De zon is goed voor ons humeur!

De zon is goed voor ons humeur!

Mirjam Blanken

15 juli 2015


De zon is goed voor ons humeur!

Bob Marley wist het al in de jaren ’70. Met het uitbrengen van het grijsgedraaide “The sun is shining” wist Bob Marley precies wat de zon ons brengt: positieve energie!

Sun is shining, the weather is sweet… Make you wanna move your dancing feet.

De zon is goed voor ons humeur!

Alles is leuker als de zon schijnt! Sporten in de buitenlucht met de zon op je hoofd, een zondagmiddag strandwandeling, picknicken in het park, de barbecue bij de buren, yoga op het strand, dat ene foodfestival, … De to do list op zomerse dagen klinkt in ieder geval aantrekkelijk! Maar wat zijn nu precies de positieve effecten van de zon op ons humeur?

1. Bye, bye winterdip! Hello positive energy!

  • We hebben zonlicht nodig om de neurotransmitter serotonine aan te maken. In de eerste uren na zonsopkomst wordt de meeste serotonine aangemaakt. Een tekort aan serotonine leidt tot depressiviteit. Een winterdepressie door tekort aan zonlicht is een bekend fenomeen.
  • Mensen die zich in de herfst en de winter minder depressief en futloos voelen hebben grote kans op verhoogde behoefte aan alcohol en zoetigheid. Serotonine is namelijk ook verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel en zoetbehoefte. Reden te meer voor die ochtendwandeling in de zon!

Tip! Laat je zonnebril thuis tijdens je ochtendwandeling. Zonlicht wordt namelijk opgevangen op het netvlies van onze ogen. De pijnappelklier vangt dit signaal op en kan melatonine produceren. Een donkere zonnebril, maar ook lenzen en een gewone bril houden dit proces dus tegen.

2. Sleep good, feel better!

  • De boodschapperstof serotonine zorgt voor de aanmaak melatonine, ook wel inslaaphormoon genoemd. Dit stofje wordt geproduceerd wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Mensen met een tekort aan melatonine hebben een onrustige slaap en slapen moeilijk in. Ook is de slaapfase korter dan normaal. Niet goed voor je humeur aan de ontbijttafel de volgende ochtend.

Tip! Tryptofaan is een aminozuur dat samen met serotonine nodig is voor de productie van melatonine. Goed nieuws! Dit kun je eten. Tryptofaan komt onder andere voor in avocado’s, eieren, noten, zaden, dadels, bananen.

3. Good health, good mood!

In het voorjaar verdwijnen de verkoudheden als sneeuw voor de zon. Dat zonlicht de weerstand verbetert is al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw bekend. Naast melatonine speelt hierbij ook vitamine D3 een grote rol.

  • De voorloper van vitamine D3 maken we in de huid aan onder invloed van UVB-zonlicht. Vervolgens wordt deze voorloper in de lever verder omgezet en naar de nieren vervoerd. Hier krijgt deze hormoonachtige stof pas zijn actieve vorm. Vitamine D3 is belangrijk voor onze gezondheid. Naast weerstand, de suikerstofwisseling en bloeddruk is dit stofje dus ook betrokken bij onze stemming. Voor een “sunny feeling” zoek je dus de zon op!

Tip! Zoek op een zonnige zomerdag de zonnestralen op (en laat je zonnebrandcrème met UV filter in de kast staan). Er worden dan grote hoeveelheden Vitamine D3 aangemaakt (20.000 eenheden). Bouw de hoeveel tijd die je in de zon doorbrengt geleidelijk op, afhankelijk van je huidtype, het tijdstip van de dag en waar je bent.

Enjoy the sun!

Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This