Het FODMAP-dieet bij het prikkelbare darm syndroom

Friday Favorites #13

Mirjam Blanken

21 september 2016


Het FODMAP-dieet bij het prikkelbare darm syndroom

Elke dag een borrelende buik, zo opgeblazen dat je net zwanger lijkt. Vaak naar de wc moeten hollen of juist niet nar de wc kunnen… Herkenbaar? Je bent niet de enige! Zo’n 10 tot 20 procent van de mensen heeft last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en maakt dit bijna elke dag mee. Overigens wordt PDS ook wel een spastische darm genoemd. Je eet gezond, met lekker veel vezels want dat is toch zo gezond? Maar toch lijkt het af en toe wel alsof je een kilo extra lucht meedraagt in je buik. Een oplossing? Het FODMAP-dieet bij het prikkelbare darm syndroom.

First step?

Wanneer je het vermoeden van PDS hebt, is de eerste stap die naar de huisarts. Hij of zij moet andere (ernstige) aandoeningen eerst uitsluiten en eventueel doorwijzen naar een specialist. Maar als dat eenmaal is gebeurd en je krijgt de stempel PDS, dan is er nu eindelijk ook wat aan te doen. Naast stress (de grootste factor), zijn er nog een heel aantal punten waar je PDS mee kunt verergeren of juist verbeteren.

Het FODMAP dieet, het dieet bij spastische darmen is daar één van. En met een hoog slagingspercentage! Meer dan 75% van de mensen met PDS heeft baat bij het FODMAP-dieet. PDS gaat niet over, maar met FODMAP kun je jouw klachten in ieder geval een heel stuk verminderen. Zodat je ook weer lekker kunt doen wat je het liefste doet, zonder constant die vervelende buik die in de weg zit.

prikkelbare darm syndroom

Wat is het FODMAP dieet?

Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet dat steeds vaker wordt ingezet als behandelmethode bij PDS. Uit onderzoek blijk dat mensen met PDS heftiger kunnen reageren op bepaalde suikers (FODMAP’s) dan ‘gewone’ mensen.

FODMAP staat voor:

Fermenteerbare

Oligosachariden (fructanen en galactanen)

Disachariden (lactose)

Monosachariden (fructose)

And/en

Polyolen

FODMAP’s zijn fermenteerbare suikers die van nature voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Ze zijn niet ongezond, veel gezonde producten bevatten ook juist FODMAP’s, maar als je PDS hebt kun je wel op FODMAP’s reageren met bijvoorbeeld een opgeblazen buik, winderigheid en verstopping of diarree.

Waar zitten FODMAP’s in?

  • Peulvruchten
  • Tarwe(zemelen)
  • Knoflook
  • Appels
  • Avocado’s

Dit zijn enkele voorbeelden van FODMAP rijke producten. Inderdaad, voorheen vaak aangeprezen bij PDS door hun vezelrijke eigenschappen! Maar ook onderstaande voedingsmiddelen kunnen zorgen voor meer klachten bij een prikkelbare darm.

  • melk
  • honing
  • suikervrije kauwgom

Let op toevoegingen!

Er wordt vaak van alles – dus ook FODMAP rijke ingrediënten – toegevoegd aan kant- en-klaar producten of producten waar je het niet altijd verwacht. Denk aan sorbitol in marshmallows en vitaminepillen, fructose in frisdrank en lactose in sausjes en kruiden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het dieet in de praktijk als lastig ervaren. Met zeer goede resultaten, maar toch lastig. Als je echter even wegdenkt van de kant- en-klaar producten en puur en vers gaat eten, zonder pakjes en zakjes, dan is het helemaal niet zo ingewikkeld. Vaak duurt het even, maar na een tijd ben je eraan gewend en wil je niet meer terug. Puur en vers smaakt beter en is ook nog eens veel gezonder.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet bestaat uit twee fasen: de eliminatiefase (waarin je volledig FODMAP arm eet) en de herintroductiefase (waarin je elke FODMAP groep apart gaan testen). Na het dieet kom je uiteindelijk op de FODMAP Way of Life: je kan veel voedingsmiddelen gewoon eten, maar bepaalde voedingsmiddelen kan je beter laten staan als je niet met pijn op de bank wilt belanden aan het eind van de avond.

Goede begeleiding is essentieel

Het FODMAP dieet bestaat niet uit alternatieve middeltjes of een vaag probeer-dit-maar-eens-dieet. Belangrijk bij het FODMAP dieet is om goede begeleiding te zoeken. Het is geen eenvoudig dieet en zonder hulp is het lastig om goed af te ronden en geen dingen over het hoofd te zien. Naast FODMAP zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden: een ervaren diëtist of voedingskundige kan je hierbij helpen.

Het ‘gevaar’ is vaak dat het dieet zo goed bevalt, dat iemand niet meer wilt herintroduceren. Terwijl het juist belangrijk is om jouw persoonlijke (in)tolerantie grens leert kennen zodat je een zo breed mogelijk voedingspatroon kan samenstellen. Een groot aantal voedingsmiddelen die veel FODMAP’s bevatten, zijn namelijk wel erg gezond. Het is fijn als je dan weet dat je bijvoorbeeld gerust een halve avocado kunt eten zonder klachten achteraf, maar liever niet een hele omdat je anders buikpijn krijgt. Het is daarom niet de bedoeling levenslang het strikte FODMAP dieet te blijven volgen. Vergeet dit niet!

Niet alleen voeding!

Zoek het niet alleen in voeding. PDS is een complex probleem en voeding speelt hierin vaak een grote factor, maar zeker niet de enige factor! Sommige ‘alternatieve’ middelen en therapieën om bijvoorbeeld stress te reduceren zijn in mijn ogen óók belangrijk! Samen met jouw diëtist of voedingskundige zoek je naar jouw persoonlijke PDS multidisciplinaire behandelplan.

Wil je meer weten over de inhoud van het dieet of wil je het volledige dieet volgen onder professionele begeleiding?  Neem dan eens een kijkje op Fodmapfoodies.  

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This