De zin en onzin van voedingssupplementen

voedingssupplementen

Mirjam Blanken

20 september 2015


De zin en onzin van voedingssupplementen

De kans is klein dat je vandaag alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen krijgt. Zelfs als je gezond en gevarieerd eet is dit een behoorlijke opgave. Onze hedendaagse voeding levert ons niet meer voldoende voedingsstoffen, zelfs wanneer er gevarieerd en gezond gegeten wordt.

Onderzoek van Farmaceutisch bedrijf Geigy heeft aangetoond dat de gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen in de periode van 1985 tot 2002 achteruit is gegaan met tientallen procenten. Neem bijvoorbeeld het gehalte aan magnesium in broccoli. In 1985 zat er in een broccoli gemiddeld 24 mg magnesium per 100 gram broccoli. In 2002 was dit nog 11 mg. Dit is 55% minder!

De oorzaak? Gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei, langdurige opslag en transport.

Of neem het voorbeeld van vis. Vis is vanwege de goede vetzuren onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Helaas is de kwaliteit van onze vis dusdanig dat het helemaal niet verstandig is om dit vaker dan twee keer per week te eten. Goede visoliecapsules zijn hier dus een goed voorbeeld van noodzakelijke suppletie.

Naast de afname in kwaliteit van onze voeding door bovenstaande factoren speelt er nog een factor mee: de voedingsindustrie. Supermarkten liggen vol bewerkte, geraffineerde producten die niets toevoegen aan onze gezondheid.

Nutritionele geneeskunde

Het uitgangspunt van nutritionele geneeskunde is  het handhaven en verbeteren van de gezondheid door middel van voeding in al zijn vormen. Voeding zoals bijvoorbeeld vitamines en mineralen die het lichaam (en dus de lichaamscellen) in optimale conditie brengen en houden.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het dus nodig zijn om extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

voedingssupplementen

Aanvulling boodschappenlijstje

Alhoewel gezonde voeding de basis is en blijft wordt er in de nutritionele geneeskunde en natuurgeneeskunde gebruik van voedingssupplementen. Afhankelijk van de gezondheidssituatie en individuele behoefte worden deze ingezet. Dit kan zowel preventief gebeuren, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een multivitamine. Maar dit kan ook therapeutisch zijn zoals bij bijvoorbeeld ondersteunende suppletie zoals chlorella bij een detoxkuur of extra magnesium voor topsporters.

Basissuppletie

 • Multivitamine
 • Vitamine D3
 • Magnesium
 • Vitamine C
 • Omega 3 vetzuren

In de blogpost Voedingssupplementen | Waar moet ik op letten? lees je nog meer tips.

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Desiree

  Geweldig zo’n bericht…maar wat ik dan mis zijn handige verwijzingen naar de goede producten.

  Antwoord
  • Mirjam Blanken

   Hi Desiree,

   Komende tijd zal ik meer aandacht besteden aan goede producten. Met vragen kun je ook altijd een mailtje sturen. Het blijft kritisch kijken en etiketten lezen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This