Goed kauwen is gezond!

goed kauwen is gezond

Yvonne Kort

2 oktober 2016


Goed kauwen is gezond!

Hoe bewust eet jij eigenlijk? Van huis uit ben ik gewend om zo snel mogelijk te eten. Dit is ontstaan in mijn jeugd en we op zondag verse broodjes aten bij het ontbijt. Er bleven standaard drie broodjes over en degene die als eerste klaar was had zodoende als eerste de keus uit één van de laatste broodjes. We waren met zijn zessen wat betekende dat drie personen een broodje minder kregen. Zo leerde ik heb mezelf aan om snel en absoluut niet bewust te eten. Nu pas besef ik me hoe erg je jezelf tekort doet hierdoor. Goed kauwen is gezond en een must voor je spijsvertering!

Verbeter je gezondheid en begin bij je mond

goed kauwen is gezond

Het belang van rustig eten

Nu een aantal jaren later heb ik geleerd hoe belangrijk een goede spijsvertering is voor een gezond en fit lichaam. Om je lichaam optimaal te laten functioneren en voldoende energie te hebben zal je de nodige voedingsstoffen binnen moeten krijgen. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is de spijsvertering en deze begint al in je mond. Kauwen is daarbij de eerste stap naar meer energie en een goede gezondheid. Zo makkelijk kan het zijn!

Waarom moeten we goed kauwen?

Een goede vertering begint eigenlijk al zodra je eten ziet of ruikt. Op dat moment zullen de speekselklieren starten met de productie van meer speeksel. Kauwen is de eerste stap van de vertering. Goed kauwen zorgt er voor dat het voedsel kleiner gemaakt wordt, waardoor het vermengd kan worden met speeksel.

Speeksel bevat belangrijke spijsverteringsenzymen die een deel van de voedingsstoffen uit het voedsel kunnen omzetten. In de mond wordt amylase geproduceerd dat voor een deel de koolhydraten al verteerd. Deze kunnen vervolgens door het mondslijmvlies opgenomen worden om ons snel van energie te voorzien.  Onder andere het gebied onder de tong kan voedingsstoffen snel opnemen waardoor het immuunsysteem een seintje krijgt om op scherp te staan dat er goede of slechte stoffen aankomen.

Goed kauwen is ook nodig voor de voorvertering van de overige voedingsstoffen. Verderop in de vertering moeten er namelijk weer andere spijsverteringenzymen met de voedselbrij aan de slag. Als de brokken te groot zijn dan wordt het voedsel onvoldoende verteerd en haal je er niet de benodigde stoffen uit. Je hebt niets aan al het gezonde eten als je niet goed kauwt, want het komt er gewoon weer uit bij een toiletbezoek.

Een goede start van de spijsvertering zorgt er daarnaast voor dat de lever en alvleesklier alvast de nodige sappen aanmaakt voor de verdere verwerking van het voedsel. Zo zie je maar hoe belangrijk je mond met een goede rij tanden is!

30 keer kauwen?

Nu vraag je je misschien wel af hoe vaak je moet kauwen.  Er wordt gezegd dat het optimaal is om 20 tot 30 keer te kauwen op een hap eten. Hoe vaak je kauwt is natuurlijk afhankelijk van waar je maaltijd uit bestaat. Een hap chocolademousse vergt minder moeite om fijn te malen dan een stukje kipfilet. Daarbij komt ook nog eens of je überhaupt zin hebt om tijdens iedere hap te tellen. Ik heb een beter idee. Kauw je eten net zo lang totdat het vloeibaar is en je het makkelijk door kan slikken.

Succes verzekerd!

Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This