Het belang van een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust

Mirjam Blanken

25 oktober 2016


Het belang van een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Goed slapen is echter ontzettend belangrijk. Je lichaam gebruikt deze periode van rust namelijk om te herstellen. Tijdens de zogeheten REM-slaap verwerken we de indrukken en gebeurtenissen van de dag. De herstelslaap aan het begin van onze slaap zorgt voor herstel van ons lichaam. Slaap bereidt ons dus voor op de dag die komen gaat. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk een goede nachtrust is voor onze gezondheid.

Mensen die slecht slapen ervaren hierdoor stress, maar ook bij te veel stress slaap je slecht. Een vicieuze cirkel ligt op de loer. Bovendien is chronische stress (onder andere) van invloed op je spijsvertering waardoor je minder energie zult hebben en vatbaarder bent voor ziekte. Er wordt al snel naar slaaptabletten of supplementen zoals melatonine gegrepen. Helaas is dit niet altijd de oplossing. Het is belangrijk om eerst de oorzaak van het slechte slapen te achterhalen.

Het belang van een goede nachtrust

Rust in de tent

Heb jij jouw biologische klok gezet?

Van oudsher wordt ons bioritme bepaald door licht en donker. Overdag zijn we actief en ’s nachts rusten we. In de huidige maatschappij rekken we dit slaap-waakritme vaak behoorlijk op. We gaan vaak laat naar bed en worden vervolgens bruut gewekt door onze wekker.

Slaaptekort heeft echter ernstige gevolgen. Naast vermoeidheid ervaren we meer stress en irritaties, kunnen we ons minder goed concentreren en zijn we gevoeliger voor infecties en ziektes.

Hoe is jouw weerstand?

Wist je dat ’s nachts vetweefsel wordt afgebroken? De vitamines en vetzuren die hierbij vrijkomen helpen ons immuunsysteem. Dit is de reden dat het belangrijk is om onder andere voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Deze hebben onder andere een ontstekingsremmende werking.

’s Nachts is ons immuunsysteem dus actief en gaat onze energie ook hier naar toe. Wanneer je niet voldoende nachtrust krijgt kun je dus gewoonweg niet herstellen.

Word jij ’s nachts wakker?

Wanneer je ’s nachts vaak wakker wordt tussen 1 en 3 uur dan kan dit een teken van een laag bloedsuikerspiegel zijn. In de lever bevindt zich een glycogeen dat dient als energievoorraad. Door je bloedsuikerspiegel stabiel te maken voorkom je dus een onderbroken slaap.

Meer lezen? Check dan dit artikel! 12 Tips voor een goede nachtrust

Slaap lekker!

Pssst… Wist jij dat naakt slapen ook gezond is? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This