Gezonde ogen in een gezond lichaam

gluren jong blond vrouw glimlachen in camera

Mirjam Blanken

11 december 2019


Gelukkig heb ik een stel goede ogen en dat wil ik graag zo houden. Daarom geef ik een aantal tips die je helpen om ze in goede conditie te houden. Verwacht geen wonderen, want het is niet zo dat je ineens geen bril of lenzen meer nodig hebt. Deze tips dragen er in ieder geval wel aan bij dat je ogen gezond blijven.

gluren jong blond vrouw glimlachen in camera

Voeding

Er zijn veel lekkere en gezonde producten die een positieve invloed hebben op je ogen. Ik ben vooral geïnteresseerd in de veganistische en gluten- en lactosevrije opties zonder geraffineerde suikers. Daarom ga ik alleen daarop in.

Om je ogen gezond te houden is het van belang dat je voldoende vitamine A, B2, C en E binnenkrijgt. Vitamine A zit bijvoorbeeld in wortelen en B2 zit in champignons, amandelen en quinoa. Vitamine C vind je in fruit als sinaasappels en kiwi’s, maar ook in paprika. In walnoten, amandelen en pinda’s zit veel vitamine E. Het voordeel van noten is dat ze ook zink bevatten, wat voor een goede opname van vitamine A zorgt. Vitamine E en C zijn bovendien aangetoonde antioxidanten. Kijk ook eens bij mijn recepten. Daar vind je tal van lekkere opties die deze vitaminen en mineralen bevatten!

Lenzen

Als je lenzen draagt, is van belang dat je extra veel aandacht aan hygiëne besteedt. Was altijd je handen voor je je lenzen en ogen aanraakt. Maak het lenzenbakje zo vaak mogelijk schoon en vervang de lenzenvloeistof dagelijks. Droog het bakje bij voorkeur af, nadat je je lenzen in hebt gedaan. Draag je lenzen bovendien nooit langer dan de voorgeschreven dag, week of maand.  

Make-up

Het is logisch dat make-up schadelijk is als het in je ogen komt. Maar wist je ook dat er na verloop van tijd bacteriën in vloeibare make-up kunnen komen, die ooginfecties veroorzaken? Om dit te voorkomen, kun je deze producten het best regelmatig vervangen. Zorg er ook voor dat je make-up niet in aanraking komt met plekjes op je huid of acné. Op die manier komen er ook schadelijke bacteriën in je make-up. Hier lees je alles over de houdbaarheid van je make-up.

Computer

Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, is het van belang dat je de maatregelen neemt. Ga niet te dicht op je scherm zitten en zet de helderheid van het scherm niet te hoog. Knipper regelmatig met je ogen en draag eventueel een beeldschermbril. Die kun je bijvoorbeeld kopen bij Mister Spex. Een dergelijke bril filtert het blauwe licht van je computer en zorgt er vooral voor dat je nachtrust niet wordt verstoord.

Zonnebril

We weten allemaal dat te veel zon slecht is voor je huid, maar UV-licht is net zo ongezond voor je ogen. Bescherm ze goed en kies voor een zonnebril met een UV-filter, dat zowel bestand is tegen UV-a als UV-b.

Controle

Ook als je geen klachten hebt, is het belangrijk dat je je ogen één tot twee keer per jaar laat nakijken door een specialist. Hoe goed je ook voor je ogen zorgt, er kan altijd iets zijn waar je je niet van bewust bent.

Health is wealth!

Volg jij eatpurelove al op social media?


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This