De link tussen een slechte adem en je lever

De link tussen een slechte adem en je lever

Yvonne Kort

13 juli 2016


De link tussen een slechte adem en je lever

Je kent het misschien wel. Je stelt een vraag aan iemand en het antwoord dat volgt gaat gepaard met een onfrisse geur. Ik verwoord het misschien nog netjes want er kan echt een nare lucht uit iemands mond komen.

Halitose is de chique naam voor een onaangename mondgeur. Hoe vaak dit voorkomt is niet exact bekend. Er wordt geschat dat 20-50% van de volwassen bevolking last heeft van een slechte adem. Ongeveer 85% van de klachten komen vanuit de mond. De bacteriën die in de mond aanwezig zijn produceren vluchtige en sterk geurende stofjes die voor een onaangename geur van de adem zorgen. Er zijn echter nog meer oorzaken voor halitose te vinden.

En 1 van die oorzaken is gerelateerd aan een slecht functionerende lever.

De link tussen een slechte adem en je lever

Hoe functioneert de lever?

De lever is de grote fabriek van het lichaam. Dit orgaan is verantwoordelijk voor wel 500 verschillende processen, die van belang zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Je kent de lever misschien vooral van zijn ontgiftende werking, maar er worden ook vitamines, mineralen en glucose opgeslagen in dit orgaan.  En dit is nog niet eens alles want de lever is in staat om essentiele stoffen aan te maken, zoals gal, vetten, eiwitten, koolhydraten, rode bloedcellen en aantal stoffen die nodig zijn voor een goed werkend immuunsysteem. De ontgiftende werking van de lever vindt in verschillende fases plaats. Afvalstoffen worden in fasen omgezet in stoffen die uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Deze stoffen worden in principe via de ontlasting en door de nieren uitgescheiden, maar ook andere organen kunnen afvalstoffen uischeiden. Denk hierbij aan de huid, bij transpireren of door de longen als je uitademt.

Versterk je lever voor een frisse adem

Sta je met iemand te praten en je ruikt een zoete, feces-achtige adem, dan zou het zomaar kunnen zijn dat deze persoon een overbelaste lever heeft. Een overbelaste lever of een lever die zijn basisfuncties, zoals ontgiften en het aanmaken van stoffen, niet goed meer kan uitvoeren, zorgt voor problemen. Een voorbeeld hiervan is dat giftige stoffen, zoals toxines, onvoldoende verwerkt worden. en zich ophopen in het lichaam. Een deel hiervan kunnen in de longblaasjes vrijkomen als vluchtige stoffen en die veroorzaken de karakteristieke, onaangename geur van zoete ontlasting.

Zorg goed voor je lever als je een frisse adem (en lichaam) wilt hebben. Hoe je dat doet zal ik je uitleggen.

 • Vermijd stoffen die de lever te veel belasten. Denk aan pesticiden, te veel koffie of alcohol en zware metalen zoals kwik
 • Voeding met veel vitamines en mineralen ondersteunen de lever. Verhoog de consumptie van groente en fruit naar minemaal 400 gram groente en 2 stuks fruit per dag
 • Voeg zwavelhoudende eiwitten toe aan je maatlijd. Deze stoffen vindt je in sterk ruikende voedingsmiddelen zoals eieren, knoflook en prei
 • Neem onverzadigde vetzuren uit dierlijke producten zoals vlees en vis, groene bladgroenten, noten en zaden.
 • Eet knoflook en artisjok, want deze voedingsmiddelen hebben een speciaal positief effect op de werking van de lever

Lief zijn voor je lever, zo doe je dat

Extra tip voor een gezonde lever

Nog een hele belangrijke tip voor een frisse adem: Ga stress zo veel mogelijk uit de weg. In een stressvolle situatie worden er allerlei hormonen geproduceerd en deze moeten door de lever onschadelijk worden gemaakt. Dit vormt een belasting voor de ontgiftende werking van de lever. Daarnaast vindt er door stress een verandering in de samenstelling van het speeksel plaats. De reinigende functie van speeksel zal hierdoor verminderen en de kans op onstekingen neemt toe. Dit kan uiteindelijk resulteren in een slechte mondgeur.

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

 1. Lynn

  Hoe kan knoflook nu een slechte adem verhelpen?

  Antwoord
 2. Yvonne Kort

  Beste Lynn,
  Dit is zeker een goede vraag. Knoflook geeft natuurlijk een ongename geur. In dit artikel gaat het echter over het belang van knoflook om de lever te versterken. Een slecht functionerende lever kan namelijk ook voor een vieze adem zorgen. Ga je knoflook gebruiken en wil je een knoflook adem voorkomen dan heb ik hier nog wat tips. https://oergezondemond.nl/wat-kan-je-doen-aan-een-knoflookadem/

  Antwoord
 3. Fati

  Ik zie al jaren af van slechte adem.
  Ik heb mijn amandelen laten weg doen,mijn tanden zijn gezond en ik eet gezond,maar stress daar geraak ik niet af.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This