Herfst detox: met deze 3 tips ga je gezond en happy de winter in!

Herfst detox

Mirjam Blanken

5 oktober 2017


Herfst detox: met deze 3 tips ga je gezond en happy de winter in!

Ik houd van de herfst! Sterker nog: ik denk dat de herfst mijn favoriete seizoen is. Tenzij de regen met bakken uit de hemel komt en ik een afspraak buiten de deur heb. Just saying. En juist al die afspraken buiten de deur, die beperk ik nu tot een minimum. Want de herfst is voor mij de ideale periode om mezelf wat meer terug trekken, goed voor mezelf te zorgen en even op adem te komen. Want sinds mijn overstap naar het fulltime bloggerschap zit ik weliswaar in heerlijke mallemolen, maar nu is het toch echt tijd om bewust wat gas terug te nemen. Tijd voor me, myself and I! En als er een ding is waar ik op zijn zachtst gezegd moeite mee heb, dan is dat loslaten. En laat de herfst nu bij uitstek de tijd van loslaten en bezinning zijn. Hoog tijd dus om mijn 3 beste tips voor een herfst detox met jullie te delen. Want lief zijn voor jezelf, dat kan op verschillende manieren!

Autumn shows us how beautiful it is to let things go.

Herfst detox

1. Wees lief voor je lijf

Hoe verleidelijk die beker warme chocolademelk met een chocolade pompoen brownie on the side ook is, de herfst is een fijne periode om juist aan de slag te gaan met gezond en gevarieerd eten. Een perfecte timing voor een milde herfst detox dus. En let’s face it: hoe hip and happening detoxen ook is, een weekje gezonde juices drinken en vervolgens je leefstijl niet aanpassen, dat is niet handig. Ik zie een sapkuur dan ook vooral als een boost om de draad weer op te pakken. Alleen maar sapjes drinken, dat is niet aan mij besteed. Gevalletje: been there, done that. Naast biologische sapjes eet ik overdag gewoon lekker door. De wijntjes, de koffie, glutenvrije koekjes en chocolade laat ik deze week wel even staan. En na een aantal dagen merk ik al dat mijn behoefte aan zoete snacks afgenomen is en mijn energie behoorlijk toeneemt. Heerlijk!

To detox or not to detox?

2. Detox je mind

Met alleen gezonde voeding ben je er natuurlijk nog niet. Want ook je mind heeft behoefte aan een detox. Je hoofd leeg maken, bewust ontspannen en ontstressen is minstens zo belangrijk. Waar de zomer juist het seizoen van naar buiten gaan is, is de herfst het seizoen van bezinning en naar binnen keren. De dagen worden korter, het weer wordt kouder en onstuimiger en zelfs de natuur gaat in de ruststand.  Een mooie periode om tot jezelf te komen, lekker te overdenken en te mijmeren, te genieten van alle lieve mensen om je heen, de warmte van thuis op te zoeken en negatieve gedachten los te laten. En die lange boswandeling in je eentje? Dat is nu dus best een goed idee. Maar ook mediteren, schrijven, zingen, yoga en muziek luisteren helpen je te ontspannen. Mits je er met je volle aandacht bij bent. Laat je mobiele telefoon dus lekker thuis tijdens je herfstwandeling. Altijd maar bereikbaar zijn is tenslotte zo 2016.

Practice what you preach! Daarom zit ik volgende week 24 uur lang, in mijn eentje op een eiland. Zonder smartphone, zonder laptop en zonder klok. Stay tuned! 

3. Detox je huis

Ik doe dus nooit aan een voorjaarsschoonmaak. Maar in de herfst? Dan ga ik helemaal los. Ter illustratie: ik stofzuig dan zelfs de schuur. Om vervolgens als een razende huisvrouw kledingkasten uit te zoeken, schoon te maken op plekken waar ik dus enkel in de herfst kom en als een ware interieur designer slaapkamers te transformeren tot een rustgevend plekje. En ondertussen doe ik ook nog goede zaken op Marktplaats. Van rommel heb ik nooit gehouden, net als van een beetje opruimen (hoe dan?). Ik zet het liefst de boel op zijn kop en maak in een keer korte metten met ‘overtollige ballast’. Wat vervolgens overblijft? Een heerlijk leeg hoofd met ruimte voor nieuwe dingen en ideeën. En door spullen weg te doen en je huis als het ware te ‘ontgiften’  blijven de spullen waar je blij van wordt over. Opgeruimd staat netjes!

Een goede herfstwind, waait je gedachten op een rij!

Ga jij dit jaar voor een herfst detox? En hoe pak jij dit aan? Let me know!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

 1. Johanna

  Ik ga voor een letterlijke detox
  in Zwitserland! ?

  Antwoord
 2. Tal Daniel

  Fijn en inspirerend artikel :)! Nu heb ik wel zin in de herfst ?.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This