lekker iets verwarmends als soep of lekkere lunch maken, samen met man en hond naar het bos en daarna lekker cocoonen op de bank. Eigenlijk heel veel van bovenstaande tips in één;-) heb je geen hond, leen er dan gerust eentje of knuffel je partner of een vriend(in)!

    Antwoord
  2. astrid

    Genieten van de kleine mooie lieve dingen rondom ons, en beseffen dat we het echt wel goed hebben… En eigenlijk zouden we dit elke dag moeten doen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This