Dit zijn de 5 voordelen van een digitale detox + 6 how to tips

Tijdens een digitale detox hebben vrouwen lol met elkaar, verbinding

Mirjam Blanken

9 december 2021


Quilty! Ook ik grijp tientallen keren per dag naar mijn telefoon. Vaak met een goed excuus, want: part of the job. Maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik mijn mobiel pak op ‘gekke’ momenten. Gewoon omdat hij binnen handbereik ligt. Een beetje swipen, scrollen door mijn social media of mijn mail nog maar eens checken. Uiteraard staan er ook handige (en voor mij onmisbare) apps op mijn telefoon, maar over het algemeen kan ik zeggen dat ik toch echt te vaak gedachteloos en uit verveling mijn telefoon pak. En na een paar dagen de app Moment op de achtergrond mee te laten draaien wist ik het zeker: ik heb een digitale detox nodig!

Put down your phone and get back to your life!

Say what?

Een digitale detox is niets meer of minder dan een ontwenningskuurtje waarbij je bewust omgaat met jouw online leven. Want ondanks dat een smartphone een handige en plezierige tool is, gebruiken we ons mobiel te vaak. Gemiddeld kijken we maar liefst 5 keer per uur op onze telefoon. En let’s face it: de meeste mensen hebben hun telefoon altijd binnen handbereik, reageren op elke notificatie die binnenkomt, checken gedachteloos social media updates, spelen 24/7 online spelletjes, hebben ellenlange online discussies op Facebook of Twitter en worden behoorlijk grumpy wanneer de batterij leeg is of er geen wifi is.

Herkenbaar? Dan is een digitale detox zeker iets voor jou. Omdat het vaak zo’n gewoonte is geworden om steeds op je telefoon te kijken, kan minderen een behoorlijke opgave zijn. Om je op weg te helpen heb ik de voordelen van een digitale detox op een rijtje gezet en deel ik 7 how to tips.

Je houdt meer tijd over

Inkoppertje natuurlijk, want logischerwijs gaan de uurtjes die we online spenderen af van onze vrije tijd in de echte wereld. Maar stiekem werd ik me pas bewust van deze zeeën van tijd toen mijn telefoon ook daadwerkelijk niet langer aan mijn hand vastgeplakt zat. Eenmaal los gekomen van je beeldscherm zul je merken dat deze vrije tijd steeds heiliger gaat worden. Je hebt nu immers tijd om real life herinneringen te maken en dingen te doen die je altijd altijd wilde doen, maar voor je uit schoof aangezien je onderuit gezakt op de bank op je telefoon zat te swipen. Ik ga het toch hardop zeggen: jouw kostbare vrije tijd die je besteed in de echte wereld is vele malen waardevoller dan die in de online wereld.

Bye bye stress

Op zich is bovenstaande argument al reden genoeg om je mobiel wat vaker te negeren, maar er zijn meer redenen waarom een digitale detox een goed idee is. Overmatige stress door smartphone gebruik is inmiddels ingeburgerd en met al die agenda meldingen, social media updates en het continue bereikbaar zijn is het ook vrij lastig om rust te vinden. Geen telefoon, geen stress!

Je slaapt beter

Met de stresshormonen gierend door je lichaam is goed slapen dus best een dingetje. Tel daarbij op dat de meeste mensen hun smartphone ook inzetten bij het naar bed gaan ritueel (lees: Netflix) en de ramp die verstoorde nachtrust heet is compleet. Om goed te kunnen (in)slapen is de aanmaak van het slaaphormoon melatonine erg belangrijk. Melatonine wordt aangemaakt wanneer het donker wordt en zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Met je snuit aan je beeldscherm geplakt wordt de aanmaak van dit inslaaphormoon verstoord. Gevolg: moeilijker inslapen en een verstoorde nachtrust. En ik kan je vertellen dat dit je humeur niet ten goede komt. Leg je telefoon dus 2 uur voor jouw bedtijd lekker opzij, je slaapt er stukken beter van!

Je wordt productiever en creatiever

Multitasken is onzin. De eerste vrouw die roept dat zij dit kan, kun je voortaan vertellen dat ze misschien veel dingen tegelijkertijd doet, maar of deze dingen ook lekker verlopen? Multitasken haalt je namelijk uit je concentratie. Een inkomend mailtje direct beantwoorden of tussendoor reageren op een appje zorgt voor afleiding. Leg je telefoon dus aan de kant en focus je op 1 taak per keer. Niet alleen krijg je een stuk meer rust in je hoofd, maar je word er ook productiever en creatiever van.

Aandacht maakt alles mooier

Ik vind het zo’n verschrikkelijk dingetje: je telefoon tijdens een date of drankje met vriendinnen pontificaal voor je op tafel leggen. Weliswaar ondersteboven, maar toch. Je zult merken wanneer je hem lekker in je tas of jaszak laat zitten er ruimte is voor quality time. En over goede gesprekken gesproken… Al dat heen-en-weer appen lijkt heel sociaal, maar zijn in weze onpersoonlijke ‘gesprekken’ die alleen bedoeld zijn om elkaar up-to-date te houden. Een digitale detox zorgt ervoor dat je weer in real life met elkaar afspreekt. En ik kan je vertellen dat dit stukken waardevoller is!

And this is how we do it!

Makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste stap is natuurlijk al gezet, want je weet nu wat voor negatieve impact jouw ‘altijd online gedrag’ met zich meebrengt. Hierbij nog wat tips en tricks! Bedenk dan dat een digitale detox niet per se hoeft te zeggen dat je een week of maand lang helemaal geen telefoon, computer of tablet gebruikt. Je hoeft niet alle internet af te schaffen en een week lang onbereikbaar te zijn. Een digitale detox kan ook betrekking hebben op delen van je digitale gedrag. Probeer je telefoon bijvoorbeeld ’s nachts uit te zetten en zet het geluid uit als je in een sociale omgeving bent. Of zet zakelijke apps uit zodat je thuis niet gestoord wordt met dingen van je werk.

1. Verban je smartphone uit je slaapkamer

No more excuses, want dat je de wekkerfunctie op je telefoon gebruikt is natuurlijk een suf smoesje om ’s avonds in bed nog even bezig te zijn met je telefoon. Vind je verbannen nog een stap te ver? Leg je telefoon dan in ieder geval buiten handbereik. Zo kun je de verleiding om nog even je mail te checken beter weerstaan. Deze tip is ook een boost voor je seksleven trouwens. Niets is zo suf om als een duo je smartphone te aaien wanneer je in bed ligt.

2. Start je ochtend zonder mobieltje

En pluspuntje van bovengenoemd punt is dat je ’s ochtends relaxt wakker kunt worden. Je hoeft niet meteen aan te staan en tot de conclusie te komen dat je een dringend mailtje hebt wat je meteen moet beantwoorden. Take your time! Besteed de tijd die je normaal gesproken aan je telefoon gaf nu aan jezelf. Plan een ochtendmeditatie, maak een wandeling, ontbijt uitgebreid of blijf gewoon lekker even liggen.

3. Notificaties, blauwe vinkjes en geluid: allemaal uit!

Toegeven, makkelijk is het niet, maar door onderstaande op je telefoon aan te passen wordt het net even wat makkelijker.

  • Zet je telefoon standaard op stil (ook de trilfunctie)
  • Zet notificaties uit
  • Zet in WhatsApp de blauwe vinkjes uit
  • Zet die verschrikkelijke (maar soms noodzakelijke) WhatsApp groepen op mute

4. Plan vaste momenten in

Nu je niet meer automatisch kunt reageren op berichtjes die op je scherm verschijnen ben je klaar voor de volgende stap: plan een aantal vaste momenten in waarop je je telefoon gebruikt. Een van de valkuilen van online bezig zijn, is dat er geen einde komt aan de informatie. Stoppe hoeft in principe niet, want we krijgen elke keer nieuwe informatie. Om jezelf niet te verliezen in deze eindeloze stroom van informatie is het handig om je telefoon op vaste momenten te gebruiken. Een beetje streng zijn voor jezelf kan in dit geval echt geen kwaad.

5. Geef je mobieltje een vast plekje

Verliefd zijn we op onze smartphone. Het is zelfs zo erg dat we ons mobieltje overal mee naar toe nemen en we hem het liefst binnen handbereik houden. Geen goed plan. Om deze innige band te verbreken, geef je jouw smartphone een vaste plek in huis. Uit het oog, uit het hart. Werkt prima!

6. Download Forest

Okay, het klinkt tegenstrijdig om een app te downloaden om je smartphone gebruik in de hand te houden. In dit geval is het een fijne tool om een limiet aan je telefoon gebruik in te stellen. De app Forest is een leuke! Hier kun je instellen dat je jouw telefoon voor het aankomende uur niet wilt gebruiken. De app plant vervolgens ieder half uur een boompje die jij alleen in leven kunt houden door je aan deze afspraak te houden. Een bos planten en tegelijkertijd focussen op wat er echt toe doet. Sounds great!

Unplug!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Cherish

    Geweldige tips! Ga zeker proberen om dit toe te passen… Forest is gedownload ?

    Antwoord
  2. Mariska

    Wat schrijf je toch altijd leuk en wat een handige en waardevolle informatie.
    Bedankt voor de tips. Weer even een eye-opener gehad en nu ermee aan de slag gaan!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This