Het brein je buik

Het brein je buik

Nanneke Schreurs

31 augustus 2015


Het brein je buik

 Je buik vol van hebben van iets, vlinders in je buik, een ‘onderbuikgevoel’ of ergens buikpijn van hebben; allemaal gezegdes en uitdrukkingen die aangeven dat je stemming van invloed kan zijn op je buik.

Stress, boosheid, spanning,verliefdheid; veel mensen ervaren de lichamelijke gevolgen van dit soort gevoelens. Maar gevoelens zijn niet alleen van invloed op je darmen; andersom gebeurt dit ook. Onze darmen en de bacteriën die daarin huizen bepalen voor een groot gedeelte onze gezondheid, hoe we functioneren en hoe we ons voelen. Misschien zelfs wel voor het grootste gedeelte.

Alle ziektes beginnen in de darmen

Al zijn we dat in onze maatschappij de laatste tijd een beetje uit het oog verloren, vroeger wist men dit ook al. Hippocrates zei 2500 jaar geleden al: ‘Alle ziektes beginnen in de darmen’ en een oud Chinees gezegde luidt bijvoorbeeld: ‘De darm is de wortel van de plant mens, hoe gezonder de wortel, des te gezonder de mens’.

Microbioom

Een eerste voorwaarde om geestelijk en lichamelijk in balans te zijn is te zorgen dat je microbioom in balans is.

Je microbioom is een miniatuurwereld in je darmen die bestaat uit triljoenen kleine, niet menselijke bacteriën.(Ja, je leest het goed: een groot gedeelte in je lichaam is niet-menselijk. Dit zijn microben en bacteriën die op en in ons lichaam wonen, met elkaar communiceren en een heel eigen leven leiden)

Gek idee eigenlijk dat zo’n miniwereld, bestaande uit allemaal verschillende families (bacteriesoorten) zo’n groot effect heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onze darmbacteriën verteren namelijk niet alleen het voedsel wat we eten, ze besturen je eetlust, stofwisseling, immuunsysteem en zelfs je stemming.

En waar normaal functionerende darmbacteriën invloed uitoefenen op je hersenen doen minder goed functionerende dat dus ook.

Het brein je buik

Serotonine

Een goed voorbeeld van hoe je darmen je humeur en gevoel beïnvloeden is het hormoon serotonine. Dit hormoon is cruciaal om je optimistisch en zelfverzekerd te voelen. Daarnaast wordt van serotonine weer het slaaphormoon melatonine gemaakt. En laat Serotonine nou voor het grootste gedeelte in je darmen geproduceerd worden. Dus als je darmen niet goed functioneren produceer je ook niet genoeg serotonine om je goed te voelen, te ontspannen en goed te slapen.

In ernstige gevallen leidt een lage serotoninespiegel zelfs tot depressiviteit.

Zorg goed voor je darmen

Bacteriesoorten zijn afhankelijk van het soort voeding dat ze nodig hebben. Je voedingspatroon heeft dus een grote impact op de bevolking in je darmen. Verandering in voeding kan een microbioom zelfs binnen 24 uur veranderen.

Door de juiste voeding tot je te nemen voed je je goede darmbacteriën en kun je je gezondheid dus positief beïnvloeden. Uiteraard zijn gezonde darmen van nog veel meer factoren afhankelijk maar goede voeding is wel de basis.

  • Zo hebben goede bacteriën in onze darmen grote hoeveelheden plantaardige vezels van planten, zeewier, bessen en paddenstoelen nodig.
  • En gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi, gefermenteerde groenten, yoghurt en kefir zijn natuurlijke probiotica die hun eigen levende bacteriestammen bevatten welke weer de gezonde bacteriën in je microbioom aanvullen.

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This