Halitose: 8 tips om een slechte adem te verhelpen

De 8 beste tips om een slechte adem te verhelpen

Yvonne Kort

20 mei 2016


Merk jij het als je uit je mond ruikt? En zou je het prettig vinden als iemand anders het opmerkt? Een frisse mond is toch wel heel erg prettig. Een slechte adem, ofwel halitose komt bij een ruim gedeelte van de bevolking voor en dan met name ’s morgens. Halitose heeft invloed op het sociaal functioneren. Wanneer er sprake is van schaamte voor de vervelende geur die uit de mond komt, is het zelfs mogelijk om in een sociaal isolement te komen. Naast de oorzaken geef ik ook de 8 beste tips om een slechte adem te verhelpen.

Wat zijn de oorzaken van halitose?

In 85% van de gevallen komt een slechte ademgeur vanuit de mond. De bacteriën die in de mond aanwezig zijn produceren vluchtige en sterk geurende stofjes die voor een onaangename geur van de adem zorgen. Er zijn echter nog meer oorzaken voor een slechte adem te vinden.

Je kunt deze mondaandoening ontwikkelen door:

 • roken
 • sterk gekruide voeding
 • alcohol drinken
 • stoornissen in de stofwisseling
 • infecties van de luchtwegen
 • bacteriën in de mond (orale halitose)

De geur van iemand die een sigaret heeft gerookt, gekruide voeding heeft gegeten zoals knoflook of alcohol heeft gedronken geven bekende geuren en deze worden redelijk geaccepteerd door de maatschappij. De geur die vrijkomt bij de overige oorzaken worden minder geaccepteerd. Wat zou het dan fijn zijn als je geen last meer hebt van deze onaangename geur.

Hoe ontstaat orale halitose?

In de mond komen bacteriën voor die leven met zuurstof en bacteriën die leven zonder zuurstof. De bacteriën die leven zonder zuurstof, produceren gassen die vies ruiken. Als de verhouding tussen de verschillende soorten bacteriën in negatieve zin veranderd zullen er meer bacteriën in de mond aanwezig zijn die voor een vieze smaak en adem zorgen. Deze geur wordt dan ook door de omgeving waargenomen.

Tandplak op tanden en kiezen van mensen met chronische gingivitis (ontsteking van het tandvlees) of parodontitis (vergevorderde ontsteking) bevatten grote hoeveelheden van deze bacteriën. Als je de tong uitsteekt zie je misschien wel een wit tongbeslag zitten. De plaque die op de tong en op de gebitselementen zit bevat bacteriën die de vies ruikende gassen, zavelwaterstof en methylmercaptaan, in grote hoeveelheden  geproduceren.

Wat kun je zelf doen om dit probleem op te lossen?

Het lijkt te simpel, maar om orale halitose op te lossen moeten de bacteriën die zonder zuurstof leven zo veel mogelijk uit de mondholte verwijderd worden. We moeten dus plaque verwijderen.

 • Poetsen, elektrisch of met de hand.
 • Gebruik een stoker, rager, of flossdraad.
 • Reinig de tong met een tongschraper.
 • Stop met roken.
 • Kauw je eten 20 keer om een goede spijsvertering te stimuleren.
 • Vervang suiker- en zetmeelrijke producten door groente- en fruit.
 • Beperk het gebruik van sterk ruikende voedingsmiddelen.
 • Beperk stress, want dit heeft invloed op de speekselproductie en daarme de natuurlijke reiniging van de mond.

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? De link tussen een slechte adem en je lever lees je hier.

Health is wealth!

Liefs Yvonne


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This