Heb je zuivel nodig voor een sterk en gezond gebit?

Heb je zuivel nodig voor een sterk en gezond gebit?

Yvonne Kort

16 augustus 2017


Heb je zuivel nodig voor een sterk en gezond gebit?

Drink jij dagelijks een beker melk of eet je een schaaltje yoghurt? Vind je dit lekker of neem je het  omdat er gezegd wordt dat het ontzettend gezond is? Heb je zuivel eigenlijk wel nodig voor een sterk en gezond gebit? Het voedingscentrum adviseert om dagelijks twee tot drie zuivelconsumpties te nemen. Dit wordt geadviseerd vanwege het mineraal calcium en de B-vitamines die er in zitten.

  • Het mineraal calcium is een belangrijke speler voor het behoud van een sterk gebit. Het is namelijk nodig voor de opbouw van tanden en botten. We hebben echter niets aan een grote hoeveelheid calcium als er een tekort aan vitamine D is. Vitamine D is nodig voor de opname van calcium.
  • Zuivelproducten leveren energie en ze bevatten naast eiwitten, vetten en suikers ook mineralen en vitamines zoals de B-vitamines.
  • Met name kwark bevat veel vitamine K. Deze vitamine is ook nodig voor een gezond gebit en sterke botten. Daarnaast gaat vitamine K aderverkalking tegen.

Heb je zuivel nodig voor een sterk en gezond gebit?

Moeten we nu wel of geen melkproducten nemen?

Naast de voordelen die zuivelproducten leveren, kennen melk en yoghurt ook  nadelen.

  • Het melksuiker, lactose, moet in het spijsverteringskanaal afgebroken worden door het enzym lactase. Dit enzym is in onze eerste levensjaren voldoende aanwezig zodat we als baby moedermelk kunnen verteren. Bij een groot deel van de wereldbevolking neemt de productie van dit enzym, naarmate de leeftijd stijgt, af. Melksuiker wordt minder goed verteerd en je kunt klachten krijgen, zoals een opgezette buik, buikkrampen, gasvorming of diarree.
  • Zuivel bevat ook een melkeiwit dat voor 80% uit caseïne bestaat. Dit eiwit moet in onze darm worden afgebroken. Als dit niet goed gebeurt ontstaan er stoffen die de darmslijmvliezen kunnen irriteren. Caseïne is ook een slijmvormende stof. Heb je last van ademhalingsproblemen,  zoals astma of hooikoorts? Vermijd zuivel voor een bepaalde periode en kijk of je hier baat bij hebt.

Of je wel of niet tegen melkproducten kan is persoonsafhankelijk. Heb je blond haar en/of blauwe ogen? De kans is groot dat jij het enzym lactase nog wel aan kan maken. Je kunt dan nog steeds genieten van een schaaltje yoghurt. Yoghurt wordt trouwens in het lichaam makkelijker verteerd dan melk. Dit komt doordat het gefermenteerd is, waarbij het melksuiker al grotendeels afgebroken is door bacteriën.

En de calcium dan?

We hebben dagelijks ongeveer 1000 mg calcium nodig, maar dit hoeft gelukkig niet alleen uit zuivel te komen. Er zijn bevolkingsgroepen die deze producten helemaal niet gebruiken en toch sterke botten hebben. Het kan niet anders dat we calcium ook uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. En dat klopt. Wanneer je geen melk of andere zuivelproducten gebruikt (om wat voor reden dan ook) is het goed mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Zo zijn groenten en fruit maar ook noten, zaden en pitten goede bronnen van calcium. Ter illustratie: in 100 gram amandelen zit 283 mg calcium en en 100 gram spinazie bavat 105 mg calcium. Ook sesamzaad is ontzettend calciumrijk, want het levert ongeveer 670 mg calcium per 100 gram.

Health is wealth!

Eet of drink jij nog zuivelproducten? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen? Ben jij vegan en skip je om die reden jouw inname van zuivel? Of misschien heb je wel een koemelkallergie. Laat gerust een reactie achter in de comments. Vinden we leuk!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This