Last van keelpijn of een verkoudheid? Eucalyptus geeft verzachting!

Mirjam Blanken

5 januari 2022


Met een goede weerstand kun je een griepje of stevige verkoudheid prima aan. Mocht je onverhoopt toch een verkoudheid of griep onder de leden hebben, dan is het fijn dat er natuurlijke middelen zijn zoals eucalyptus die klachten zoals keelpijn, hoesten en een verstopte neus kunnen verlichten. Van verkoudheid tot keelpijn en hoesten: eucalyptus biedt verzachting. En wist je dat je eucalyptusolie zelfs in kunt zetten bij spierpijn? Als massageolie heeft eucalyptus namelijk een verwarmend effect op spieren en gewrichten.

Wat is eucalyptus?

Eucalyptus is een bomen- en struikensoort van de mirtefamilie en kwam oorspronkelijk alleen voor in Australië en Tasmanië. De oorspronkelijke inheemse bevolking van Australië, de Aboriginals, gebruikten eucalyptus al sinds mensenheugenis in de traditionele geneeskunde. Zij gebruikten de bladeren, de schors en het hars onder andere bij koorts en luchtwegproblemen. De bladeren werden geplet tot een antibacteriële pap, gebruikt in stoomhutten of geplet onder de neus gehouden. Van de hars maakten zij zalf die gebruikt werd bij ontstekingen van de huid.

Er zijn maar liefst 600 soorten bekend. Hiervan wordt voornamelijk de ‘eucalyptus globulus’ als medicinale plant gebruikt. Eucalyptus radiata heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als Eucalyptus globulus, maar heeft een zachtere en zoetere geur. Deze variant is hierdoor zelfs geschikt voor kinderen en huisdieren.

Werkzame stoffen

De belangrijkste werkzame bestanddelen in eucalyptus zijn de etherische oliën in de bladeren. Deze oliën hebben slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen waardoor ze goed werken tegen de symptomen van verkoudheid zoals hoesten, keelpijn, bijholteontsteking en een verstopte neus.

Joseph Bosisto, een apotheker uit Melbourne was de eerste die olie maakte uit eucalyptusbladeren. Bosisto’s eucalyptusolie werd al snel razend populair vanwege de goede werking bij verkoudheid. Leuk weetje: halverwege de 19e eeuw werd de olie zelfs als eerste inheemse exportproduct naar Engeland verscheept. Overigens werd de olie hier in het Westen in eerste instantie vooral gebruikt als smaakstof en als bestanddeel van parfums.

Hoe kun je eucalyptus gebruiken?

Physalis to the rescue! Physalis Eucalyforce® heeft namelijk een uitgebreid assortiment op basis van eucalyptus kruiden, heilzame plantenextracten en essentiële oliën die verzachtend werken bij griep en verkoudheid. Het assortiment is onder andere verkrijgbaar bij Holland & Barrett en via hollandandbarrett.nl.

Kruidenthee

Wat is er heerlijker dan het drinken van een kop verwarmende, heilzame thee als je een kou(tje) te pakken hebt? Eucalyforce® kruidenthee bevat eucalyptus, tijm en echte heemst, die de keel verzachten en je helpen vrij te ademen.

Keelspray

Vaak wordt je keel door het vele hoesten rauw en pijnlijk. Om je keel te verzachten bevat deze 100% natuurlijke spray propolis en plantenextracten van o.a. tijm en weegbree. Daarnaast zijn er essentiële oliën als eucalyptus en munt aan toegevoegd om je keel te kalmeren en beschermen.

Neusspray

Deze spray op basis van zeewater bevoch- tigt op een natuurlijke wijze de slijmvliezen en reinigt de neusholtes. De 100% natuur- lijke spray bevat plantenextracten van tijm, geranium, cistusroos, echinacea en kamille. Daarbij bevat de spray essentiële olie van eucalyptus om het ademen te vergemakkelijken.

Bio siroop

Deze keelverzachtende siroop bevat plantenextracten van tijm en pelargonium (een geraniumsoort) die de luchtwegen kalmeren en helpen herstellen. Daarbij helpen essentiële oliën van eucalyptus, tijm, munt en grove den de keel te verzachten en het ademen te vergemakkelijken. De toegevoegde Propolis is een bijenproduct dat het im- muunsysteem ondersteunt. De siroop is ook verkrijgbaar in een suikervrije variant.

Keelpastilles

Extracten van vlier, rode zonnehoed, echte heemst, echte tijm en eucalyptus ondersteunen de natuurlijke weerstand en het comfort van de bovenste luchtwegen. Bevat propolis en vitamine C om het immuunsysteem te ondersteunen. Maximaal drie maal daags een pastille in de mond laten smelten en de keel komt tot rust.

VRIJ ADEMEN MET ESSENTIËLE OLIËN

Eucalyptusolie wordt al eeuwenlang gebruikt om de luchtwegen te verzachten en vrijer te kunnen ademen. Als massageolie of badolie heeft het een verwarmend effect op je spieren. And nice to know: nog een mooie eigenschap van eucalyptus is dat de geur insecten op afstand houdt!

Essential Mix

De weldaad van maar liefst 12 biologische essentiële oliën (drie soorten eucalyptus, akkermunt, ravintsara, pepermunt, rozemarijn, grove den, laurier, lavendel, munt, oregano) die de keel verzachten en kalmeren, en de luchtwegen en neus weer vrij maken om makkelijker te kunnen ademen. Deze mix kun je voor een massage of in bad gebruiken (los hiervoor enkele druppels op in een plantaardige olie) of verstuiven in de leefruimte. Ook kun je deze olie – in zeer kleine hoeveelheden – innemen. Dagelijks 1 à 2 druppels verdund in een theelepel honing of in een kruideninfusie en je zal snel merken dat het ademen weer comfortabel voelt.

Eucalyptusoliën

Physalis Aromatherapy heeft maar liefst drie soorten eucalyptus olie voor de luchtwegen: Eucalyptus radiata is het meest geschikt voor kinderen, Eucalyptus globulus is ideaal voor volwassenen en Eucalyptus smithii is bovendien ideaal voor verwarmende massages voor spieren en gewrichten.

Health is wealth!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Physalis


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This