Review Eet je mond gezond

Mirjam Blanken

7 juli 2016


Review Eet je mond gezond

Wat ben ik trots! Gastblogger Yvonne is sinds deze week niet alleen een orthomoleculair werkend mondhygiëniste en blogger, maar ook schrijfster. Haar eerste boek Eet je mond gezond kwam namelijk deze week uit! En zoals de titel al doet vermoeden is dit niet het zoveelste boek over gezond eten of het perfecte dieet. In Eet je mond gezond lees je namelijk alles over de relatie tussen de mond, ontstekingen, voeding en vitaliteit. Met praktische tips and tricks om bloedend tandvlees te voorkomen of te verminderen. En om een gezonde mond te krijgen door je leefstijl aan te passen.

Natuurlijk is goed poetsen een pre. Maar wist je dat voeding een grote invloed heeft op je mondgezondheid? En dat ontstekingen in je mond een relatie hebben met welvaartsziekten en auto-immuunziekten zoals reuma?

Als je de oorzaken van je klachten zelf wilt aanpakken dan heb ik dit boek voor jou geschreven! – Yvonne

Review Eet je mond gezond

De mond als spiegel van je gezondheid

Wist je dat er vroeger bij de dokter standaard in je mond werd gekeken? Blijkbaar wisten artsen toen al hoe belangrijk een gezonde mond is voor een goede gezondheid. In dit hoofdstuk vertelt Yvonne over de vergrote kans op welvaartsziekten bij een slechte mondgezondheid. Het kenmerk van al deze ziekten? De zogenaamde lowgrade inflammation, oftewel ‘stille’ ontsteking. Hiermee gaat Yvonne een grote stap verder dan de gemiddelde mondhygiëniste: in plaats van de symptomen aan te pakken, zoals bijvoorbeeld bloedend tandvlees, gaat zij op zoek naar de oorzaak van de ontsteking!

Laten we ophouden met doen alsof tandenborstels en tandpasta belangrijker zijn dan schoenborstels en schoensmeer. Het is het supermarktvoedsel dat ons supermarkttandem heeft gegeven. – Dr. Earnest Hooton

De invloed van voeding

Voeding is belangrijk, het levert je energie en zorgt bovendien voor ‘bouwmateriaal’ en ‘gereedschap’. In je mond is de juiste voeding belangrijk voor het behoud van je tanden, kiezen, tandvlees en slijmvliezen. Misschien sta je er niet bij stil, maar voeding heeft ook invloed op jouw speeksel en de samenstelling van plaque. En dan zijn er ook nog voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken. In dit hoofdstuk gaat Yvonne dieper in op ontstekingen. Na dit hoofdstuk weet jij alles over de relatie tussen ontstoken tandvlees en de algemene gezondheid. Interessant!

Dat we zonder voeding niet kunnen overleven is bij iedereen wel bekend. Maar weet je ook dat er geen enkel proces in ons lichaam kan functioneren zonder de juiste voedingsstoffen?

Na alle theorie vertelt Yvonne ook over oergezonde voeding in de praktijk. Hierdoor kun jij je voeding simpel optimaliseren en stimuleer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Misschien drink je wel te weinig water of heb je een tekort aan vezels. Of ben je as we speak aan het lijnen en krijg je onvoldoende gezonde vetten binnen. Of ben je een enorme zoetekauw? Te veel suiker is namelijk een groot probleem, ook voor je gebit.

Kokosolie heeft een ontstekingsremmend en antibacterieel effect. Naast bakken met kokosolie, kun je ook spoelen met kokosolie! Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Aan de slag

Hier houd ik van! In Eet je mond gezond is een dagboek opgenomen, zodat je bij kunt houden wat je nu eigenlijk precies eet, maar ook hoe jij je na de maaltijd voelt. En als orthomoleculair therapeut mag een update van je ontlasting natuurlijk niet ontbreken. Jouw stoelgang zegt namelijk veel over je gezondheid.

Vervolgens ga je jouw eigen stappenplan samenstellen. Is het voor jou belangrijk dat je meer drinkt? Of moet jij juist opletten dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt? Uit een lijstje met 10 punten kun jij de onderdelen pikken waarmee je aan de slag gaat. Op deze manier hoef je niet in 1 keer het roer om te gooien, maar werk je in stappen naar een gezondere leefstijl toe.

Achterin het boek vind je een handig overzicht met voedingsstoffen en mogelijke symptomen van een tekort. Heb je last van bloedend tandvlees? Dan is het belangrijk dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Eet je mond gezond is een praktisch naslagwerk en helpt je stapje voor stapje de goede richting in. Het is makkelijk leesbaar, maar geeft hierbij wel alle informatie om jouw mondgezondheid te verbeteren. Een aanrader wat mij betreft!

In it to win it! (winactie gesloten)

Wil jij binnenkort aan de slag met Eet je mond gezond? Dat kan! Wij verloten namelijk een exemplaar van Eet je mond gezond. Wat moet je hiervoor doen?

 1. Laat hieronder een leuke, lieve, grappige reactie achter zodat ik je kan bereiken wanneer je gewonnen hebt.
 2. Spread the word! Share this post with your friends. Easy peasy met de buttons onderaan deze post.

De winnaar maak ik vrijdag 15 juli bekend. Succes! De winnares is Shanice! Zij heeft inmiddels bericht ontvangen. Veel leesplezier Shanice.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

37 Reacties

 1. Judith

  Gefeliciteerd met dit nieuwe boek! Lijkt me super om deze te lezen. Ik heb veel aandacht voor mijn mond en gezond eten. Ik ben benieuwd wat mijn volgende stap zal zijn voor mijn lichaam te voeden en merken wat er zal reageren. Groetjes

  Antwoord
  • Wiena

   Ik doe nooit mee aan dit soort acties, omdat ik nooit iets origineels kan verzinnen. Ben echter wel heel benieuwd naar dit boek, dus waag toch eens een poging. Ik vind het een zeer interessant onderwerp. Nog grotendeels onontgonnen gebied.

   Antwoord
 2. Christel

  De eerste 44 jaar van mijn leven had ik zelden of nooit grote gebitsproblemen. De laatste 6 maanden is het echter continu raak en is mijn portemonnee leeg door alle behandelingen die ik moest ondergaan. Het boek van Yvonne staat hoog op mijn verlanglijstje en zou ik graag willen winnen om toekomstige hoge tandartskosten te voorkomen!

  Antwoord
 3. Barbara

  Hoe leuk, mijn twee passies combineren! (Afstuderende mondzorgkundige)

  Antwoord
 4. Vivianne

  Dit klinkt als HET boek voor mij!
  Ondanks een zorgvuldige, uitgebreide gebitsverzorging, is mijn gebit een ramp. Makkelijk gaatjes, terug getrokken tandvlees, vaak (wortel)ontstekingen, diverse kronen en zelfs kronen op impantaten. Ik wordt er zo verdrietig van…… ik zorg zo goed voor mn gebit en nog is het ellende…. Ik weet echt niet meer wat ik er nog aan kan doen….
  Het boek van ramiel nagel (of hoe heet hij?) al eens geleend, maar dat is zo ontoegankelijk, zowel qua leesbaarheid als qua toepasbaarheid en inpasbaarheid. Dit boek klinkt een stuk beter passen bij onze hedendaagse, nederlandse mogelijkheden en klinkt erg positief en stimulerend. Zou het ontzettend graag winnen! In de hoop dat mn gebit er wat van opknapt

  Antwoord
  • Vivianne

   ps in ieder geval bedankt voor de tip van haar site…die ga ik zo wie zo opzoeken 🙂

   Antwoord
 5. Carine

  Wat een heerlijk vernieuwend boek! Ik denk dat ontzettend veel mensen hier wat aan zullen hebben.

  Dat is bij mij natuurlijk ook het geval. Ook al let ik toch, naar mijn mening, best goed op mijn eten, ik heb toch last van ontstoken tandvlees. En ik zou mijn kinderen er ook al mee kunnen helpen! Dus ik zou je heeel erg dankbaar zijn als ik het boek zou mogen ontvangen.

  Antwoord
 6. Yvonne van Houtum

  Nou zeg….en ik maar denken dat ik alles al wist op het gebied van voeding en gezondheid. Wat een leuke, nieuwe invalshoek. Ik zou het boek graag willen lezen!

  Antwoord
 7. Claudia

  Als gediplomeerde preventie tandartsassistent en orthomoleculair therapeut ben ik ontzettend benieuwd naar dit boek! Hopelijk raken veel reguliere tandartsen, mondhygienisten en assistentes geïnspireerd! Super gaaf!????

  Antwoord
 8. Hetty van Heeswijk

  Ja… eindelijk aandacht voor de mond! Het is bij veel te weinig mensen bekend welke gezondheidsrisico’s je loopt als je mond niet gezond is. Ben erg benieuwd wat Yvonne erover te zeggen heeft en wil graag haar boek lezen.

  Antwoord
 9. Madelon

  Ik maak ook graag kans op dit boek! Door mijn schildklier problemen heb ik een verhoogde kans op gebitsproblemen en heb nu ontstoken kiezen. De tandarts wil die eigenlijk trekken, maar ik wil dit voorkomen. Ik denk dat dit boek daar goed bij kan helpen!

  Antwoord
 10. Antiet

  Dit boek is echt een nieuwe benadering van gezond eten en alleen daarom
  al zou ik het graag willen hebben. Ik hoop echter dat Viviannhet boek wint !
  Zo te lezen heeft zij het ’t hardst nodig

  M.vr.gr. antiet

  Antwoord
 11. Karin van de Merwe

  Dit lijkt me een erg interessant boek en voor mij vast ook erg zinvol om te lezen ivm mijn reuma. 🙂

  Antwoord
 12. Louise

  Wat zou ik dit boek graag willen winnen! Op mijn zoek tocht naar een gezond lichaam ben me aan het verdiepen in orthomoleculaire genees wijzen. Dit boek , met nog meer kennis……heerlijk.

  Antwoord
 13. Nathalie

  Weer zo’n interessante winactie 🙂 ik doe mee want lijkt me echt een interessant boek (je kan er nooit genoeg hebben he ;))

  Antwoord
 14. Peyta

  Wat een bijzonder boek! EEns iets heel anders dan een receptenboek. Lijkt me bijzonder interessant.

  Antwoord
 15. Magda Speksnijder

  Super interessant! Volgens mij zit er een ‘hele wereld achter de mond’ waar we met betrekking tot onze gezondheid nog nauwelijks bij stil staan. Ik wil dit boek heel graag lezen!

  Antwoord
 16. Marieke

  Leesvoer!…..healthy voor mind and mond ; )

  Antwoord
 17. Gonny

  Ik heb de laatste tijd basket last van geïrriteerd tandvlees… gaatjes… en heb zelfs een wortelstok behandeling moeten ondergaan.
  Terwijl ik toch niets geks doe tijdens het poetsen van mijn tanden.
  Is het mijn leeftijd. Hormonen of mijn auto immuun ziekte?

  Ik hoop wat tips en trics te lezen… om bij de tandarts weg te kunnen blijven.

  Antwoord
  • Gonny

   O jee…
   Autocorrectie 🙂
   Basket = vaker
   Wortelstok = wortelkanaal

   Antwoord
 18. Monique

  Ohh ik zou dit boek wel willen winnen om deze ook door mijn mondhygiëniste en tandarts te laten lezen. Ik moet tandpasta met fluoride gebruiken tegen tandplaque omdat de tandpasta zonder dit niet voorkomt. Maar ik wil eigenlijk geen fluoride gebruiken. Ik heb alleen te weinig munitie om hen hiervan te overtuigen dat zonder fluoride beter is en ook kan werken. Hoop dat me dat wel lukt met dit boek!

  Antwoord
 19. Iris

  Wat een leuke boeken toch iedere keer! Deze is wel heel bijzonder omdat het over de mondhygiëne gaat, wat ook weer effect heeft op je gezondheid blijkbaar. Super interessant! Daar zou ik wel meer van willen weten. Ik heb ME en een bezoek aan de tandarts geeft heel vaak vervelende ontstekingen. Mijn interesse is gewekt!?
  Gr. Iris

  Antwoord
 20. Suzan de Jong

  Ik zou dit boek graag willen winnen. Nooit echt geweten dat voeding zoveel ‘schade’ kan aanbrengen in je mond. Regelmatig last van bloedend tandvlees of aften, dus trouwens zwaar pijnlijk zijn. Met dit boek hoop ik de juiste handvatten te krijgen om te zorgen dat ik een goede mondverzorging krijg en mijn tandarts verstelt zal laten staan.

  Antwoord
 21. Mandy

  Wouw wat een mooi boek! Eindelijk aandacht voor het gebit en de invloed van de hedendaagse voeding! Gebitsproblemen kunnen hopelijk vaker voorkomen worden dmv voeding en wordt er eindelijk gekeken naar de oorzaak!! Nu hopen dat alle tandartspraktijken dit boek ook eens gaan lezen. Ik wil dit boek heeel graag winnen!

  Antwoord
 22. Stephanie Kroon

  Yes, heel graag. Na een zware kaakontsteking in januari kan ik wel wat tips gebruiken!

  Antwoord
 23. conny van Dam

  Met dit boek is de cirkel rond,, van mond tot……

  Antwoord
 24. Inge

  Dat is een eyeopener! Hier wil ik meer van weten?

  Antwoord
 25. Bianca

  Van een collega kreeg ik ooit de tip om te gaan spoelen met kokosolie, wat ik nu zo’n 1x per week doe. En ja, dat helpt tegen tandvleesproblemen! Dus ik ben erg benieuwd naar nóg meer tips.

  Antwoord
 26. Lydia

  Ik ben oprecht heel erg nieuwsgierig naar dit boek en hoop dat dit boek mij leuke en interessante inzichten kan geven!

  Antwoord
 27. Hanneke

  Interessante benadering, hier wil ik wel meer van weten (lezen)!

  Antwoord
 28. Hanneke

  Interessante benadering, hier wil ik echt wel meer van weten (lezen)!

  Antwoord
 29. Anita H.

  Alles wat bijdraagt tot een gezonder lichaam, is bij mij van harte welkom.

  Antwoord
 30. Shanice Hout

  Wat een super gave actie!! ?? Ik heb vorig jaar mijn tanden gebleekt en benieuwd door welk eten ze goed wit blijven en wat gezond is. Heb altijd interesse gehad in healthy voeding en ben benieuwd naar de ontstekingen die je kunt krijgen en bij welk voedsel dit voorkomt..? Wil mij graag hierin verdiepen, duimenduimen!✌️ Gr Shanice Hout. Email: shanice_hout@hotmail.com

  Antwoord
 31. Karin

  De kip of het ei… of in mijn geval: had ik eerst parodontitis en kelderde daardoor mijn immuunsysteem of was het omgekeerd? Ik kom het graag te weten! groetjes, Karin

  Antwoord
 32. Jannie

  Ik ben best wel benieuwd naar dit boek! Wij proberen heel bewust te letten op onze voeding. Ik heb twee zoontjes. Mijn jongste zoontje heeft erg mooie tandjes, mijn oudste zoontje (die ook intolerant is) heeft cariës ondanks goed poetsen en gezonde voeding. Ik ben nieuwsgierig van aard en wil echt op zoek naar wat de oorzaak is van zijn slechte tanden. De tandarts kon mij tot nu toe geen duidelijkheid geven… “Er is nog niets wetenschappelijk bewezen”
  Is de oorzaak al te zoeken tijdens de zwangerschap, borstvoedingsperiode of komt het toch door de intoleranties? Ik wil het echt weten en zou heel graag dit boek winnen!

  Antwoord
 33. Marjolein Steenhagen

  Ben al even bezig met mijzelf verdiepen in gezonder eten, maar dat bloedende tandvlees blijft! Ben enorm nieuwsgierig naar dit boek, wat kan ik nog meer aanpassen in m’n voeding?

  Antwoord
 34. Chantal van Tuijl

  Wat verloot je toch leuke boeken en allemaal even interessant! Ook naar deze ben ik weer nieuwsgierig, nooit geweten dat voeding verband kon houden met de gezondheid van je tanden!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This