Eucalyptus etherische olie


Eucalyptus etherische olie

Laten we het eens over de luchtwegen hebben en Eucalyptus etherische olie. In deze tijd van het jaar als de weerstand afneemt, dan nemen verkoudheden toe. Eucalyptus etherische olie is een mooie olie die ons kan helpen bij het openen van neus en luchtwegen.

Eucalyptus

Er zijn wel 600 verschillende soorten Eucalyptus. Zo’n 20 hiervan worden gebruikt in de aromatherapie. Ik heb de Eucalyptus eruit gepikt die we allemaal het best kennen, namelijk Eucalyptus globulus.

Eucalyptus globulus is één van de snelst groeiende bomen ter wereld en kan tot wel 70 meter hoog worden. De olie wordt verkregen door stoomdestillatie uit bladeren en voor één liter Eucalyptus etherische olie heb je 60 kilo bladeren nodig.

Eucalyptus etherische olie

De werking

In Australië is Eucalyptus een huis-, tuin- en keukenmiddel dat vooral wordt gebruikt bij problemen aan de luchtwegen. Het heeft als bijnaam “de koortsboom”. Vroeger verbond men hevige wonden met Eucalyptusbladeren om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen.

Eucalyptus etherische olie heeft naast een schimmeldodende ook een antibacteriële en antivirale werking. Verder werkt het slijmoplossend en slijmafvoerend, en kan het verlichting geven bij pijn en kramp. Eucalyptus etherische olie heeft een reinigende werking en stimuleert gezondheid en welzijn in het algemeen.

In geval van vernevelen stimuleert deze olie de concentratie en kun je er insecten mee op afstand houden. Vernevelen of stomen kan zeer effectief werken bij hoofdpijn, verkoudheden, griep en andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Huidverzorging

Je kunt Eucalyptus etherische olie ook gebruiken in huidverzorgingsproducten. Het schijnt veroudering tegen te gaan, doordat het de stofwisseling van de cellen zou verbeteren en er een verhoogde zuurstofopname plaatsvindt. Dit vind ik wel het proberen waard, kijken of ik een lekker crèmepje kan fabrieken! Ook een Vaporub moet mogelijk zijn die je kunt gebruiken bij verkoudheid en hoesten, evenals een massageolie voor vermoeide spieren en gewrichten.

In het bad kan de olie verlichtend werken bij spier- en gewrichtspijn en bij luchtweginfecties.

Let op!

Eucalyptus globulus wordt gebruikt als smaakstof. De olie kun je echter het best met mate innemen of zeer verdund. Wees er zeker van dat je een etherische olie gebruikt die puur en zuiver is.
Verdund aanbrengen op de huid.
Ook luidt het advies om Eucalyptus etherische olie pas te gebruiken bij kinderen vanaf 6 jaar.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie.
De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling.
Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie.
Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *