De 4 voordelen van oil pulling

De voordelen van oil pulling

Yvonne Kort

31 januari 2016


De 4 voordelen van oil pulling

Hoe kan je jouw mond op een natuurlijke manier gezond houden? Binnen de Ayurveda wordt er al lang gebruik gemaakt van oil pulling voor een gezonde mond. Oil pulling zou zorgen voor minder plak, gezonder tandvlees, wittere tanden en een frisse adem. Op het wereld wijde web dan zijn veel succesverhalen te vinden over oil pulling met kokosolie. Ik heb de voordelen en de nadelen van ‘spoelen’ met olie voor je op een rij gezet.

De voordelen van oil pulling

De voordelen van oil pulling

1. Afname van het aantal slechte bacteriën

Oil pulling zorgt voor een afname van het aantal slechte bacteriën in de mond. Deze bacteriën kunnen tandvleesontstekingen en gaatjes (cariës) veroorzaken.
In 2014 is er een onderzoek gedaan naar het effect van oil pulling op de hoeveelheid bacteriën in de mond. Na drie weken oil pulling was de hoeveelheid plaque verminderd en de situatie van het tandvlees verbeterd.

2. Frisse adem

Je krijgt een frisse adem als je de dagelijks gebruik maakt van oil pulling. Het effect zit hem in het feit dat de bacteriën die normaal gesproken voor de slechte adem zorgen aangepakt worden. In de winkel zijn er spoelmiddelen met chloorhexidine te koop die vaak ingezet worden als iemand last heeft van een slechte adem. Maar wat blijkt? Oil pulling of spoelen met chloorhexidine spoeling hebben hetzelfde effect op de bacteriën die voor een slechte adem zorgen. Dus wat kies jij?

3. Ontstekingsremmend

Een ander voordeel van oilpulling is dat er minder plaque en minder gingivitis (tandvleesontstekingen) ontstaan door oil pulling met kokosolie. Het blijkt dat oil pulling met kokosolie de hoeveelheid plaque in de mond verminderd en hierdoor ontwikkelt er ook minder gingivitis. De positieve werking van kokosolie wordt toegeschreven aan het vet laurinezuur, wat een ontstekingsremmend en antibacterieel effect heeft.

4. Wittere tanden

Verder wordt er gesuggereerd dat je van oil pulling wittere tanden krijgt. Dit effect is echter  nog nooit onderzocht, maar het zou mooi meegenomen zijn.

Zitten er ook nadelen aan oil pulling?

Nou ja, mijn eerste ervaring met oil pulling was eerlijk gezegd niet erg aangenaam. Ik ben erg voorzichtig begonnen door te starten met 1 theelepel kokosolie in plaats van een hele eetlepel. En mijn eerste indruk was: ‘Walgelijk!” Je moet er maar van houden zo’n klodder vet in je mond. Echter na nadat de kokosolie goed vermengd was met mijn speeksel was er weinig te merken van die eerste vette hap.

Er wordt geadviseerd om 15 tot 20 minuten met de olie te spoelen. Het is nog niet bekend of je met minder lang spoelen ook de gewenste effecten kunt behalen. Het is de eerste keer dus wel even afzien (vond ik in ieder geval), maar hoe vaker je het doet des te makkelijker het wordt.

Oil pulling in de praktijk

  1. Pas oil pulling toe op een lege maag, of wacht drie uur na de maaltijd.
  2. Neem één eetlepel koudgeperste olie in je mond, zonder door te slikken. Spoel de olie gedurende 15 tot 20 minuten door je mond
  3. Spuug de olie na 15 tot 20 minuten uit in een zakje of stuk keukenpapier en niet in de wasbak of in het toilet zodat er geen verstoppingen in het riool ontstaan. Als het goed is, is de olie wit tot romig van kleur geworden vanwege de grote hoeveelheid bacteriën die zich in de olie bevindt
  4. Spoel je mond na afloop goed met lauw water en poets je tanden en tong schoon.

Verwacht niet dat je direct resultaat merkt. Je zal het een bepaalde periode dagelijks moeten uitvoeren, maar in ieder geval een aantal keer per week om positieve resultaten te ervaren. Heb je acute klachten in de mond dan is het raadzaam om minimaal één tot twee weken oil pulling toe te passen. Als de klachten chronisch zijn dan heb je nog veel langer nodig voordat deze afgenomen zijn. Het kan zelfs oplopen van een aantal maanden spoelen met olie tot een jaar.

Ga jij vanaf nu je dag starten met oilpulling? Laat ons je ervaringen weten in de comments!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Nanne

    Ik ben er inderdaad mee begonnen en heb er direkt een paar druppels pepermunt en sinaasappel etherische olie aan toegevoegd. Die geven de olie een lekkerdere smaak plus ze geven je een echte frisse opstart zo aan het begint van de dag.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This