Dit is hoe de Chinese geneeskunde naar ademhaling kijkt

ademhaling

Mirjam Blanken

18 oktober 2018


Jouw ademhaling bepaalt jouw levensenergie

Om maar met de deur in huis te vallen: zonder adem kun je niet leven. Hoe logisch is het daarom dat de kwaliteit van je ademhaling je levensenergie bepaalt? Bij veel stress, adem je hoog in plaats van laag. Door een oppervlakkige ademhaling komt er niet genoeg lucht bij om je vuur in de juiste mate te laten branden. Terwijl je verbranding bepaalt hoeveel energie er vrij komt. Diep ademen, vanuit je buik, is dus key voor een goed energielevel.

En dan nog iets: diep en langzaam ademen is ook een manier om je hart te openen, van de oppervlakte keer je naar binnen, van hoofd naar hart zeg maar. Wij zijn geneigd een schild rondom ons hart te bouwen. Je ziet dit letterlijk in een lichaam terug: verkramping tussen de schouderbladen, schouders hoog opgetrokken en ineengekrompen met de schouders naar voren om het hart te beschermen. Een schild beschermt ons tegen pijn en teleurstelling, maar maakt ook eenzaam, doordat je niemand toe laat.

ademhaling

Ademhaling en emoties

Volgens de Chinese artsen uiten we via de longen onze emoties. Zijn we blij of opgewonden, dan halen we een teug adem naar binnen in de vorm van “oooooh”. Worden we door verdriet of pijn overmand, dan ademen we uit. De herfstperiode hoort volgens de Chinese geneeskunde bij de long energie. En de longen kunnen een plek zijn waar je verdriet opslaat. Dit is dus het seizoen waarbij je extra aandacht aan je ademhaling mag schenken, je verdriet mag toe staan om zo te kunnen los laten.

Verdriet toe staan doe je door tijd te nemen om te voelen. Voelen doe je door zoveel mogelijk prikkels uit te schakelen en gewoon te zijn met wat er is. Zonder telefoon, gesprek met een ander of beeldscherm Dit doe je op de yogamat, op je meditatiekussen, maar ook een boswandeling of zingen in de douche of auto werken helend. Het gaat erom dat je je hartgebied (de plek van het vierde chakra) opent in plaats van verstopt. Verdriet wil namelijk altijd gevoeld worden en je lichaam is slim genoeg om manieren te zoeken zodat je naar haar gaat luisteren. Denk aan mentale en fysieke klachten: dit zijn de HO-STOP-TOT-HIER-EN-NIET-VERDER signalen van je lijf.

Kom weer in balans met de wisselende neusgat ademhaling

Rock Your Chakras!

Wil je meer werken met kristallen en chakra’s om je hart te helen? Kies dan voor groene en roze stenen. Voorbeelden hiervan zijn groene calciet, aventurijn en rozekwarts. Je kunt de stenen tijdens savasana of meditatie op je hart leggen of voeg ze toe aan je (voeten) bad water voor een extra voedend selfcaremoment.

En hoe leuk is dit? Op 16 november staat er een 1day retreat in Amsterdam van Rock Your World gepland. Hanneke en Andreas geven een self-care workshop gericht op chakra’s en vertellen hoe je chakra’s in kunt zetten als tool voor persoonlijke groei. Daarnaast is er uiteraard ruimte voor yoga en meditatie, good food en krijg je na afloop ook nog eens een Rock Your Chakras Kit t.w.v. 39,95 euro mee naar huis.

Het programma:
9:30 uur Welcome & Tea time
10:00 – 12:00 uur Chakras & You
12:00 – 13:00 uur Chakras & Crystals
13:00 uur Chakras & Food
14:00 – 15:00 uur Chakras & Meditation
15:00 – 16:00 uur Chakras & Yoga
16:00 Einde

Take a love breath!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

 

Uitgelichte afbeelding: javi_indy via Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This